Hyppää pääsisältöön

Oppiminen

Poikkeustilanteisiin kannattaa varautua – testaa, millä mallilla kotivarasi on

Vuodelta 2022
Päivitetty 17.03.2022 09:52.
Vesikanisteri ja -kannu, hernekeitto-, tomaattimurskapurkut sekä nuudelit ovat esimerkkejä kotivarasta.
Kuvateksti Vettä olisi hyvä olla varalla kaksi litraa päivää kohti jokaiselle perheen jäsenelle.
Kuva: Sari Veikkolainen / Yle

Yllättävän sairastumisen tai sähkö- tai vesikatkon sattuessa kotona pitää olla riittävästi ruokaa ja juomaa muutamaksi päiväksi. Marttojen Emmi Tuovinen pitää tärkeänä, että kaikilla olisi ns. kotivara tällaisten tilanteiden varalle.

Kotivaralla tarkoitetaan sitä, että kotona on ruokaa ja juomaa poikkeustilanteiden varalle noin kolmeksi päiväksi. Perusarjessa varautuminen tuppaa unohtumaan ja siksi kotivara kannattaa käydä läpi säännöllisin väliajoin.

Marttojen Emmi Tuovinen kertoo, että hänen 80-vuotias mummonsa on kehittänyt muistisäännön kotivaraksi sähkökatkojen varalle.

– Aina kun mummo kuulee uutisista, että on luvattu myrskytuulta, hän täyttää muutaman sangon vedellä jakeluhäiriöiden varalle. Se on tällainen käytännönläheinen ajattelutapa kotivaraan, mikä ei kaupungissa asuessa tule niin helposti mieleen.

Juuri juomavesi saattaa monelta kotivarasta uupua, vaikka kotoa löytyykin yleensä säilyketölkkejä ja muuta kuivamuonaa nälän yllättäessä.

On hyvä myös selvittää, mistä saa tietoa tilanteesta ja poikkeusolojen erityisjärjestelyistä.

Kaiken kaikkiaan kotivaraan olisi hyvä suhtautua Emmi Tuovisen mukaan varsin arkisena asiana.

– Maailman ei tarvitse mennä mullinmallin eikä meihin kohdistua mitään suurta vaara. Kotivara on silti hyvä olla olemassa pienempienkin kriisien varalta.

edit 17.3.2022 WC-kysymystä tarkennettu.

Keskustelu