Hyppää pääsisältöön

Elossa 24h

“Leikkaukseen sisältyy paljon riskejä”

Vuodelta 2022
Onnistuuko aivoleikkaus? - Toista Yle Areenassa

Katin, 38, salakavalasti laajentunut aivokasvain leikataan, Emmi, 39, ja Anne ottavat ensimmäisen askeleen lapsen hankintaan ja Noelle, 15, tapaa viimeistä kertaa omalääkärinsä lastenpoliklinikalla.

Salakavalasti laajentunut aivokasvain on aiheuttanut Katille, 38, kuulovaurion. Iso kasvain sijaitsee hankalassa paikassa, eikä neurokirurgi Ville Vuorinen pysty lupaamaan Katille, että koko kasvain saadaan poistettua ilman ongelmia. Operaatio voi myös aiheuttaa pysyviä aivohermojen vaurioita Katille.

Leikkaus on teknisesti haastava ja edellyttää erityisosaamista koko Turun yliopistollisen keskussairaalan neurotiimiltä. Erityisesti kirurgi ja neurofysiologi ovat jatkuvassa kommunikaatiossa operaation aikana. Kesken operoinnin he tekevät yhdessä ison päätöksen leikkauksen etenemisestä.

Katin, 38, aivoista poistetaan salakavalasti laajentunut aivokasvain.
Kuvateksti Katia valmistellaan leikkaukseen

Projekti Pilke on käynnistymässä Tampereen yliopistollisen sairaalan lapsettomuuspolilla. Emmi, 39, ja hänen puolisonsa Anne ovat toivoneet perheeseen lasta ja ovat nyt jännittävässä vaiheessa hedelmöityshoitoja.

Tiistaina Emmiltä kerätään hormonihoitojen kypsyttämiä munasoluja talteen. Ne hedelmöitetään lahjasiittiöillä laboratoriossa ja loppuviikosta naiset kuulevat, voidaanko yksi niistä istuttaa Emmin kohtuun.

– Pilke on ollut meillä kummallakin jo pitkään silmäkulmassa, he toteavat toiveikkaina.

Anne ja Emmi ottavat ensimmäisen askeleen lapsen hankintaan.
Kuvateksti Anne ja Emmi

Jyväskylässä Noelle, 15, menee tapaamaan viimeistä kertaa omaa lääkäriään. Vuosia kestäneen hoitosuhteen päättyminen on haikeaa molemmille. Noellen sydämen sähköisen toiminnan häiriön seurantaa jatketaan nyt aikuisten puolella.

Voimakas fyysinen rasitus tai tunnereaktio voisi laukaista rytmihäiriön, joka saattaisi olla Noellelle jopa tappava. Lastenlääkäri Ole Andersenilla on kuitenkin hyviä uutisia Noellelle.

– Lentäjäksi et voi ryhtyä, mutta muuten ammatillisesti kaikki on mahdollista, jos vältät isoja fyysisiä rasituksia.

Noelle, 15, sairastaa perinnöllistä sydänsairautta.
Kuvateksti Noelle

Juna Vaasasta tuo nelikymppiset Samin ja Tarun Helsinkiin. Huomenna on iso päivä, kun Taru antaa kaveriluovutuksena Samille toisen munuaisensa. Samin munuaissairaus on edennyt viime vuosien aikana ja hänen vointinsa on heikentynyt. Tuleva luovutus saa molemmat tunteellisiksi.

– Kiitos aivan älyttömästi, tiedät kuinka hieno homma tää on. Tollasia ihmisiä on tosi harvassa, Sami kiittelee Tarua.

Taru ja Sami - Toista Yle Areenassa

Pentti, 67, menee Hämeenlinnassa silmäleikkaukseen. Trumpetin soittaminen on hankaloitunut, kun Pentti ei tahdo erilaisten silmävaivojen vuoksi nähdä nuotteja. Silmä puudutetaan ja operoidaan potilaan ollessa hereillä.

Elossa 24h esitetään TV1:llä 11.4.-17.4.2022 joka päivä klo 20. Ohjelma on nähtävissä myös Yle Areenassa. #elossa24h