Hyppää pääsisältöön

SuomiLOVE

SuomiLOVEn 8. kauden ensimmäisessä jaksossa juhlittiin ikuista vappua ja yli kahdenkymmenen vuoden pituista merkityksellistä ystävyyttä

Juha Tapio laulaa ja soittaa kitaraa SuomiLOVE-sohvalla istuville yllättettäville, joilla on päässään ylioppilaslakit.
Kuva: Niki Soukkio / Yle

SuomiLOVEn historian ensimmäinen koko illan yllätys päättyi halauksiin ja käsinkosketeltavaan liikutukseen.

Rakastettu SuomiLOVE palasi 5.3. livelähetyksineen lauantai-iltoihin ja avausjaksossa nähtiin SuomiLOVEn ensimmäinen koko illan yllätys.

Yllättäjänä oli Heli, 43, joka halusi juhlistaa erityisellä tavalla KoMeKO-tytöiksi itseään kutsuvan ystäväporukan yli kahdenkymmenen vuoden pituista ystävyyttä. Lähetyksen aikana nähtiin kuinka mitään aavistamaton ystäväjoukko seikkaili vapputunnelmissa aina studiolle asti.

Yhteiset opinnot yhdistivät

Ystäväporukan tarina alkoi vuonna 2001 Lahdessa, kun kahdeksan toisilleen entuudestaan tuntematonta nuorta naista aloitti restonomiopinnot Lahden ammattikorkeakoulun kokous-, messu- ja kongressipalveluiden linjalla.

Heli ja hänen seitsemän muuta luokkatoveriaan olivat kaikki muuttaneet Lahteen opiskeluiden perässä eivätkä tunteneet kaupungista muita.

Koulussa meillä oli pieni luokka, joten meidän oli aika helppo tiimiytyä. Ja vielä naisvaltainen

― Heli muistelee ystävysten alkutaivalta

Opiskelujen myötä kahdeksan hengen tyttöporukka tutustuikin toisiinsa ja löysi pikkuhiljaa yhteisen sävelen. Pian aikaa alettiin viettää myös opintojen ulkopuolella juhlien ja yhdessä ollen.

Yllätettävät naiset kilistävät tilataksissa kuohuvaa
Kuva: Niki Soukkio / Yle

”Me muodostuttiin ryhmäksi oikeastaan ihan vahingossa”, Heli kertoo.

Nyt yhteistä ystävyyttä on takana jo yli kaksikymmentä vuotta ja opiskelulinjansa mukaan KoMeKo-tytöiksi itseään kutsuva porukka on iso ja tärkeä osa toistensa elämää.

Vappu ei lopu

KoMeKO-tyttöjen ystävyydessä vappu on muodostunut odotettua merkityksellisemmäksi juhlaksi. Yhteiset vappuperinteet alkoivat jo riehakkaina opiskeluvuosina, jolloin kaverukset juhlivat ahkerasti yhdessä ja nauttivat huolettomasta opiskelijaelämästä.

Omintakeinen vapunjuhlinta sai alkunsa ystävysten viimeisenä opiskeluvuotena, jolloin joukkio kokoontui yhdessä mökille vapun viettoon.

Se oli niin riehakas ja ihana vappu, että päätettiin toteuttaa se vielä seuraavanakin vuonna, jolloin ei sitten toki enää oltu kaikki samassa kaupungissakaan

― Heli kertoo

Viimeisen opiskelijavapun jälkeen ystävykset ovat kokoontuneet lähes kaksikymmentä vuotta yhteen, tietenkin vappuhengessä.

Asuinpaikkakuntien ja elämäntilanteiden vaihdellessa myös vappu on joutunut kuitenkin sopeutumaan muutokseen. Yhteisen vapun viettäminen keväisin toukokuussa on muodostunut välillä haastavaksi, mutta siitä huolimatta perinteeksi muodostuneista yhteisistä vappukarkeloista ei ole aiottu missään kohtaan luopua.

”Vappua voi juhlia tammikuusta marraskuuhun milloin tahansa. Joulukuussa juhlitaan joulua”, Heli nauraa.

Juhlahumusta isojen kysymysten äärelle

Vapun paikan ja ajan lisäksi myös vappujuhlinnan sisältö on muuttunut. Opiskeluaikojen villi biletys on vaihtunut ystäväporukan yhteiseksi kokoontumiseksi – harvinaiseksi herkuksi ruuhkavuosien keskellä. Paikkaa ja ajankohtaa tärkeämpää onkin ystävien yhdessäolo.

