Nyt voit intoilla kirjoista muiden lukijoiden kanssa – kerran kuussa kokoontuvassa verkkolukupiirissä mukana on aina myös kirjailija
Kirjan voi lukea monella tavalla. Sen huomaa, kun lukijat ja kirjailija kohtaavat Ylen verkkolukupiirissä. Anna Tulusto ja Pietari Kylmälä sanovat, että keskustelut avaavat aina uusia näkökulmia.
Ylen verkkolukupiiri kokoontuu Yle Chat -alustalla kerran kuussa. Se tarjoaa live-keskustelun mahdollisuuden saman kirjan lukeneille tai siitä kiinnostuneille.
Mukana on aina kirjailija.
Verkkolukupiirin kirjat valitaan äänestämällä. Voit osallistua äänestykseen kirjallisuuspodcast Lukupiiri Tulusto & Kylmälän Instagram-tilillä noin 3–4 viikkoa ennen kutakin verkkolukupiiriä.
Kirjallisuustoimittajat Anna Tulusto ja Pietari Kylmälä ovat innoissaan lukupiiristä.
– Jokainen lukee puheenaiheena olevan kirjan eri tavalla. Kukin kiinnittää huomiota erilaisiin asioihin. Kun tällaisia erilaisia lukemisen tapoja törmäyttää toisiinsa, siihen liittyy löytämisen riemua ja hauskuutta, Pietari Kylmälä sanoo.
Anna Tulusto kertoo ilahtuneensa siitä, että vaikka hän on lukenut verkkolukupiirissä puitavat kirjat huolella ja ajatuksella, jokainen keskustelu on silti avannut hänen mieltään lisää.
Tähän mennessä verkkolukupiirissä ovat vierailleet kirjailijat Rosa Liksom, Dess Terentjeva ja Meri Valkama. Seuraavana vuorossa on kirjailija Pirkko Saisio.
– Tällainen tapa keskustella asettaa verkkolukupiiriin osallistuvan kirjailijan, lukijat ja meidät toimittajat tasavertaiseen asemaan, Tulusto sanoo.
Tulusto ja Kylmälä ovat kummatkin ylpeitä siitä, että verkkolukupiireissä on onnistuttu jakamaan yhteinen merkityksellinen hetki, jossa pysähdytään juttelemaan hyvän kirjan herättämistä ajatuksista ja tunteista.
– Kirjailijan rooli näissä keskusteluissa on jännä. Hänen ei tarvitse vain vastata kysymyksiin kirjastaan, vaan hän voi osallistua tuumailuihin kirjasta ja sen teemoista, Pietari Kylmälä sanoo.
Toimittajat tietävät, että keskustelut ovat olleet merkityksellisiä ja kutkuttavia myös kirjailijoille itselleen. Nämä ovat saaneet lukupiireistä jotain matkaansa.
Kirjailija Rosa Liksomin kanssa lukupiiriläiset keskustelivat hänen Väylä-romaanistaan, joka oli kirjasyksyn 2021 suurimpia tapauksia.
– Lukupiiriin osallistuminen oli äärettömän hauska ja mainio kokemus, kirjailija Rosa Liksom sanoo ja innostuu muistelemaan keskustelua lämmöllä.
Palkittuun kirjailijaan vetosi erityisesti se, että keskustelijoita oli ympäri Suomea. Osallistujia oli myös Kittilästä ja Muoniosta eli niistä pohjoisista paikoista, joihin hänen puheenaiheena ollut kirjansa sijoittuu.
Liksom yllättyi siitä, että monet verkkolukupiirin keskustelijoista olivat lukeneet hänen kirjansa todella tarkasti. Lisäksi ihmisillä oli hänen mukaansa yllättävän paljon omakohtaisia kokemuksia aiheista, joita Väylä-romaani käsittelee.
Verkkolukupiirissä puidaan paitsi kirjoja myös laajempia kysymyksiä, joita kirjat herättävät pohtimaan.
