Hyppää pääsisältöön

UMK22

Kansainvälinen raati hehkutti UMK:n tasoa – Katso raadin pistejakauma ja perustelut

Vuodelta 2022
Päivitetty 02.03.2022 18:44.
The Rasmus iloitsee UMK22-voitostaan.
Kuva: Miikka Varila / Yle

UMK22-finaali huipentui The Rasmuksen voittoon 26. helmikuuta. The Rasmuksen Jezebel oli sekä kansainvälisen raadin että yleisön ylivoimainen suosikki. Tutustu tässä kansainvälisen raadin pistejakaumaan ja heidän perusteluihinsa.

UMK-voittaja valitaan yleisön ja kansainvälisen raadin pisteiden perusteella siten, että yleisöllä on pisteidenannossa 75 prosentin ja raadilla 25 prosentin painoarvo.

The Rasmuksen Jezebel oli sekä yleisön että kansainvälisen raadin ylivoimainen suosikki. Se sai yhteensä 310 pistettä, kun toiseksi tullut Cyan Kicks keräsi 221 pistettä.

Yleisö ja raati olivat muutenkin yksimielisiä neljän parhaiten sijoittuneiden artistien suhteen. The Rasmus, Cyan Kicks, BESS ja Olivera saivat sekä yleisöltä että kansainväliseltä raadilta parhaimmat pisteet.

UMK:n yleistä tasoa kehuttiin korkeaksi. Esimerkiksi Saksan raatiin kuuluva kokenut euroviisutoimittaja Marcel Stober sanoi tämän vuoden UMK:n tason olevan yksi Euroopan viisukarsintojen parhaista. UMK:n seitsemästä kappaleesta neljä oli suomenkielisiä, mistä ilahduttiin raadissa.

– Jokainen numero on tarkkaan harkittu ja kaikissa niissä on tarkemmin katseltuna eri tasoja. UMK-tuotanto on euroviisutasoista. NRK:n (Norjan yleisradion) pitäisi ottaa tästä mallia, sanoo Norjan raatiin kuuluva toimittaja ja pitkään Euroviisujen parissa työskennellyt Jon Marius Hyttebakk.

UMK22-finaalin lopulliset pistesioitukset.
Kuva: Milla Määttä / Yle

UMK:ta varten koottu kansainvälinen raati muodostuu seitsemästä eri maasta. Raatiin valittavat maat vaihtelevat vuosittain, ja tänä vuonna pisteensä antoivat Italian, Espanjan, Norjan, Serbian, Saksan, Kyproksen sekä Tšekin nelihenkiset jäsenistöt. Jäsenistön valinnassa pyritään painottamaan monimuotoisuutta ammatillisen osaamisen, iän, sukupuolen sekä taustan suhteen. Kansainvälisiä raateja käytetään apuna viisuedustajien valinnassa myös monissa muissa viisumaissa.

Yleisöääniä annettiin yhteensä 152 402.

Katso alta maittain, miten yleisön ja kansainvälisen raadin pisteet jakautuivat.

UMK22-finaalin kansainvälisen raadin antamat pisteet.
Kuva: Milla Määttä/ Yle
UMK22-finaalin yleisöäänet.
Kuva: Milla Määttä / Yle

UMK-finaalin pisteiden laskukaava:

  • Raatien yhteispisteet: 294 (25 %)

  • Yleisön yhteispisteet: 882 (75 %)

  • Pisteitä yhteensä: 1176 (100 %)

The Rasmuksen karisma ja show'n visuaalisuus ihastuttivat

Raati suitsutti erityisesti The Rasmuksen vuosien kokemuksen mukana tuomaa lavaläsnäoloa sekä esityksen visuaalisia efektejä. Bändin seurana lavalla seikkaili animoitu Jezebel-hahmo, joka oli interaktiossa jäsenten kanssa.

– Jezebelissä on erittäin hieno retro soundi. Se ei ole vanhanaikainen, mutta siinä on The Rasmuksen ensimmäisten isojen hittien tunnelmaa, kommentoi Norjan raatilainen Mercel Stober.

Kaikki raatilaiset eivät yhtyneet The Rasmusta ylistäviin kommentteihin.

– The Rasmus oli aluksi suosikkini hyvän lavaesiintymisen vuoksi, mutta nyt en ollut tyytyväinen laulajan vokaalisuoritukseen. Siitä puuttui energiaa, perusteli Serbian raatiin kuuluva laulaja-säveltäjä Leontina Vukomanović.
Raati hehkutti myös Cyan Kicksin esityksen graafista ja modernia visuaalisuutta. Bändi sijoittui raatiäänissä kolmanneksi ja yleisöäänissä toiseksi.

– Hieno visuaalinen idea ja upeat valot. Visuaalinen show esityksessä oli upea, kommentoi Serbian raatiin kuuluva musiikkitoimittaja Tijana Lukić, joka on ollut muun muassa Lasten Euroviisujen tekijätiimissä.

Kaikki eivät innostuneet Cyan Kicksin lyriikoista.

– Cyan Kicksin laulaja kuulosti täydelliseltä, mutta Hurricane ei erotu tarpeeksi. Lisäksi sanoitukset olivat osittain vähän latteat, Stober kommentoi.

Kolmanneksi sijoittunut BESS sai raadilta toiseksi eniten pisteitä. Raadissa ihailtiin BESSin heittäytymistä ja biisin rytmillistä koukuttavuutta. Ram pam pam -biisiä verrattiin aikaisempien vuosien UMK-hitteihin, ja koreografisesti haastava esitys huomattiin myös raadissa.

– Ram pam pam oli todella hauskaa katsottavaa. Se muistuttaa Erika Vikmanin Cicciolinaa ja Tefloni Brothersin I Love You -esityksiä, Mercel Stober kommentoi.

UMK-chat oli Suomen suurin viisukatsomo

Finaalilähetystä seurattiin tarkasti myös UMK-chatin puolella. Parhaimmillaan kolmituntisen chatin linjoilla oli yli 14 500 keskustelijaa.

Chattiin oli selvästi kerääntynyt erityisesti BESSin ja Cyan Kicksin faneja, minkä vuoksi The Rasmuksen voitto otettiin siellä vastaan osin ristiriitaisesti. Monet keskustelijat kuitenkin kertoivat uskovansa The Rasmukseen ja bändin jo valmiiksi kansainväliseen suosioon.

The Rasmus oli varma valinta, jos ajatellaan, miten tunnettuja he ovat maailmalla. Toivottavasti pärjäävät myös Euroviisuissa.

marjahk, UMK-chat

Uuden Musiikin Kilpailu koettiin myös hyvänä vastapainona Ukrainan huolestuttavan tilanteen keskellä.

Mukava kevennys tähän väliin tässä maailmantilanteessa.

Sepasii, UMK-chat

Ihana saada iloa ja valoa tähän hetkeen!

northernlights66, UMK-chat

Palaa finaali-illan tunnelmiin

Päivitetty 27.2.2022: Lisätty pisteiden laskukaava
Päivitetty 2.3.2022: Artikkeliin lisätty kuvagalleria UMK-illasta.