Hyppää pääsisältöön

Kulttuuricocktail

Tiedätkö mitä on NFT-taide, kysyy Viikon Tuukka – osallistu keskusteluun!

Vuodelta 2022
Päivitetty 02.03.2022 16:37.
Viikon Tuukka - Toista Yle Areenassa

NFT on taidemaailman kuumin peruna juuri nyt. Viikon Tuukka pyrkii lohkomaan lohkoketjua ja selvittämään, mistä NFT-taiteessa on kyse.

NFT muodostuu sanoista Non-fungible token, suomeksi ei-vaihtokelpoinen rahake. Termi viittaa siihen, että digitaaliselle taideteokselle on tallennettu uniikki varmenne – digitaalinen aitoustodistus, joka on kirjattu lohkoketjuun.

Uutiset miljoonien eurojen taideostoista maailman huutokaupoissa ovat meille tuttuja. Myös ”aidon” digiteoksen omistaminen voi tuntua merkityksellistä. Sitä voisi verrata vaikka tunnetun valokuvaajan ensimmäisen vedoksen omistamiseen. Erotuksena on, että digitaalisessa maailmassa jokainen vedos näyttää samalta, ja samanlainen kappale jää yhä tekijälle.

Kopioinnin helppous ja toisaalta NFT:n ympärillä pyörivä miljardibisnes luo ilmiön ympärille hähmäisen auran. Ehkä kyse on kuitenkin pohjimmiltaan ihmisen halusta omistaa jotain ainutlaatuista.

Mitä sinä ajattelet? Kiehtooko NFT?

Keskustelu NFT-taiteesta jatkuu illalla klo 20.00 Kulttuuricocktail Livessä Yle TV1:ssä ja Kulttuuricocktailin Instagram-tilillä. Vieraina ovat Helsingin Juhlaviikkojen taiteellinen johtaja Marko Ahtisaari ja taidekuraattori Aura Seikkula.

Viikon Tuukka on toimittaja Tuukka Pasasen viikoittainen videoinsertti Kulttuuricocktail Live -ohjelmassa.

Osallistu keskusteluun!

Muokattu 2.3.2022: lisätty Aura Seikkula toiseksi Liven vieraaksi.

Keskustelu