Hyppää pääsisältöön

Digitreenit

Digitreenit: Näin saat vapautetuksi tilaa puhelimessa

Vuodelta 2022
Puhelin sängyssä makaavan ihmisen kädessä.
Kuva: Antti Eintola / Yle

Ei ole niin isoa tallennustilaa, etteikö sitä lopulta saisi täyteen. Tässä muutama vinkki mobiililaitteesi tallennustilan vapauttamiseen ja säästämiseen.

Puhelimen tallennustila saattaa vaikuttaa ostohetkellä valtavalta. Kun olet kuvannut liudan videoita ja asentanut 50 uutta sovellusta, puhelin onkin jo huomattavasti täydempi.

Ota haltuun keinot mobiililaitteesi tallennustilan vapauttamiseen. Lopusta löydät vinkkejä tilan säästämiseen jo ennakolta.

Tämä Digitreeni käsittelee puhelimen omaa tallennustilaa, ei erillisen muistikortin käyttöä eikä puhelimen ohjelmia pyörittävää muistia.

Kuvakaappaus Samsung-puhlimen asetuksista. Näkyy akun, tallennustilan ja muistin käyttötilanne.
Kuvateksti Tallennustila ja muisti sekoittuvat usein. Muistin avulla käytetään ohjelmia, kuten sovelluksia ja käyttöjärjestelmää. Tämä Digitreeni käsittelee tallennustilaa. Kuva Samsung-puhelimesta.

Hätäapu: Tyhjennä nettiselaimen välimuisti

Kännykkä täyttyy Murphyn lain mukaan juuri silloin kun on niin sanotusti tilanne päällä. Nopein ja huolettomin keino saada hieman lisää tilaa on tyhjentää puhelimen välimuisti.

Mobiililaitteesi tallentaa välimuistiin tietoja käytön nopeuttamiseksi. Välimuistissa saattaa olla esimerkiksi kuvia ja videoita, joita olet katsonut nettiselaimellasi (Chrome, Firefox, Safari jne.). Nämä tiedot voit huoletta poistaa.

Android 11 ja 12: Asetukset > Sovellukset > valitse selain > Tallennustila > Tyhjennä välimuisti.

Apple iOS / Safari: Asetukset > Safari > Tyhjennä historia ja poista data.

Apple iOS / muut selaimet: välimuisti tyhjennetään selaimen asetuksista. Esimerkkinä Chrome: Lisää (kolme pistettä alareunassa) > Historia > Poista selaustiedot.

Selaimen välimuistin tyhjentäminen on hetkellinen apu puhelimen täyttymiseen. Muista myös, että poistaessasi selaimen välimuistin kirjaudut ulos palveluista, joihin olit kirjautuneena selaimen kautta.

Siirrä kuvat ja videot tietokoneelle tai pilveen

Yleisimpiä muistitilan täyttäjiä ovat valokuvat ja videot. Yleensä ne voi siirtää talteen liittämällä laitteesi tietokoneeseen. Voit myös siirtää kuvat pilvipalveluun (esim. Google Drive, iCloud) ja varmuuskopioida sieltä vielä omalle tietokoneelle tai ulkoiselle kovalevylle.

Sekä Android- että Apple-puhelimille on tarjolla vaihtoehtoja kuvien ja videoiden automaattiselle siirtämiselle pilvipalveluun. Pidä kuitenkin mielessä, että pilvipalvelujen ilmainen tallennustila on rajallinen.

Poista turhat lataukset

Whatsapp ja muut pikaviestisovellukset säilyttävät oletuksena viestien lisäksi myös vastaanotetut kuvat ja videot. Samoin äänikirjasovellukset, musiikkisoittimet ja podcast-ohjelmat lataavat usein kuuntelemasi tiedostot puhelimeesi.

Sähköpostisovellus saattaa ladata jokaisen meilin ja liitetiedoston kännykkääsi. Jos olet ladannut videoita esimerkiksi Netflixistä katsottavaksi ilman verkkoyhteyttä, myös nämä tiedostot voivat viedä reilusti tilaa puhelimessa.

Androidissa pääset poistamaan näitä tiedostoja sovellusten omista asetuksista: Asetukset > Sovellukset > valitse sovellus > Tallennustila > Välimuisti.

iPhonessa voit poistaa tiedostoja sovelluksesta riippuen sovelluksen omien asetusten tai puhelimen yleisasetusten kautta.

