Hyppää pääsisältöön

Elossa 24h

“Vatta auki ja varaosat sisään”

Vuodelta 2022
Luovuttaisitko munuaisen kaverille? - Toista Yle Areenassa

Sami, 44, saa ystävältään Tarulta, 44, uuden munuaisen, sairaanhoitaja Garang Tor työskentelee unelma-ammatissaan ja lastenkirurgi Niklas Pakkasjärvi hoitaa potilaita vastasyntyneistä miltei aikuisiin.

Sami, 44, saa ystävältään Tarulta, 44, munuaisen kaveriluovutuksena. Yöunet ovat olleet kummallakin vähäiset, sillä leikkaus jännittää. Helsingissä Meilahden sairaalassa Tarulta poistetaan toinen munuainen ja se sijoitetaan Samin vatsaonteloon.

– Elinsiirto ei ole koskaan rutiinileikkaus. Siinä terveelle henkilölle tehdään toimenpide, joka ei hyödytä häntä ollenkaan, selvittää Tarun elinsiirtokirurgi Marko Lempinen.

Samin sairauden kannalta taas terve, elävältä henkilöltä saatava siirre on elintärkeä.

Elinsiirtokirurgi Eija Tukiainen valmistelee Samia leikkaukseen, ja hakee luovutettavan elimen. Hän on toiveikas siirron onnistumisen suhteen.

Sami, 44, saa uuden munuaisen ystävältääm Tarulta, 44.
Kuvateksti Sami ja Taru

Lastenkirurgi Niklas Pakkasjärvi hoitaa potilaita urologian alalta vastasyntyneistä miltei aikuisiin asti.

Yöllä hän on leikannut pienen tyräpotilaan ja aamun ensimmäinen potilas on 15-vuotias Akseli, jonka munuaisen ja virtsarakon toimintaa korjataan. Kehitysbiologia kiinnostaa Pakkasjärveä, joten lastenkirurgia on mielekäs alue työskennellä. Kokenut kirurgi työskentelee Turun yliopistollisen keskussairaalan lisäksi myös Uppsalassa sekä Helsingin Uudessa lastensairaalassa.

Lastenkirurgi Niklas Pakkasjärvi työskentelee TYKSissä.
Kuvateksti Lastenkirurgi Niklas Pakkasjärvi

Garang Tor näki lapsena, miten pakolaisleireissä YK:n teltoissa hoidettiin lapsia. Siitä lähtien sairaanhoitaja on ollut Torin unelma-ammatti. Tämän haaveen hän on pystynyt toteuttamaan Suomessa. Tor on sissihoitaja eli sairaalan sisäinen sijainen. Hänellä on Kokkolassa keskussairaalassa kaikkiaan kahdeksan eri osastoa, joissa hän voi työskennellä. Työpaikka valikoituu aina sen mukaisesti, missä eniten apua tarvitaan.

Sairaanhoitaja Garang Tor työskentelee Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa Kokkolassa.
Kuvateksti Sairaanhoitaja Garang Tor

Viisivuotias Nooa menee isänsä kanssa Tampereen yliopistolliseen sairaalaan selvittämään mahdollista pähkinäallergiaa. Altistustestissä Nooa saa useita pähkinäannoksia. Pirteä poika alkaa saada pian oireita ja tulee pahoinvoivaksi.

Oulu-Koillismaan ensihoitoyksikkö saa työvuoron aikana useita hälytyksiä. Osa potilaista hoidetaan ambulanssissa ja osa saa ensiavun kotiin. Korona on aiheuttanut ensihoitoyksiköille päänvaivaa hoitotilanteisiin ja he arvelevat pandemian jättävän jälkensä työn tekemiseen jatkossakin.

Ensihoitaja Leevi Marjanen tutkii pientä potilasta.
Kuvateksti Ensihoitaja Leevi Marjanen

Einolla, 31, on diagnosoitu kivessyöpä. Kasvain on leikattu pois, eikä muita hoitomuotoja ole tarvittu. Tänään hänellä on kontrollikäynti Helsingissä syöpäklinikalla. Kuvantamisen jälkeen Eino tapaa lääkärin, jonka uutiset saavat Einon hiljaiseksi.

Eino Nurmisto saa kuulla ensimmäisen syöpäkontrollinsa tulokset.
Kuvateksti Eino

Turun vankilassa sairaanhoitajat kohtaavat hyvin monenlaisia potilaita. Hoidettavaksi tulee niin akuuttihoitoa tarvitsevia, kuin vaikkapa tartuntatautien tai päihdehuollon potilaita. Sairaanhoitajien koko osaamisen skaala on käytössä vankien kanssa, eikä silloin sillä ole merkitystä, miksi potilas on muurien sisällä.

Elossa 24h esitetään TV1:llä 11.4.-17.4.2022 joka päivä klo 20. Ohjelma on nähtävissä myös Yle Areenassa. #elossa24h