Hyppää pääsisältöön

Elossa 24h

“Kait siitä selviää”

Vuodelta 2022
Nopeita päätöksiä - Toista Yle Areenassa

Ensihoitolääkäri Susanne Ångerman hälytetään liikenneonnettomuuspaikalle, jossa lapsi on loukkaantunut, Kuopiossa Kimmolle, 29, tehdään aorttaläppäleikkaus ja 7-vuotias Ellen saa hyviä uutisia.

Ensihoitolääkäri Susanne Ångermanin työpäivä alkaa hälytyksellä. Aamu ei ole vielä valjennut, kun FinnHEMSin Vantaan tukikohdan vastuulääkäri saapuu työpaikalle ja ryhtyy pikaisesti pukemaan työhaalaria päälleen. Tiimi on minuuteissa valmis päivän ensimmäiseen helikopterilentoon onnettomuuspaikalle. Ensihoitolääkärin työtä leimaa kuoleman läheisyys.

– Meidän potilaista neljännes kuolee. Elämiseen liittyy se riski että kuolee ja niin tulee väistämättä käymään, Ångerman kertoo.

Ensihoitolääkäri Susanne Ångerman seisoo helikopterin vieressä Vantaan FinnHEMS-tukikohdassa.
Kuvateksti Ensihoitolääkäri Susanne Ångerman

Lapinlahtelaiselle Kimmolle, 29, tehdään maanantaina iso avosydänleikkaus Kuopion yliopistollisessa sairaalassa. Kimmon kumppani Raisa patisti miehen lääkäriin kuorsauksen vuoksi. Tutkimus paljasti monta terveysongelmaa, pahimpana vika aorttaläpässä. Leikkauksessa Kimmon rintalasta avataan ja kone hoitaa Kimmon sydämen toiminnot kun sydänkirurgi Annastiina Husso vaihtaa miehen oman aorttaläpän synteettiseen. Leikkauksen lopussa ilmenee ongelmia, kun Kimmon sydän ei lähdekään toimimaan itsenäisesti.

Sydänkirurgi Annastiina Husso vaihtaa Kimmolle sydämen aorttaläpän.
Kuvateksti Sydänkirurgi Annastiina Husso ja avustava sydänkirurgi Visa Mahlamäki

Ellenin, 7, elämän alku oli dramaattinen. Raskausaikana hänen suolistossaan havaittiin vakavia poikkeamia, joten raskaus purettiin. Keskonen joutui vauvateholle, eikä selviämisestä annettu toiveita. Suolistoleikkaus pelasti Ellenin hengen, mutta aivoverenvuoto oli aiheuttanut cp-vamman ja näkövamman. Ellenillä on myös monenlaisia ruokailuun liittyviä rajoitteita ja ongelmia. Hän käyttää rollaattoria liikkumiseen.

Minä pystyn olemaan missä vaan, jos vaan niin päätän.

Ellen

Kontrollikäynnillä suolistopoliklinikalla sympaattinen Ellen saa iloisia uutisia. Hän on 122,5 senttiä pitkä ja pääsee huvipuistossa hurjempiin laitteisiin.

– Minä pystyn olemaan missä vaan, jos vaan niin päätän. Minulle sanottiin, että minä en tule kävelemään. Ja mitä minä nyt teen? Juoksen ilman apuvälineitä, toteaa elämäniloinen tyttö.

Entinen ammattijääkiekkoilija Martin Berger, 24, on juuri joutunut lopettamaan uransa aortan laajentuman takia.

– Jos olisin jatkanut lätkän pelaamista, olisi luultavasti jossain kohdin aortta revennyt ja henki lähtenyt. Päätös lopettaa on ollut suuri käännekohta mun elämässä.

Martin menee Turussa kardiologi Heikki Ukkosen luo sydämen ultraan ja pohtimaan mahdollista sydänleikkausta.

Martin Berger, 24, on joutunut hiljattain päättämään uransa ammattijääkiekkoilijana.
Kuvateksti Martin Berger

Ohjelmassa käydään myös teho-osastolla Turussa seuraamassa koronapotilaiden hoitoa. Rovaniemellä Tzu-Min ja Audrius saavat toisen lapsensa keisarinleikkauksella.

Elossa 24h esitetään TV1:llä 11.4.-17.4.2022 joka päivä klo 20. Ohjelma on nähtävissä myös Yle Areenassa. #elossa24h