Houkuttele porkkanakeitosta esiin uusia makuja kahvin avulla – karvas ja hapan juoma on oivallinen makupari oranssille juurekselle

Luit aivan oikein, kahvia ja porkkanaa samassa ruoassa. Kahvin karvaus saa keitetyn porkkanan maistumaan kesäisen rouskuvalta. Ilman että porkkana maistuu vähääkään kahvilta.
Keitetty porkkana maistuu helposti hieman tunkkaiselta. Appelsiini, inkivääri ja kahvi tuovat keittoon sekä raikkautta että tulisuutta. Simppelin arkiruoan ei tarvitse olla tylsää.
– Sekä karvas että hapan kuuluvat perusmakuihin, joita olisi hyvä olla jokaisessa ruokalajissa. Siksi kahvi sopii hyvin eri ruokien maustamiseen. Keiton ei ole tarkoitus maistua kahvilta, kahvi vain luuraa kulisseissa ja tuo maut esiin uusilla tavoilla, Ella Grüssner Cromwell-Morgan sanoo.
Tulinen porkkanakeitto
Ainekset, 4–6 annosta:
3 porkkanaa
1 luomupaprika
10 cm:n pala purjoa
1 keltasipuli
2 valkosipulinkynttä
2–3 rkl oliiviöljyä
1 l vettä
1 ½ kasvisliemikuutiota
1 luomuappelsiini (½ appelsiinin raastettu kuori + 1 dl mehua)
1 rkl raastettua inkivääriä
1 dl keitettyä kahvia
2 dl punaisia linssejä
1 rkl hunajaa
2 tl suolaa
mustapippuria
Tarjoiluun:
maustamatonta jogurttia
tuoretta minttua
Tee näin:
1. Kuori porkkanat ja leikkaa ne lanteiksi. Leikkaa paprika reiluiksi paloiksi ja silppua purjo, keltasipuli ja valkosipulinkynnet.
2. Kuullota kasvikset oliiviöljyssä isossa paksupohjaisessa kattilassa. Lisää joukkoon vesi ja kasvisliemikuutiot ja kuumenna kiehuvaksi. Anna kiehua hiljalleen kannen alla noin 15 minuuttia, kunnes porkkanat ovat pehmenneet.
3. Huuhtele appelsiini, raasta puolikkaan appelsiinin kuori ja purista noin 1 dl mehua. Kuori ja raasta inkivääri.
4. Soseuta keitto tasaiseksi ja lisää appelsiinin kuoriraaste ja mehu, inkivääriraaste ja kahvi. Lisää linssit ja anna kiehua vielä noin 10 minuuttia.
5. Mausta keitto hunajalla, suolalla ja mustapippurilla.
Sitruskahvi
Ainekset:
1 dl tummapaahtoista kahvijauhetta
1 rkl raastettua limetin, sitruunan tai appelsiinin kuorta
6 dl kiehuvaa vettä
Tee näin:
1. Mittaa kahvijauhe ja sitruksenkuoriraaste pressopannuun ja sekoita.
2. Kaada päälle kiehuva vesi ja anna hautua noin 2 minuuttia.
3. Paina mäntä hitaasti alas ja kaada kahvi pieniin kuppeihin.
4. Mausta halutessasi mieleiselläsi maidolla ja makeutusaineella.