Vappuiloittelun rinnalle ovat tulleet tärkeät keskustelut elämästä.

”Ne pitävät sisällään toki hauskanpitoa, iloa ja vappuriehaa, mutta sitten ne pitävät sisällään myös tosi isoja elämän keskusteluja. Vertaistukea ja sellaista, että käydään läpi mitä kaikille kuuluu”, Heli summaa.

Lovetaksi hakee yllättyneen seurueen.
Kuvateksti Lovetaksi hakee yllättyneen seurueen.
Kuva: Niki Soukkio / Yle

Merkitykselliset keskustelut ja ystävien läsnäolo eivät jää kuitenkaan vain yhteiseen vapun viettoon. Vuoden varrella kuulumisia vaihdetaan WhatsApp-ryhmässä, jossa viestitulva voi olla välillä valtaisa, kun ystävykset reagoivat toistensa kuulumisiin. Toisinaan Helin puhelimessa lukemattomia viestejä voi olla kaksisataakin, mikä voi Helin mukaan tarkoittaa kahta asiaa.

”Siellä on tapahtunut joko jotain tosi ihanaa ja he ovat siellä jakamassa tätä iloa tai sitten vaihtoehtoisesti jollain on sattunut jotain, ja salamana on tuki ja vastaus, että täällä ollaan. Viestin voima voi olla valtavan suuri, kun se tulee oikealla hetkellä.”

Ystäväporukan tarjoama tuki onkin ollut erityisen merkityksellistä vuosien varrella, jotka ilojen lisäksi ovat tarjoilleet myös paljon suruja. Kuluneiden kahdenkymmenen vuoden aikana ystäväjoukko on käsitellyt yhdessä koko elämänkirjoon kuuluvia sävyjä ihastumisista avioeroihin, perheen lisäyksiin, sairauteen ja jopa kuolemaan.

”Oikeastaan jokaisella on ollut tässä vuosien mittaan sellainen raskas ja vaikea vaihe, jolloin on tarvinnut sitä tukea niiltä toisilta erityisen paljon. On ihanaa, että saa jakaa niitä hyviä asioita kepeästi koko porukalle, mutta sitten on ollut tosi ihanaa, et on ryhmä, jolle voit kertoa ne kaikista raskaimmatkin asiat ja tiedät että saat sieltä ihan varmasti tukea ilman arvosteluja.”

Unohtumaton vappuyllätys

KoMeKo-tyttöjen ensi tapaamisesta tuli viime vuonna kuluneeksi kaksikymmentä vuotta ja Heli halusi keksiä juhlavuotta varten jotain erityistä.

Koronan takia edellisestä yhteisestä vapunvietosta kasvotusten oli ehtinyt kulua jo aikaa, joten Heli päätti koota ystävykset pitkästä aikaa samaan paikkaan ja järjestää vappujuhlat Tampereella.

Kyseessä ei ollut kuitenkaan ihan perinteinen vappujuhla, vaan SuomiLOVE oli juonessa mukana. Harmillisesti osa porukasta oli lopulta kuitenkin flunssan kourissa, mutta Helin lisäksi paikalle pääsivät Piia, Virpi ja Helinä.

Helin järjestämä SuomiLOVE -yllätys alkoi, kun ystäväporukka yllätettiin ravintolasta Tampereella. LOVEtaksi saapui paikalle ja nappasi Piian, Virpin ja Helinän mukaansa.

“Siellä oli hyvin yllättyneet tunnelmat. Me oltiin vappua kyllä juhlimassa, että ei ihan rauhalliset tunnelmat ollut ennen sitäkään. Siitä lähti kyllä vielä riehakkaampi tunnelma”, Heli kuvailee yllätyksen hetkeä.

Taksikyydin jälkeen vappulakkeihin sonnustautunut kolmikko löysi itsensä sohvalta silmät sidottuina. Kun Piia, Virpi ja Helinä saivat silmälaput riisuttua, vastapäätä paljastui Krisse Salminen, joka julisti KoMeKo-tyttöjen 20-vuotisvappukokouksen alkaneeksi. Myös sairaana olevat KoMeKo-tytöt olivat menossa mukana etäyhteyksin. Yllättynyt kolmikko meinasi tikahtua nauruun.

