Hyppää pääsisältöön

Ruoka ja juoma

Leivo marengilla hunnutettu veriappelsiinicurdpiirakka, jossa yhdistyy ihanasti makeus ja kirpeys

Päivitetty 11.03.2022 14:16.
Marengilla kuorrutettu piirakka veriappelsiini täytteellä pöydällä
Kuva: Carina Ahlskog / Yle

Yleensä tällainen piirakka maustetaan sitruunan kuoriraasteella ja mehulla. Kaikkea voi kuitenkin muunnella, ja joskus tuloksena on napakymppi.

Tällainen piirakka maustetaan useimmiten sitruunalla, jolloin sitä kutsutaan sitruuna-marenkipiirakaksi. Pari veriappelsiinia lisäämällä tämä klassinen piiras nousee uusiin ulottuvuuksiin.

Kirpeän täytteen voi nauttia myös skonsseissa perinteisen lemon curdin sijaan, ja veriappelsiinimehun voi vaihtelun vuoksi korvata muista happamista hedelmistä tai marjoista puristetulla mehulla – kuten sanottua, kaikkea voi muunnella.

Piirakka on osa menua, jonka ruokakirjailija Tara Junker ja toimittaja Malin Öhman tarjoavat Strömsön keittiössä.

Helppotekoinen veriappelsiinicurdpiirakka marenkihunnulla

Ainekset:

Piirakkapohja

3 dl vehnäjauhoja

2 rkl sokeria

½ tl kardemummaa

125 g kylmää voita

1 ½ rkl vettä

Täyte

3 pientä tai 2 isoa veriappelsiinia

1 luomusitruuna

2 dl sokeria

2 rkl maissitärkkelystä

1 tl vaniljasokeria

2 dl kauramaitoa

Marenki

2 munanvalkuaista

1 dl sokeria

Raastettua sitruunan kuorta leikkuulaudalla
Kuva: Carina Ahlskog / Yle

Tee näin:

1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.

2. Aloita piirakkapohjasta. Sekoita vehnäjauhot, sokeri ja kardemumma keskikokoisessa kulhossa.

3. Leikkaa voista viipaleita juustohöylällä ja lisää ne joukkoon. Nypi seos murumaiseksi, lisää vesi ja vaivaa tasaiseksi taikinaksi.

4. Painele taikina piirakkavuoan (halkaisija noin 24 cm) pohjalle ja reunoille. Pistele piirakkapohjaa haarukalla. Anna taikinan levätä jääkaapissa 20 minuuttia.

5. Paista pohjaa uunissa 20 minuuttia.

6. Tee täyte. Purista veriappelsiineista mehu. Raasta sitruunan kuori ja purista mehu.

7. Sekoita sokeri, maissitärkkelys, vaniljasokeri ja sitruunankuoriraaste pienessä kattilassa. Lisää sitruunamehu ja kauramaito.

8. Kuumenna seosta keskilämmöllä samalla sekoittaen 5–10 minuuttia, kunnes se sakenee. Kaada täyte piirakkapohjaan ja anna jäähtyä.

9. Vatkaa munanvalkuaiset vaahdoksi. Lisää sokeri vähän kerrallaan samalla vatkaten, kunnes vaahto on kovaa. Levitä marenki piirakan päälle ja ruskista pinta kaasupolttimella.

Annos marenkipiirasta veriappelsiinitäytteellä
Kuvateksti Veriappelsiinipiirakassa yhdistyy ihanasti makeus ja kirpeys
Kuva: Carina Ahlskog / Yle

Jos haluat kokeilla Tara Junkerin caesarsalaattia ruusukaaleilla ja kikherneillä, löydät reseptin täältä.

Lisää aiheesta Yle Areenassa

Sisältö muilla kielillä