Esimerkiksi Whatsappin lataamat kuvat ja videot voit poistaa kahdesta paikasta:

  • Whatsappin asetuksista: Asetukset > Datan ja tallennustilan käyttö > hallitse tallennustilaa / valitse kuvat ja videot.

  • kuvakirjastosi (Kuvat, Galleria tms.) Whatsapp-kansiosta.

Kuvakaappaus puhelimen Youtube-sovelluksen viemästä tilasta. Alalaidassa täppä Tyhjennä välimuisti.
Kuvateksti Esimerkiksi Youtube-sovellus kerryttää helposti dataa välimuistiin. Sen voi huoletta tyhjentää. Kuva Android-puhelimesta.

Poista turhat sovellukset

Puhelimeen tulee helposti asennettua sovelluksia, jotka jäävät alkuinnostuksen jälkeen keräämään virtuaalista pölyä ja viemään puhelimesi tallennustilaa. Voit poistaa turhia sovelluksia puhelimen asetuksista tai suoraan aloitusnäytöltä. Asetuksissa puhelin näyttää eniten tilaa vievät sovellukset listan kärjessä ja ellei näytä, voit lajitella sovellukset näkymään koon mukaan.

Applen puhelimissa sovelluksia voi myös siirtää sivuun, mikä vapauttaa sovelluksen viemän tilan mutta ei poista sovelluksen tietoja. Sama ominaisuus on tulossa Android-puhelimille Android 12-versiossa (tilanne 2022 alussa).

Android: Aloitusnäytöllä paina haluamasi sovelluksen kuvaketta pitkään ja valitse Poista asennus.

Asetusten kautta: Asetukset > Sovellukset > valitse sovellus > Poista asennus.

Apple iOS: Aloitusnäytöllä paina pitkään sovelluksen kuvaketta ja valitse Poista appi.

Asetusten kautta: Asetukset > Yleiset > iPhone-tallennustila. Näkyviin tulevasta listasta voit poistaa tai siirtää sovelluksia sivuun. Sivuun siirtäminen vapauttaa sovelluksen viemän tilan, mutta ei poista sovellukseen liittyviä tietoja.

Kuvakaappaus Applen mobiililaitteesta: Kohdasta Asetukset ja Yleiset sovelluksia voi poistaa tai siirtää sivuun.
Kuvateksti Applen mobiililaitteissa voi siirtää vähän käytettyjä sovelluksia sivuun. Se ei poista niiden tietoja, mutta vapauttaa tallennustilaa. Kuva iPadista.

Ehkäise ennakkoon 1: Käytä pilvipalvelua

Pilvipalvelu, jonne tilaa vievät kuvat ja videot tallennetaan automaattisesti, auttaa säästämään puhelimesi tallennustilaa reippaasti. Kun asennat pilvipalvelun sekä puhelimeen että tietokoneellesi, on tiedostoihin myös helppo päästä käsiksi molemmilla laitteilla.

Applen puhelimiin, tabletteihin ja tietokoneisiin on asennettu valmiiksi iCloud-pilvipalvelu ja Googlen Kuvat-palvelu tulee Android-laitteiden mukana. Pilvipalvelu vapauttaa puhelimen tallennustilaa ja pitää tiedostot tallessa turvallisemmassa paikassa kuin puhelimella.

Pilvipalveluiden ilmainen tallennustila on rajoitettu, mutta auttaa silti pitämään puhelimesi tilaa vapaana.

Ehkäise ennakkoon 2: Säädä automaattiset lataukset pois

Pikaviestinten, musiikkisoitinten ja podcast-sovellusten asetuksista voit estää näitä sovelluksia jatkossa lataamasta tiedostoja automaattisesti puhelimeesi.

Esimerkiksi Whatsapp tallentaa kaikki sinulle lähetetyt kuvat ja videot oletuksena puhelimeesi. Asetuksen voi vaihtaa:

WhatsApp > Lisää / Asetukset > Tallennustila ja data > Median automaattinen lataus > säädä haluamallasi tavalla.

Tämä artikkeli on päivitetty versio 29.11.2016 julkaistusta artikkelista Digitreenit: Näin saat vapautetuksi puhelimesi muistia.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – hakuvinkeistä tietoturvaan. Vertaistukea saat Yle Oppimisen Facebook-ryhmässä Digitreenit.

Keskustelu