Hyppää pääsisältöön

Kulttuuri

Sinun, Margot on romahduksia kuvaava kirja, joka vetoaa tuhansiin lukijoihin – Tule mukaan Lukupiiri Tulusto & Kylmälän verkkolukupiiriin!

Vuodelta 2022
Kirjailija Meri Valkama yllään sininen toppatakki. Taustalla graafisia kuvioita.
Kuvateksti Kirjailija Meri Valkama on mukana torstain lukupiirissä.
Kuva: Raili Tuikka / Yle, grafiikka: Sára Köteleki

Meri Valkaman esikoisromaanissa Sinun, Margot perhe hajoaa ja Berliinin muuri murtuu. Valkama on mukana Lukupiiri Tulusto & Kylmälän verkkolukupiirissä torstaina 3.3. klo 19.

Sinun, Margot on pysynyt kirjaston lainatuimpien kirjojen ja kirjakauppojen myyntilistojen kärjessä ilmestymisestään asti. Romaani sai myös esikoiskirjapalkinnon. Pääset keskustelemaan romaanista ja vaikkapa näistä kolmesta aiheesta kirjailija Meri Valkaman kanssa verkkolukupiirissä.

1. Hajoavan perheen tarina

On vuosi 1983. Itä-Berliinissä, osoitteessa Fischerinsel 10 on valtava elementtikerrostalo, johon muuttaa suomalainen nelihenkinen perhe. Isä on vasemmistolehden kirjeenvaihtaja.

Ero kotimaahan on suuri. 20-kerroksisen talon porraskäytävässä haisee roskakuilu ja seinänraossa vilisee torakoita. Sinun, Margot on romaani perheestä, avioliiton hajoamisesta, salaisuuksista ja lapsuudesta, josta jää vain ohut muisto.

Romaanin eri tavoin haavoitetut henkilöhahmot ja heidän tarinansa ovat jääneet monen lukijan mieleen. Mitä tapahtuu, kun se mihin on uskonut ja luottanut, alkaa rakoilla ja lopulta tuhoutuu? Romaani käsittelee myös sitä, millaista valtaa lapseen voi käyttää. Kenen muistiin voi luottaa, jos menneisyys hajoaa?

2. Uusia näkökulmia historiaan

Sinun, Margot -romaani alkaa kahtiajakautuneen Saksan ajasta DDR:n puolelta. Berliinin muuri murtuu ja Saksat yhdistyvät. Sinun, Margot antaa äänen paitsi sosialismin ihanteisiin uskovalle suomalaiselle toimittajalle myös aatetta epäileville sekä tavallisille berliiniläisille.

Romaanissa lastentarhanopettaja muistaa, miten Berliinin muurin murruttua monet lähtivät länteen: ”He luulivat saavansa tilalle jotain parempaa. Minä olin varma, että niin ei kuitenkaan kävisi.” Toinen kirja henkilö, dokumentaristi, toteaa, että itäsaksalaisten historia kirjoitettiin uusiksi ja muovattiin lännen tarinaan sopivaksi.

Lukupiirissä voit keskustella Meri Valkaman kanssa siitä, mikä sai hänet kirjoittamaan näistä näkökulmista.

3. Arkistoja, kirjeenvaihtoa ja elokuvia

Meri Valkama on paitsi esikoiskirjailija, myös tutkiva journalisti. 1980-luvulta 2010-luvulle ulottuva romaani on vaatinut vuonna 1980 syntyneeltä kirjoittajaltaan laajan taustatyön.

Valkama on asunut varhaislapsuudessa Itä-Berliinissä ja opiskellut kaupungissa myöhemmin 2000-luvulla. Kymmenvuotisen kirjoitusprosessin aikana hän on kolunnut arkistoja niin Suomessa kuin Saksassakin, haastatellut ihmisiä, lukenut vanhoja lehtiä ja katsonut elokuvia.

Lukupiirissä Meri Valkaman kanssa voi jutella myös siitä, millaista taustatyötä 550-sivuisen romaanin kirjoittaminen on vaatinut.

Tule mukaan torstain lukupiiriin:

Meri Valkama Lukupiiri T&K -chatissa 3.3. klo 19 - Toista Yle Areenassa

Tästä pääset verkkolukupiiriin: Lukupiiri Tulusto & Kylmälä -chat. Tee Yle Tunnus etukäteen, niin pääset suoraan keskustelemaan!

Kirjapodcast kaikille lukeville ja lukemisesta haaveileville: Lukupiiri Tulusto & Kylmälä. Uudet jaksot torstaisin Yle Areenassa. Lukuintoilua myös Instagramissa: @lukupiiritulustokylmala.

Kuuntele Areenassa Lukupiiri Tulusto & Kylmälän jakso Meri Valkaman romaanista Sinun, Margot: