Hyppää pääsisältöön

Ylen näkökulmat

Petri Jauhiainen: Kun maailma muuttuu, muuttuu myös Ylen ohjelmisto

Vuodelta 2022
henkilökuva
Kuva: Yle Kuvapalvelu

Ylen ohjelmisto on aina kytköksissä ympäröivään yhteiskuntaan. Kuten vitsin kertomisessa myös julkaisussa timing is everything, ajoitus ratkaisee.

Kun maailmalla tai kotimaassa tapahtuu iso onnettomuus, Yle Radio Suomen juontajalla on tarkka paikka. Hän varautuu kertomaan kuuntelijoille ensitiedon tapahtuneesta ja katsoo samalla kanavan soittolistaa. Lentoturman perään ei istu Edu Kettusen Lentäjän poika.

Poikkeustilanteessa juontajalla on apunaan Ylen musiikkivastaavien etukäteen laatimat neutraalit soittolistat. Suomen suurimmalla radiokanavalla alkavat 24/7/365 soida eri biisit riippuen siitä, onko kyseessä lento-onnettomuus, liikenneturma vai terrori-isku.

Laulut vaihtuivat myös torstain vastaisena yönä 24.2.2022, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Maailma muuttui ja Ylen tarjonta sen mukana.

Ylen aamusta käynnistynyt suora lähetys oli pitkin päivää katsottavissa ja kuultavissa Yle TV1:ssä, Yle Radio Suomessa sekä Yle Areenan ykkösnostona. Yle Areenan etusivua eri laitteissa varmistettiin myös muutoin uuteen tilanteeseen sopivaksi. Sotasuoran rinnalle nostettiin tuore Ukraina-dokumentti.

Myös Ylen muut radio- ja tv-kanavat tarkistivat pikaisesti lähiajan ohjelmistonsa. Muutamalla muutoksella varmistettiin, että tarjonta sopii hengeltään muuttuneeseen maailmanpoliittiseen tilanteeseen. Yle.fi ja yhtiön muut uutispalvelut pyörivät tietenkin täysillä.

Kun maailma mullistuu, joudumme ja pääsemme miettimään julkaisupalapelin uudelleen. Paljon uutta sisältöä tulee tarjolle, ja vastaavasti jotain on fiksua jättää juuri tietyllä hetkellä lähettämättä. Ei ole kenenkään etu, jos komediaksi tarkoitettu sarja pelottaa tai osa ihmisistä jättää sen katsomatta, koska katsominen voisi ahdistaa. Hyvin tehty sarja ei happane hetkessä.

Ohjelmistojen rakentamisessa on syytä käyttää harkintaa ja hyvää pelisilmää. Jokaiselle teokselle etsitään julkaisuajankohta ja -paikka, jossa se tavoittaa sille toivotun yleisön. Katsojien ja kuuntelijoiden lisäksi parhaan mahdollisen tilaisuuden ansaitsevat myös itse ohjelma ja sen tekijät. Linjaukset lähetettävistä ohjelmista ja niiden ajankohdista ovat tärkeä osa journalismia.

Ylessä päätösvalta ja -vastuu jokaisen ohjelman tai artikkelin julkaisusta on sisällön tehneen tai hankkineen yksikön johtajalla. Sananvapauslaki käyttää heistä termiä vastaava toimittaja. Ylessä näitä vastaavia toimittajia on viisi. He päättävät viime kädessä mitä julkaistaan ja milloin.

Tilanne Ukrainassa on raastava, se tulee iholle. Juuri siksi on tärkeää, että Ylen ohjelmat voivat myös nyt ilahduttaa, viihdyttää, koskettaa ja naurattaa. Ehdoton valtaosa sisällöistä julkaistaan täsmälleen aiemmin suunnitellun mukaisesti.

Julkisen palvelun yhtiö palvelee yleisöään elämällä yhdessä heidän kanssaan myös poikkeuksellisina aikoina. Tarvittaessa vaikka laulu laululta.

Petri Jauhiainen
mediapäällikkö, Yle

Keskustelu