Esimerkiksi Dess Terentjevan säeromaani Ihana sai helmikuussa monet lukupiiriin osallistuneista pohtimaan nykynuoria ja sitä, miten arkista sukupuolten moninaisuus on heille.
Terentjevan Ihana oli aiemmin ehdolla lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajaksi.
– Kirjallisuus saa pohtimaan elämää ja kuolemaa, ja monelle tällaiset isot asiat voivat olla omassa elämäntilanteessa hyvin ajankohtaista. Siksi lukupiireissä ei vain analysoida kirjallisuutta, vaan mietitään itse kunkin elämää, Pietari Kylmälä sanoo.
Kun kirjailija Meri Valkama jutteli verkkolukupiirissä paljon puhutusta DDR-romaanistaan Sinun, Margot, keskusteltiin esimerkiksi ihmisten suhteesta menneisyyteen, erilaisista perhemalleista ja monenlaisista Itä-Saksa-kokemuksista.
Yle Chat -alustalla viestit esimoderoidaan eli tarkistetaan ennen kuin ne tulevat chattiin näkyville.
– Verkkolukupiirissä ollaan yhdessä saman asian eli kiinnostavan kirjan äärellä. Siellä ei riidellä, sillä oikeita ja vääriä mielipiteitä luetusta ei ole. Uudet tulkinnat vain avaavat lisää luettua, Tulusto sanoo.
Pietari Kylmälä on samoilla linjoilla. Hän kannustaa kaikkia osallistumaan.
– Kuka tahansa saa esittää kysymyksiä kirjailijalle ja toisille keskustelijoille. Siihen ei tarvita mitään erityisempää osaamista tai asiantuntemusta. Mukaan voi tulla myös vain tarkkailemaan ja seurailemaan, niin kuin moni tekeekin, Kylmälä sanoo.
– Se hetki, kun verkkokeskustelu avataan, on jännittävä. Hetken miettii, osallistuukohan verkkolukupiiriin kukaan, silloin minuuttikin tuntuu pitkältä ajalta. Mutta kun ensimmäiset viestit ilmestyvät ruudulle, tunne on riemastuttava, Anna Tulusto nauraa.
Tulustoa on ilahduttanut, miten tarkasti, oivaltavasti ja avoimesti keskusteluun osallistuvat kertovat lukemastaan ja miten hyviä kysymyksiä lukijat tekevät kirjailijalle. Ja tämä kaikki lyhyiden viestien muodossa.
Kun Pietari Kylmälältä kysytään, millaista on vetää verkkolukupiiriä, hän pysähtyy hetkeksi miettimään. Hän ei koe vetävänsä keskustelua, vaan osallistuvansa siihen.
– Jokainen, joka osallistuu verkkolukupiiriin, vetää sitä omaan suuntaansa ja omalla tavallaan. Minä ja Anna olemme siinä mukana lukijoina siinä missä muutkin, Kylmälä sanoo.
Verkkolukupiiri Tulusto & Kylmälä
Luo Yle Tunnus
Yle Tunnuksen avulla kirjaudut kaikkiin Ylen palveluihin.
Tule mukaan Yle Chattiin
Lukupiiri Tulusto & Kylmälän live-keskustelu eli chat on aina kuukauden ensimmäisenä torstaina klo 19.
Avoimet ja tulossa olevat Ylen live-keskustelut näet listauksesta.
Voit vaikuttaa siihen, mitä kirjoja lukupiirissä käsitellään. Kirjasta äänestetään noin 3–4 viikkoa ennen verkkolukupiiriä Lukupiiri Tulusto & Kylmälän Instagram-tilillä. Äänestettävät kirjat ovat podcastissa käsiteltyjä kirjoja.
Tule mukaan juttelemaan Pirkko Saision kanssa 7.4. klo 19 tästä: Lukupiiri Tulusto & Kylmälä -chat.

Lukupiiri Tulusto & Kylmälä on kirjapodcast kaikille lukijoille ja lukemisesta haaveileville. Uusi jakso julkaistaan torstaisin Yle Areenassa.