Hyppää pääsisältöön

Yle Teema

Virpi Suutarin Aalto-dokumentti saa jatkoa – Alvar ja Aino Aallon inspiroima arkkitehtuurikokonaisuus Teemalla

Vuodelta 2022
Suuri puinen lasinpuhallusmuotti ja sen oikealla puolella Aalto-maljakko.
Kuvateksti Aalto-maljakko ja sen muotti
Kuva: Euphoria Film Oy

Teema esittää näkökulmia Aaltojen arkkitehtuuriin: Virpi Suutarin uutuudessa pohditaan arkkitehtuurin merkitystä ja muistellaan lempeää Alvaria, joka toivoi tulevansa aateloiduksi.

Ohjaaja Virpi Suutarin uutuus Aalto-dialogit on dokumentti ja samalla lyhytelokuvasarja, jonka persoonalliset kertojat avaavat Aino ja Alvar Aallon arkkitehtuurifilosofiaa ja osallistuvat ajankohtaiseen keskusteluun siitä, mitä ihminen arkkitehtuurilta tarvitsee.

Aalto-dialogit on tavallaan jatkoa huiman suosion saavuttaneelle dokumenttielokuvalle Aalto – tai sen voi sanoa olevan toisenlainen mahdollinen dokumentti Aalloista, samalta ohjaajalta. Se pohjautuu haastatteluihin, joita Virpi Suutari teki Aalto-elokuvaa varten. Aalto-dialogeissa Aallon ihailijat, kollegat, ystävät saavat puheenvuoron samalla, kun kamera esittelee Alvar ja Aino Aallon suunnittelemia taloja, tiloja ja esineitä.

Sarjassa tavataan mm. australialainen Pritzker-palkittu arkkitehti Glenn Murcutt, arkkitehdit Federico Marconi ja Kristian Gullichsen sekä mailman laajimman Aalto-prototyyppien kokoelman kerännyt Pertti Männistö.

Aalto-elokuva oli syväsukellus Aaltojen persoonaan ja työhön; Aalto-dialogeissa haastateltavat kertovat puolestaan omasta näkökulmastaan, kuinka Aallot ymmärsivät perinteen, luonnonvalon, maaston ja mittakaavan. He haastavat pohdinnoillaan myös katsojan miettimään arkkitehtuurin merkitystä omassa elinpiirissään.

"Rakastan Aallossa hänen vapauttaan. Vapautta vaihtaa suuntaa. Rakennus kulkee tähän suuntaan, ja sitten yhtäkkiä se lähtee aivan toiseen suuntaan. Minusta yksikään toinen arkkitehti ei ole tehnyt samaa niin vapaasti ja kauniisti", sanoo Glenn Murcutt.

Aikamme kerrostalorakentaminen miniasuntoineen ja ikkunattomine tiloineen sekä suurieleinen wow-arkkitehtuuri ovat sarjan kertojien mukaan valovuosien päässä Aaltojen tila-ajattelusta.

"Aallon rakennuksen ohi voi kävellä, ja sitten tulee ajatelleeksi, että tekisipä mieli kääntyä ja palata katsomaan. Ne eivät huuda katsojalle", sanoo Glenn Murcutt.

Aallot olivat aistillisen arkkitehtuurin edelläkävijöitä mutta atmosfäärin alitajuinen merkitys arkkitehtuurissa on alettu tunnistaa vasta viime vuosina.

"Atmosfääriä on pidetty arkkitehtien ammattikunnassa romanttisena ja toisarvoisena asiana, joka liittyy makeilevaan sisustustaiteeseen", sanoo arkkitehti Juhani Pallasmaa. "Kunnes on ymmärretty, että atmosfääri, tunnelma, on kenties tärkein tunnetekijä arkkitehtuurissa. Aalto oli sen mestari."

