Tosielämän sairaalasarja Elossa 24h palaa uudistuneena ruutuihin 11. huhtikuuta
Elossa 24h-sarjan kuudennella tuotantokaudella nähdään, millaisina sairaaloiden vuorokaudet näyttäytyvät eri viikonpäivinä. Seitsemän uutta jaksoa ja seitsemän erilaista päivää, koskettavia tosielämän tarinoita 11.4. alkaen.
Dokumentaarinen Elossa 24h kertoo yhdestä viikosta suomalaisessa terveydenhuollossa koronapandemian keskellä syksyllä 2021. Ohjelmasarjassa seurataan aiempaa laajemmin inhimillisiä ja koskettavia potilastarinoita ja nähdään, kuinka tinkimättömällä asenteella terveydenhuollon ammattilaiset hoitavat ja pitävät meitä elossa vuorokauden jokaisena tuntina, kellon ympäri.
Ympäri Suomea kuvattu sarja on toteutettu terveysturvallisuus huomioiden ainutlaatuisessa yhteistyössä sairaaloiden kanssa. Mukana ovat Suomen kaikki yliopistosairaalat Helsingin ja Uudenmaan HUS, Tampereen TAYS, Turun TYKS, Oulun OYS ja Kuopio KYS, ensihoidon FinnHEMS-yksikkö Vantaalla sekä erilaiset yksiköt mm. Lappeenrannassa, Lahdessa, Kotkassa, Kokkolassa, Hämeenlinnassa, Muoniossa, Raaseporissa, Rovaniemellä ja Jyväskylässä.
Inhimillisiä ja koskettavia tarinoita yhden viikon ajalta
Jakso 1 - maanantai
Jaksossa seurataan Vantaan FinnHEMSin ensihoitolääkäri Susanne Ångermanin työpäivää. Ensihoitolääkärin työtä leimaa kuoleman läheisyys. "Meidän potilaista neljännes kuolee. Elämiseen liittyy se riski, että kuolee, ja niin tulee väistämättä käymään", Ångerman kertoo.
Lapinlahtelaiselle Kimmolle, 29, tehdään maanantaina iso avosydänleikkaus Kuopion yliopistollisessa sairaalassa. Leikkaus jännittää Kimmoa “kait siitä selviää”. Leikkauksen lopussa ilmenee ongelmia, kun Kimmon sydän ei lähdekään toimimaan itsenäisesti.
Ellenin, 7, elämän alku oli dramaattinen. Keskonen joutui vauvateholle, eikä selviämisestä annettu toiveita. Suolistoleikkaus pelasti Ellenin hengen, mutta aivoverenvuoto oli aiheuttanut cp-vamman ja näkövamman.
Jakso 2 - tiistai
Salakavalasti laajentunut aivokasvain on aiheuttanut Katille, 38, kuulovaurion. Iso kasvain sijaitsee hankalassa paikassa. Teknisesti haastavaan leikkaukseen sisältyy riskejä, eikä Turun yliopistollisen keskussairaalan neurokirurgi Ville Vuorinen pysty lupaamaan Katille, että koko kasvain saadaan poistettua. Operaatio voi myös aiheuttaa pysyviä aivohermojen vaurioita Katille.
Projekti Pilke on käynnistymässä Tampereen yliopistollisen sairaalan lapsettomuuspolilla. Emmi, 39, ja hänen puolisonsa Anne ovat toivoneet perheeseen lasta ja ovat nyt jännittävässä vaiheessa hedelmöityshoitoja.
Juna Vaasasta tuo nelikymppiset Samin ja Tarun Helsinkiin. Huomenna on iso päivä, kun Taru antaa kaveriluovutuksena Samille toisen munuaisensa. Samin munuaissairaus on edennyt viime vuosien aikana, ja hänen vointinsa on heikentynyt. Tuleva luovutus saa molemmat tunteellisiksi.
Jakso 3 - keskiviikko
Sami, 44, saa ystävältään Tarulta, 44, munuaisen kaveriluovutuksena. Helsingin yliopistollisessa sairaalassa elinsiirto ei ole koskaan rutiinileikkaus. Samin sairauden kannalta terve, elävältä henkilöltä saatava siirre on elintärkeä.
Sairaanhoitaja Garang Tor näki lapsena, miten pakolaisleireissä YK:n teltoissa hoidettiin lapsia. Siitä lähtien Torin unelmana on ollut sairaanhoitajan ammatti. Tor on sissihoitaja eli sairaalan sisäinen sijainen Kokkolassa. Työpaikka valikoituu aina sen mukaisesti, missä eniten apua tarvitaan.
Einolla, 31, on diagnosoitu kivessyöpä. Kasvain on leikattu pois, eikä muita hoitomuotoja ole tarvittu. Tänään hänellä on kontrollikäynti Helsingissä syöpäklinikalla. Kuvantamisen jälkeen Eino tapaa lääkärin, jonka uutiset saavat Einon hiljaiseksi.
Jakso 4 - torstai
Turussa viidennen vuoden lääketieteen opiskelijat, kandit, pääsevät harjoittelemaan tulevaa ammattiaan oikeiden potilaiden kanssa. Ohjaajan tukemana tulevaan ammattiin on turvallista harjoitella. Päivän toimiin kuuluu niin luomen leikkaaminen kuin allergiaoireista kärsivän tytön tapaaminen.
Muonion johtavan lääkärin Teemu Taulavuoren päivään mahtuu lukuisia potilaskohtaamisia, mutta hän ehtii silti jutustelemaan potilaidensa kanssa. Päivän tapahtumat saavat mietteliääksi. "Lääkärinä sitä vihaa kuolemaa, eihän sitä vastaan muuten taisteltaisi", Taulavuori toteaa.
