Hyppää pääsisältöön

Dokumentit

Dokkarifestivaali 2022 vie maailman ympäri

Päivitetty 28.03.2022 09:15.
Nainen
Kuva: Minna Lusa

Dokkarifestivaali on dokkarifanin oma tapahtuma Yle Areenassa. Chippendalesista huijareihin, ilmastokriisistä keikkatyön kirouksiin. Huikeita kuvia ja näkökulmia. Keskiössä ihminen tekoineen. Festarihitit Gunda ja Flee!

Tämän kevään Dokkarifestivaalilla Yle Areenassa nähdään kotimaisia sekä kansainvälisesti tunnettuja ja palkittuja dokumentteja. Mukaan mahtuu dokumenttielokuvia, dokkarisarja ja yksi lyhytdokumenttikin. Kolme festivaalin dokumenteista kisaa myös Oscareista.

Kotimaisissa ensi-illoissa Meren tuomat siivotaan merenrantoja ja tehdään kakkareissu Afrikkaan Missä tiet kohtaavat. Mukana myös dokufiktiolyhäri, Hiljaisuus, joka kertoo suomalaisen pedofiilin tarinan.

Joonas Berghällin ohjaama Punkkisota kutsuu miettimään borrelioosin uhkia. Dokumentti kertoo siitä, millaiseksi elämä muodostuu, kun punkista tarttunutta kroonista sairautta ei oteta tosissaan. Dokumentissa esitetty näkökulma on tieteellisessä tutkimuksessa kiistanalainen. Aihetta käsitellään Rikun ja Tunnan kerhossa Yle TV2:n tiistai-illassa 29.3. Älä jää yksin pohtimaan asioita ja väitteitä, vaan osallistu keskusteluun Docventuresin chatissa. Docventures: Punkkisota julkaistaan keskusteluineen Yle Areenaan tv-lähetyksen jälkeen.

Dokkarifestivaalilla nähdään vihdoin myös koskettava ja kansainvälisesti tunnustettu eläinoikeuskannanotto Gunda-emakosta. Gundan vastaava tuottaja on Hollywoodin näkyvin eläinoikeustaistelija Joaquin Phoenix. Dialogiton mustavalkoinen dokumenttielokuva on upea ja haikea ylistys eläimen elämää kohtaan.

Entä mitä todella tapahtui Super Bowlissa vuonna 2004? Muistatko Janet Jacksonin uran muuttaneen "vahingon", jonka toteuttajana oli Justin Timberlake? Skandaali joka tuhosi Janet Jacksonin (Malfunction: The Dressing Down of Janet Jackson) kertoo näennäisesti pienen hetken taustat ja sen suuren merkityksen.

Tuore dokkarisarja Chippendalesista, maailman kuuluisimmasta miestanssijaporukasta, saa myös ensi-esityksensä Dokkarifestivaaleilla. Chippendalesin kiroukset -sarja (The Curse of Chippendales) sisältää huikeita paljastuksia, murhayrityksiä sekä kulissien takaista kiimaa ja kiihkoa.

Dokkarifestivaaleilla nähdään myös kaksi kiinnostavaa tarinaa valeidentiteeteistä ja niiden ansaintalogiikasta. Trust Me – The Waleed Ahmed Storyssä tutustutaan parikymppisen norjalaisen uskomattomaan huijaukseen, joka sai alkunsa kahden kaveruksen ideasta loppuneen kännykän akun äärellä. Entä jos ne latautuisivat auringonvalolla? Kuinka pitkälle voi päästä täydellisellä höpöhöpöllä ja ketkä ovat uhreja, kun huijari tekee saldoa?

Vaarallinen somevaikuttaja (Bad Influencer) on huima bisnespuhallus, joka kertoo australialaisesta somevaikuttajasta Belle Gibsonista, joka keksi itselleen syöpädiagnoosin. Vaaralliseksi Gibsonin huijausen teki se, että Gibson väitti ruokavalion ja mindfullnessin parantavan syövän lääkkeiden sijaan.

Tervetuloa Areenan chattiin keskustelemaan valeminähuijareista torstaina 31.3. klo 21.00 yhdessä TV2 Vaarallinen somevaikuttaja -lähetyksen kanssa.

Avaamme Areenan chatin myös koskettavan Pako-dokumenttianimaation (Flee) teemoista torstaina 7.4. klo 21.00 yhdessä Yle Teeman lähetyksen kanssa.

Afgaanipakolaisen ja tanskalaistuneen Johanin tarinalla on polkunsa tämän hetken kuviin. Millaista on yrittää luoda uutta elämää täysin toisenlaisessa kulttuurissa, kun ei voi unohtaa elämänsä traumaattisimpia hetkiä?

Fleen lisäksi Dokkarifestivaaleilla nähdään kaksi muutakin Oscar-ehdokasta. Liikuttava Writing With Fire kertoo intialaistoimittajan missiosta opettaa kylälehden naistoimittajille videojuttujen tekoa. Nousu - Ascension on upea ja outo kuvaus kiinalaisen yhteiskunnan tilasta. Missä yksittäisen kansalaisen unelma toteutuu?

Rankkaa kerrontaa ja koskettavia näkökulmia maailmalta on luvassa tänäkin vuonna. Miltä meistä tuntuu, kun Koulusurmaajan vanhempi katsoo kameraan tuskansa kanssa?

Tuhon merkit (Invisible Demons) on hurja herätys Delhistä. 30 miljoonan asukkaan kaupungissa hengitetään saasteilmaa.

Sabaya vie trillerimäiseen pelastusoperaatioon heti alkuminuuteillaan. ISIS kidnappasi vuonna 2014 jesidityttöjä orjavaimoiksi. Heitä kutsutaan sabayoiksi. Useilla palkinnoilla kiitetty dokumenttielokuva ottaa katsojan konkreettisesti mukaan synkkään yöhön ja yhdessä Mahmudin ryhmän kanssa etsimään tyttöjä Al-Holin leiriltä.

Kuka kuljettaa ruokamme ja mitä hän siitä tienaa? Keikkatyön kirous (The Gig is Up!) kertoo niistä "näkymättömistä" työntekijöistä, jotka palvelevat meitä sovellusten kautta. Lounaani ilmestyy kätevästi oven taakse jonkun tuomana, mutta miten kuljettaja itse syö?

Extremelajeja unohtamatta, mukana on myös dokumentti Vaara aallonharjalla (Ride The Wave), jossa seurataan 12-vuotiaan skotlantilaisen Ben Largin kehittymistä maailmanluokan surffaajaksi.

Mount Everest - äärimmäinen matka (The Ultimate Egotrip: Everest Without Oxygen) on yhden miehen sinnikäs ja peräänantamaton tarina unelman saavuttamisesta. Vuoren huipulle mennään ilman lisähappea, vaikka hinta olisi liian kova.

Tule mukaan dokkareiden ihmetystä herättävään maailmaan.