Nainen halaa Alvar Aallon suunnittelemaa, valkoisella keramiikalla pinnoitettua pylvästä.
Kuvateksti Jyväskylän yliopistossa
Kuva: Euphoria Film Oy

Visuaalisesti aistivoimainen dokumentti sisältää myös ennennäkemätöntä kaitafilmimateriaalia Aallon ateljeen arjesta. Ateljeessa työskennelleet muistavat šeeffin, jolle joka aamuksi piti varata kymmenen täsmälleen samankokoista palaa luonnospaperia mutta joka ei koskaan puhunut töissä arkkitehtuurin teoriasta; Alvar Aallon, jonka harras toive oli tulla aateloiduksi mutta joka oli tavattoman ymmärtäväinen ja hyväsydäminen ihminen.

Aalto-dialogit nähdään Teemalla tunnin dokumenttina torstaina 17.3. sekä erikseen yksitellen lyhytelokuvina ohjelmiston lomassa.

Virpi Suutarin dokumentti Aalto nähdään uusintana edellisellä viikolla torstaina 10.3.

Arkkitehtuuriaiheisen kokonaisuuden aloittaa Teemalla torstaina 3.3. nähtävä dokumentti ruotsalaisesta arkkitehdista, jolle Alvar Aalto oli suuri innoituksen lähde.

Arkkitehti Carl Nyrén (1917–2011) tunnettiin kotimaassaan "valon ja yksinkertaisuuden mestarina". Dokumenttiohjaaja Sven Blumelle hän oli isoisä Calle. Tässä elokuvassa Blume lähtee tutustumaan isoisän sijaan arkkitehti Nyréniin. Lapsena Sven Blume oppi, että "arkkitehti" on sellainen aikuinen, joka tekee aivan liikaa töitä ja laiminlyö perhettään, sillä sekä isoisä että oma äiti olivat valinneet tämän ammatin ja menestyneet siinä.

Koululaisia istuu koulun käytävällä, joka kaareutuu ja jonka seinä heidän takanaan on kokonaan lasia. Kuva Carl Nyrénin suunnittelemasta Danderydin Balderskolanista.
Kuvateksti Carl Nyrénin suunnittelema Balderskolan Ruotsin Danderydissä
Kuva: Sune Sundahl

Mutta matka Callen filmiarkistojen, vanhojen haastattelujen ja Nyrénin eri puolille Ruotsia suunnittelemien rakennusten kautta auttaa ymmärtämään isoisää uudella tavalla – eikä kaikki suinkaan ole niin kuin Sven oli olettanut.

Alvar Aallon aikalaisia oli myös legendaarinen ranskalainen interiöörien suunnittelija Charlotte Perriand, joka tunnetaan yhteistyöstään Le Corbusierin kanssa. Dokumentti Charlotte Perriand, uuden ajan arkkitehti nähdään Teemalla lauantaina 12.3.

Arkkitehti Charlotte Perriand loikoo itse suunnittelemassaan funkistyylisessä lepotuolissa.
Kuvateksti Charlotte Perriand suunnittelemassaan lepotuolissa
Kuva: Cinétévé

Arkkitehtuuriteemassa nähdään lisäksi arki-iltapäivisin noin klo 16.55 pohjoismaisia sarjoja nykypäivän arkkitehdeista, talounelmista ja vapaa-ajan asunnoista Tanskassa, Ruotsissa, Norjassa ja Grönlannissa.

Myöhemmin maaliskuussa Teemalla nähdään myös viisi jaksoa Minna Joenniemen vetämää Taloraatia, joka sai alkunsa vuonna 2010 Runoraadin spesiaalina.

Taloraatilaiset Sipe Santapukki (vas.), Heli Laaksonen(kesk oik.) ja Otso Kantokorpi(oik.) kiertävät Minna Joenniemen(edessä) kanssa Tallinnassa ja selvittävät, mitä virolaisesta nykyarkkitehtuurista kannattaa tuoda tuliaisina Suomeen.
Kuvateksti Taloraadissa Sipe Santapukki, Minna Joenniemi, Heli Laaksonen ja Otso Kantokorpi
Kuva: Yle / Tuula Viitaniemi