Leivo marengilla hunnutettu veriappelsiinicurdpiirakka, jossa yhdistyy ihanasti makeus ja kirpeys
Yleensä tällainen piirakka maustetaan sitruunan kuoriraasteella ja mehulla. Kaikkea voi kuitenkin muunnella, ja joskus tuloksena on napakymppi.
Tällainen piirakka maustetaan useimmiten sitruunalla, jolloin sitä kutsutaan sitruuna-marenkipiirakaksi. Pari veriappelsiinia lisäämällä tämä klassinen piiras nousee uusiin ulottuvuuksiin.
Kirpeän täytteen voi nauttia myös skonsseissa perinteisen lemon curdin sijaan, ja veriappelsiinimehun voi vaihtelun vuoksi korvata muista happamista hedelmistä tai marjoista puristetulla mehulla – kuten sanottua, kaikkea voi muunnella.
Piirakka on osa menua, jonka ruokakirjailija Tara Junker ja toimittaja Malin Öhman tarjoavat Strömsön keittiössä.
Helppotekoinen veriappelsiinicurdpiirakka marenkihunnulla
Ainekset:
Piirakkapohja
3 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
½ tl kardemummaa
125 g kylmää voita
1 ½ rkl vettä
Täyte
3 pientä tai 2 isoa veriappelsiinia
1 luomusitruuna
2 dl sokeria
2 rkl maissitärkkelystä
1 tl vaniljasokeria
2 dl kauramaitoa
Marenki
2 munanvalkuaista
1 dl sokeria
Tee näin:
1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
2. Aloita piirakkapohjasta. Sekoita vehnäjauhot, sokeri ja kardemumma keskikokoisessa kulhossa.
3. Leikkaa voista viipaleita juustohöylällä ja lisää ne joukkoon. Nypi seos murumaiseksi, lisää vesi ja vaivaa tasaiseksi taikinaksi.
4. Painele taikina piirakkavuoan (halkaisija noin 24 cm) pohjalle ja reunoille. Pistele piirakkapohjaa haarukalla. Anna taikinan levätä jääkaapissa 20 minuuttia.
5. Paista pohjaa uunissa 20 minuuttia.
6. Tee täyte. Purista veriappelsiineista mehu. Raasta sitruunan kuori ja purista mehu.
7. Sekoita sokeri, maissitärkkelys, vaniljasokeri ja sitruunankuoriraaste pienessä kattilassa. Lisää sitruunamehu ja kauramaito.
8. Kuumenna seosta keskilämmöllä samalla sekoittaen 5–10 minuuttia, kunnes se sakenee. Kaada täyte piirakkapohjaan ja anna jäähtyä.
9. Vatkaa munanvalkuaiset vaahdoksi. Lisää sokeri vähän kerrallaan samalla vatkaten, kunnes vaahto on kovaa. Levitä marenki piirakan päälle ja ruskista pinta kaasupolttimella.
Jos haluat kokeilla Tara Junkerin caesarsalaattia ruusukaaleilla ja kikherneillä, löydät reseptin täältä.