Hyppää pääsisältöön

Kuusi kuvaa

"Lehdistöpäällikkönä jouduin joskus sanomaan presidentille vastaan", muistelee Maria Romantschuk työvuosiaan presidentti Tarja Halosen aikana

Vuodelta 2022
Lehdistöpäällikkönä presidentin kansliassa toiminut Maria Romantschuk työpöytänsä ääressä.
Kuva: Maria Romantschukin kotiarkisto

Presidentti Tarja Halosen lehdistöpäällikkönä työskennellyt Maria Romantschuk toimi presidentin kriittisenä äänenä seitsemän vuoden ajan.

Maria Romantschuk toimi aitiopaikalla Presidentinlinnassa, kun poliittisessa lähihistoriassamme tapahtui merkittäviä käänteitä. Presidentin lehdistöpäällikkönä hän profiloi presidentin julkisuuskuvaa, vastasi viestinnästä, teki mm. tiedotussuunnitelmia sekä annosteli tietoa.

Työuransa aikana Maria Romantschuk teki myös työtä kaupallisissa yhtiössä, kirjakustantamossa että Hanasaaren kulttuurikeskuksen ohjelmajohtajana.

Kuuntele ohjelma Areenasta

Ikimuistoinen alku

Vuosi 2000 oli historiallinen, sillä tuolloin Suomen presidentiksi valittiin ensimmäistä kertaa nainen. Myös presidentin avustajiksi valittiin ensimmäistä kertaa naisia. Presidentti uudisti kabinettia valitsemalla kansliaan kaksi naisavustajaa; lehdistöpäällikkö Maria Romantschukin sekä erityisavustaja Sanna Viitasen.

– Lehdistöpäällikön virka oli uusi, sillä aikaisemmin tiedottamisen hoitivat adjutantit.

Aikaisemmin kabinetissa työskennelleet kansliapäällikkö Jaakko Kalela sekä presidentin neuvonantaja Martti Manninen jatkoivat tehtävissään uudessa 5-hengen tiimissä. Ulkoministeriössä toiminut Jarmo Viinanen siirtyi toiseksi neuvonantajaksi.

Yhteistyötä vuosien ajan

Maria Romantschuk sanoo tutustuneensa Tarja Haloseen tehdessään hänestä 50-vuotispäivähaastattelun. Tuolloin Halonen toimi SAK:n juristina ja politikkona. Kun Tarja Halonen valittiin ulkoministeriksi, toimi Maria Romantschuk tämän lehdistöavustajana.

– Lähtiessäni vuonna 1997 lehdistöneuvokseksi Tukholmaan, kysyi Halonen minulta, milloin palaan takaisin. Vastasin siihen, että silloin kun sinusta tulee presidentti!

Seitsemän vuotta linnassa

Presidentti Tarja Halonen tunnettiin maanläheisenä esimiehenä, joka karsi protokollaan liittyvää seremoniallisuutta.

– Muutamille adjutanteille oli toki haastavaa, että heidän rinnalleen ja yläpuolelle tuli naisia.

Muutaman kerran Maria Romantschukilla oli esiintymisestä tai tiedotuslinjasta johtuvia näkemyseroja presidentin kanssa.

– On hyvä, että on kansanomainen, mutta silläkin on rajansa. Yritin katsoa kaikkea kriittisin silmin kaikkea, mitä presidentti teki.

Ujonoloinen Putin muuttui vallan myötä

Vuoden 2006 kuvassa on Venäjän presidentti Vladimir Putin vierailulla Presidentinlinnassa. Takarivistön edessä on lehdistöpäällikkö Aleksei Gromov, joka tarkkailee tilannetta.

Presidentti Vladimir Putin pitää puhetta, presidentti Tarja Halonen kuuntelee.
Kuva: Maria Romantschukin kotiarkisto

– Ennen jokaista vierailua minulle kerrottiin Venäjän haluamia asioita. Etäisyys puhujan ja toimittajan välillä oli oltava tietynlainen. Venäläiset halusivat myös rajoittaa toimittajien kysymyksiä, mutta joka kerta vastasin samalla tavalla: meillä on vapaa lehdistö.

Maria Romantschuk tapasi Putinin ensimmäistä kertaa Kremlin kullanhohtoisessa salissa vuonna 2000. – Hän vaikutti ujolta ja halusi oppia, mutta sittemmin Putin muuttui.

Romantschuk-Korkmanin klaani

Vuoden 2019 joulukuussa Maria Romantschuk meni naimisiin Sixten Korkmanin kanssa.

Maria Romantschukin ja Sixten Korkmanin hääjuhlan perhekuva.
Kuva: Maria Romantschukin kotiarkisto


– Sen myötä sain suurperheen, sillä yhtäkkiä mukana olikin kolmen uuden lapsen perheet.

Maria sanoo muutoksen olevan suuri, kun saa kypsässä iässä uuden perheen.
– Hääjuhlaamme osallistuivat kaikki Sixtenin lasten perheet sekä minun kolmen lapseni perheet – lukuunottamatta yhtä lapsenlasta. Toivon mukaan saamme lisää lapsenlapsia tai pian lapsenlapsenlapsia.

– Tulevaisuuteeni kuuluu teatteria, kirjoja, kuntoilua ja vähän matkustamista, sanoo Maria Romantschuk, joka iloitsee uudesta suurperheestään.

Kuusi kuvaa lehdistöpäällikkö Maria Romantschukin elämästä

43:33