Hyppää pääsisältöön

Kuusi kuvaa

Historiantutkija viettää päivänsä kuolleiden seurassa – Tuomas Heikkilä tuntee keskiajan kirjallisen ja kirkollisen kulttuurin

Vuodelta 2022
Nokikolariksi ja palomieheksi pukeutuneet Aapo Rista ja Tuomas Heikkilä seisovat leikkipuiston pöydällä, taustalla aita ja sen takana isompia lapsia.
Kuvateksti Nokikolari Aapo Rista ja palomies Tuomas Heikkilä Vironniemen päiväkodin puistossa Helsingissä huhtikuussa 1977.
Kuva: Eeva Rista

Nuorena historianopiskelijana Tuomas Heikkilä kiinnostui keskiajasta, sillä se vaikutti mustalta aukolta, josta moni opettajakaan ei vaikuttanut tietävän paljoa. Heikkilän tutkimusryhmä osoitti, että Suomessa oli keskiajalla elävä kirjallinen kulttuuri.

Kuuntele ohjelma Yle Areenasta

Lapsuutensa Helsingin Kruununhaassa viettänyt Tuomas Heikkilä kuuluu niihin moniin lapsiin, joiden pihaleikkejä Simo ja Eeva Rista valokuvasivat. Ristojen poika Aapo oli Tuomaksen tarhakaveri Vironniemen päiväkodissa, jossa vietetyistä naamiaisista on säilynyt hauska kuva palomies-Tuomaksesta ja nokikolari-Aaposta.

Historiantutkijan ura alkoi kiinnostaa Heikkilää lukioiässä, ja yliopisto-opiskelujen alettua keskiajan tutkimuksesta tuli hänelle kiinnostavin suunta. Koska keskiajan tutkimusta ei 1990-luvun alkupuolella tehty Helsingin yliopistossa paljoakaan, Heikkilä hakeutui opiskelijavaihtoon Tübingenin yliopistoon Saksaan ja myöhemmin jatko-opiskelijana Vatikaanin apostoliseen kirjastoon, jossa hän suoritti eurooppalaisen keskiajantutkimuksen diplomin.

Keskiaikainen pergamenttifragmentti, jossa sinisellä ja punaisella värjättyjä koristeellisia alkukirjaimia.
Kuvateksti Keskiajalta peräisin oleva pergamenttifragmentti, joka liittyy pääsiäisajan liturgisiin teksteihin. Tuomas Heikkilä tunnetaan mm. keskiajan Suomessa vallinneen kirjallisen kulttuurin tutkijana.
Kuva: Kansalliskirjasto

Vaikka keskiaika tunnetaan verrattain huonosti, keskiajalta on säilynyt Euroopassa satojatuhansia kirjoja ja dokumentteja ja Suomessakin tuhatmäärin erilaisia dokumentteja ja pergamenttifragmentteja. Erityisesti suomalaisten dokumenttien parissa Heikkilä teki tutkimusryhmineen uraauurtavaa työtä käyden niitä läpi ja luoden yleiskuvan keskiajan kirjallisesta kulttuurista Suomessa.

Aviopari Liisa Suvikumpu ja Tuomas Heikkilä tohtoripromootion edellyttämiin juhlapukuihin pukeutuneina katsovat hymyillen kameraan.
Kuvateksti Helsingin yliopiston Filosofinen tiedekunta pyysi Tuomas Heikkilän vuoden 2003 promootion Primus doctoriksi. Kuvassa Heikkilä puolisonsa, historiantutkija Liisa Suvikummun kanssa vapautuneissa tunnelmissa promootion ilta-ohjelmassa.
Kuva: Helsingin yliopisto

Heikkilän puoliso on historiantutkija Liisa Suvikumpu ja pariskunnalla on kaksi lasta. Vapaa-aikanaan Heikkilä nauttii yhteisistä retkistä oman perheen ja muiden läheisten kanssa. Rooman tiede-instutuutin Villa Lanten johtajana työskennellessään Heikkilä löysi Pohjois-Italian Alpeilta ihanteelliset olosuhteet murtomaahiihdon harrastamiseen.

Tuomas Heikkilän perhe hiihtämässä Italian Alpeilla, taustalla sininen taivas ja vuoristomaisemaa.
Kuvateksti Liisa Suvikumpu ja Tuomas Heikkilä yhdessä esikoisensa Kaarlon kanssa Pohjois-Italian Alpeilla, missä he ovat usein käyneet lomailemassa ja harrastamassa murtomaahiihtoa.
Kuva: Tuomas Heikkilä

Perhe onkin lomaillut usein seudulla, jossa myös Suomen hiihtomaajoukkueella on tapana pitää harjoitusleirejä. Tutkijan työn vastapainoksi Heikkilä toivookin löytävänsä nykyistä enemmän aikaa erilaisten sosiaalisten yhteyksien ylläpitämiseen, oli kyse sitten jalkapalloharrastuksesta kulttuuriväen piirissä, perheen kesken tehdyistä melontaretkistä, tai vapaamuotoisesta vuorovaikutuksesta opiskelijoiden kanssa esimeriksi Helsingin yliopiston Eteläsuomalaisessa osakunnassa, jonka inspehtori Heikkilä on.

Näkymä Villa Lanten terassilta yli Rooman.
Kuvateksti Näkymä Suomen Rooman instituutin, Villa Lanten johtajan asunnon terassilta yli Rooman. Työskennellessään instituutin johtajana 2013 – 2017 Heikkilä oppi tuntemaan edessä levittäytyvän maiseman yksityiskohdat hyvin.
Kuva: Tuomas Heikkilä

Kuusi kuvaa historiantutkija Tuomas Heikkilän elämästä

42:17