Leevin, 17, kahdeksan kuukauden eristys ja sairastaminen päättyy juhlakellon soittoon Tampereen yliopistollisessa sairaalassa. Hän saa viimeiset sytostaattihoidot kivessyöpään. Etenkin Heidi-äitiä raskaan hoitojakson päättyminen liikuttaa.
Jakso 5 - perjantai
Joona, 24, joutui neljä päivää sitten sähköpotkulaudalla kolariin autoilijan kanssa. Joonan kasvot ja kallo ovat saaneet vakavia vammoja. Hän odottaa leikkausta Töölön sairaalassa, jotta toipuminen pääsisi alkamaan.
Lailalle, 73, todettiin pitkälle levinnyt syöpä. Hän pääsi Turun yliopistollisen keskussairaalan syöpälääkäri Kalle Mattilan ehdottamaan kokeelliseen hoitoon. Hoitoputki on päättymässä, ja Laila menee viimeiselle käynnille Mattilan luo kuulemaan tilanteensa.
Kolme kuukautta sitten Jarin, 46, jalat eivät toimineet lainkaan. Selkäydinvaurio ja useat rikkoontuneet luut veivät liikuntakyvyn. Luottamuksellinen yhteistyö fysioterapeutti Seija Riekin kanssa Oulun yliopistollisessa sairaalassa on edennyt hyvin. Tänään Jari pääsee onnettomuuden jälkeen ensimmäistä kertaa viikonloppulomalle kotiinsa.
Jakso 6 - lauantai
Veeralle, 19, ei annettu toiveita eloonjäämisestä puolitoista vuotta sitten. Itsetuhoinen rattijuoppo aiheutti kolarin, jossa Veeran koko perheen tulevaisuus meni uusiksi. Nuori nainen on joutunut opettelemaan kaikki elämisen taidot uudelleen, sillä hänelle jäi aivovamma ja vasen puoli kehosta on halvaantunut.
Sähköpotkulaudalla liikkeellä olleen Joonan, 24, päänalueen vakavat vammat korjataan tänään leikkauksessa. Suu- ja leukakirurgi Johanna Snäll kertoo, että sähköpotkulautailun lisääntyminen näkyy valitettavasti hänen potilaissaan. Lääkärin toive onkin, että sähköpotkulaudalla kulkemiseen saataisiin sääntöjä, jotka vähentäisivät onnettomuusriskiä.
Tampereella seurataan yliopistollisen sairaalan päivystyksen hoitotehtäviä. FinnHEMSin Vantaan tukikohdan vastuulääkäri Susanne Ångerman puolestaan johtaa rajussa kolarissa olleen potilaan pelastustoimia.
Jakso 7 - sunnuntai
Kuopiossa yliopistollisen sairaalan päivystyksen vastaava sairaanhoitaja Sonja Savolainen koordinoi helikopterilla tuodun rajusta päänsärystä kärsivän potilaan hoitoketjun. Päivän aikana hän ehtii huolehtimaan monesta muustakin potilaasta. Savolaisen mielestä työ on palkitsevaa, mutta keskellä kiirettä riittämättömyyden tunnetta on hankalaa sietää.
Oulussa sunnuntaivuorossa oleva kätilö Sanna Fyhr-Krankka on unelma-ammatissaan. Heti aamulla hän on tuoreiden vanhempien apuna, ja päivällä hän pääsee mukaan synnytykseen ja ohjaamaan kätilöopiskelijaa. Fyhr-Krankkaa ilahduttaa se, että hän saa olla tukena elämän isoissa ja onnellisissa hetkissä.
Pari vuotta sitten entinen poliitikko Panu Laturi joutui satunnaisen pahoinpitelyn kohteeksi Brysselissä. Häntä pidettiin koomassa kolme viikkoa ja sairaalassa meni 11 kuukautta. Kaikki on pitänyt aloittaa alusta, kävelyn opettelusta alkaen.
Nuorten oma “lyhärisarja” Yle Areenassa
Yle Areenassa julkaistavassa koskettavassa short form -sarjassa nähdään viisi rohkeaa nuorta. He kertovat omin sanoin millaista on elää nuoruutta sairauden kanssa, ja toisaalta millaista on olla nuori sairaudesta huolimatta.
Synnynnäisen lihasrappeumasairauden “FSHD:n” kanssa elävä Tinja, 24, liikkuu sähköpyörätuolilla eikä pysty lihasten heikkouden takia hymyilemään. Tinjalle kaverit ovat kaikki kaikessa ja hän toivoo, että häntä kohdeltaisiin tasavertaisesti vammastaan huolimatta. Elli, 23, elää nuoruuttaan useiden erilaisten näkymättömien sairauksien kanssa. Hän pohtii mm. sitä, kuinka sairaudet eristävät hänet muista, ja miten ne vaikuttavat mielenterveyteen.
Sähköpotkulautaonnettomuuteen joutunut Joona, 24, kertoo järkyttyneitä ensitunnelmia onnettomuudestaan ennen vaativaa kasvoleikkausta ja miten toipuminen on lähtenyt käyntiin vakavan loukkaantumisen jälkeen. Saamme myös kuulla Martinin, 24, ajatuksia ammattilaisjääkiekkoilijan urasta luopumisesta vakavan sydänsairauden takia ja kuinka sosiaalisessa mediassa vaikuttajana tunnettu Eino, 31, pohtii omaa vakavaa sairastumistaan kivessyöpään. Pääsarjan jaksoissa näemme kuinka Joonan hurja kasvoleikkaus sujuu, millaisia uutisia Eino saa kuulla ensimmäisessä syöpäkontrollissaan ja miten Martinin sydän voi.
Elossa 24h - 6. Kausi Yle Areenassa 11.4.2022 ja Yle TV1:ssä 11.–17.4. klo 20:00