Vappujuhlat, joissa mukana Koop Arpone, Krisse Salminen, Simo Frangen ja yllätettävät.
Kuvateksti Krissen järjestämä vappukokous huipentui yhteiskuvaan
Kuva: Atte Mäläskä / Yle

Kokoustilana toimiva studio oli koristeltu serpenttiinein ja vappupalloin. Kokouksen agendana oli päättää, kuka lakittaisi Mantan tänä vappuna. Mantan lakitus kuuluu KoMeKo-tyttöjen jokaiseen vappuun ja Manta voi olla mitä vain lämmitystolpasta pihakuuseeen.

Ennen arvonnan suorittamista, nähtiin kuitenkin vielä liuta muita yllätyksiä. Ystäväporukan nuoruuden ihastus huippukokki Aki Wahlman oli lähettänyt ystäville videoterveiset, jossa hän muisteli vuosien takaista kohtaamista KoMeKo-tyttöihin kuuluvan Sadun kanssa.

Vappukokoukseen saapui yllättäen myös toinen naisten nuoruuden ihastus, Idols-voittaja Koop Arponen. Valkoiseen kokkiasuun sonnustautunut Koop tarjoili teemaan sopien vappuherkkuja, kunnes paikalle ilmestyi Simo Frangren mukanaan valtava rekki vappuvaatteita.

Kokous huipentui arvontaan, jossa Helinä valittiin tämän vuoden Mantan lakittajaksi. Ainutlaatuinen vappukokous ikuistettiin vappukuviin ja päättyi vappudiscoon konfetin sataessa.

Yhteinen voimabiisi

Koko illan yllätys huipentui, kun Krisse johdatti KoMeKo-tytöt lopulta SuomiLOVEn studioon suoraan lähetykseen. Iloinen vappuseurue oli silminnähden yllättynyt saadessaan tietää olevansa mukana SuomiLOVEssa.

Vastassa lavalla odottivat Mikko ja Jannika takanaan valtava kultaiseen kankaaseen verhottu “Manta”. Lakanan alta paljastui Juha Tapio jolla on erityinen merkitys ystäväporukalle. Vaikka naisten musiikkimaku on keskenään hyvin erilainen, kaikkia yhdistää rakkaus Juha Tapion musiikkiin. Juhan musiikki onkin ollut aina osa ystävysten vapunjuhlintaa ja kappaleiden tahtiin on itketty niin ilot kuin surutkin.

Juha Tapio levittää kätensä yllätyksessä keskellä SuomiLOVE-lavaa.
Kuvateksti Mantaksi paljastuu Juha Tapio!
Kuva: Atte Mäläskä / Yle

Helinän lakitettua Juhan, ystävät istuivat sohvalle ja itse yllättäjä Heli saapui paikalle. Halauksiin hukutettu Heli sekä muut KoMeKo-tytöt niin sohvalla kuin studion screenillä etäyhteyksin pääsivät nauttimaan aitopaikalta, kun Juha esitti heille kauniin kappaleensa Kelpaat kelle vaan.

Helin mukaan kappaleesta on muodostunut ystäväporukan voimabiisi, joka on tuonut voimaa ja lohtua elämän käänteissä. Heli muistaa soittaneensa yhtenä vappuna biisiä repeatilla uudelleen ja uudelleen.

“Kappale tuo toivon, että parempi huominen tulee sieltä. Tää on toivon kappale”, Heli sanoo.

Yllätetyt KoMeKo-tytöt Lovesohvalla.
Kuvateksti Pitkäaikainen haave Juha Tapion näkemisestä toteutui
Kuva: Atte Mäläskä / Yle

Pitkäaikainen haave siitä, että ystäväjoukko pääsisi yhdessä näkemään Juhan esiintyvän toteutui nyt. Kaikki olivat käyneet Juhan konserteissa aiemmin, mutta aina erikseen. Kun Juha ilmoitti jäävänsä keikkatauolle, ystävykset sopivat että tauon loputtua he menisivät yhdessä keikalle.

“Toivon, että KoMeKO-tytöt saa tästä ihanan 20-vuotisjuhlamuiston ja muistellaan tätä sitten 40-vuotisbileissä lämpimin ja iloisin tunnelmin”, Heli hymyilee.

Katso alta, Juha Tapion koskettava Kelpaat kelle -vaan esitys.

Juha Tapio - Kelpaat kelle vaan - Toista Yle Areenassa

SuomiLOVEn seuraava livelähetys nähdään lauantaina 12.3 klo 21 Yle TV1:llä., jolloin lavalle nousevat muun muassa Samu Haber, Erika Vikman sekä Johanna Kurkelan ja Johanna Iivanaisen Altamullan Road.

Jakso 1: Ystävyys on juhla - Toista Yle Areenassa