Hyppää pääsisältöön

Kulttuuricocktail

Johanna Venhon essee: Sanoilla ei voi sitoa haavoja, mutta runot voivat auttaa kestämään kipua

Päivitetty 27.03.2022 10:28.
Kuvituksessa palava kaupunki näkyy metsän runkojen lomasta.
Kuva: Antti Ollikainen / Yle

Tasapainoa ja mielenrauhaa runous ei tarjoa, mutta sen antama lohtu tulee siitä, että emme ole yksin tässä levottomuudessa, kirjoittaa kirjailija Johanna Venho.

”Mietiskelylle omistettu / osa elämää oli ristiriidassa / sen osan kanssa, joka oli / sidottu toimintaan”, kirjoittaa Nobel-palkittu runoilija Louise Glück Anni Sumarin suomentamana.

Runokirjat avautuvat usein juuri oikeasta kohdasta.

On helmikuun loppu 2022, istun runokirja kädessä. Mutta tajuanko lukemaani? Olen juuri saanut kuulla, että Venäjä on hyökännyt Ukrainaan. Kirjaimet liikahtelevat sivulla. Lauseitten alta pyrkii jotain muuta, niin iso kysymys tai huuto, ettei se mahdu paperille eikä tähän työhuoneeseen, jonka ikkunasta näkyy metsä.

Kun kriisi on akuutti, tulee tarve toimia. Ei lukea. Toimia. Mitä nyt voi tehdä: lahjoittaa rahaa, osallistua keräykseen, marssia kulkueessa. Majoittaa pakolaisia? Ottaa kotiin ukrainalaisia koiria? Mitä muuta voi tehdä? Ainakin teksti, jota kirjoitin aiemmin helmikuussa, kalpenee turhuuttaan.

Aamusivuja riipustan silti edelleen joka aamu, kuten olen tehnyt vuosia. Annan kynän liikkua. Syntyy tynkälauseita, jotain puolinaista. Jonain aamuna havaitsen, että siteeraan taas sivuilla Bertolt Brechtin jyhkeitä säkeitä 1930-luvulta: ”Totisesti, minä elän synkkää aikaa. / Mitä aikaa on tämä, / jolloin puhe puista on melkein rikos / koska siinä vaietaan niin monista rikoksista.”

Näitä lauseita kirjailijat muistavat aina, kun maailmassa myllertää. Kun he tuntevat syyllisyyttä oman työnsä vähäpätöisyydestä ja voimattomuudesta. Sanoilla ei voi sitoa haavoja. Onko niistä mihinkään? Voiko niihin edes luottaa?

Kolme harmaa tähteä.

Kun sodan syttymisestä on kulunut pari viikkoa, matkustan Pietarsaareen Runeberg-viikolle. Olen pakannut matkalaukkuun kirjoja, kiskon sitä raskain mielin. Olen luvannut paitsi puhua omista kirjoistani ja lukea runoja tilaisuuksissa, myös pitää runopajoja alakoululaisille Itälän koulussa, samassa, jota itse aikanaan kävin.

Sellaista ei voi tehdä, jos ei saa kiinni sen merkityksestä.

Hotellissa leikkaan lapsille kortteja värikkäästä kartongista, kirjoitan korteille sanoja. Etsin valmiiksi runoja, joita lukea. Kohta seison luokan edessä, ilmoitan että luen ensin ääneen omia ja muitten runoja, sitten aletaan kirjoittaa yhdessä.

Aloitan Hannele Huovilla. ”Ennen vanhaan, kun ei ollut olemassa aikaa eikä kelloja / kun taivasta ei ollut / eikä maa ollut vielä hereillä, / joku viskoi ilmoille runoja. / Silloin runoja saattoi silittää, ne eivät purreet ketään.”

Jatkan Mariskalla. ”Tänään tehdään keittoa, mut mitä siihen laitetaan? kysyi peikkomuori, kun sipuleita kuori.”

Ei ole yhtä oikeaa tapaa tehdä runoa, eikä sitä voi mitenkään tehdä väärin.

Lapset katsovat minua. Ilmeitä liikkuu heidän kasvoillaan, joku näyttää pelokkaalta.

Vedän henkeä ja sanon: – Kaikki on mahdollista. Ei ole yhtä oikeaa tapaa tehdä runoa, eikä sitä voi mitenkään tehdä väärin.

Teemme runomuotoisia omakuvia.

N. kirjoittaa hitaasti, ojentaa sitten minulle lapun, jossa lukee

Minussa on ruohonvihreät neulaset, olen suuri kuin karhu, oksillani on seikkailukirja.

– Se on hieno! sanon.

Poikaa naurattaa.

– Hei, kirjoitetaan seuraava runo puista, sanon, kun omakuvat on tehty. – Voi keksiä puun, jota ei vielä ole olemassa. Voi keksiä sille oman nimen. Ja millainen se on?

Koetan selittää lapsille, tai ehkä itselleni, että vasta sanat antavat ajatuksille muodon. Ajatukset ovat kuin pilviä tai jotain hengityksen huuruja ilmassa. Niitä tulee ja menee, ne ovat katoavaisia. Mutta kun kirjoittaa, niistä tulee omia. Ne saa talteen. Ei tarvitse kirjoittaa kuin kukaan toinen. Ei tarvitse eikä kannata yrittää tehdä samanlaista puuta kuin muut. Kannattaa tehdä oma, omanlainen.

Kolme harmaa tähteä.

Koululta takaisin kävellessäni ajattelen lasten silmiä. Ajattelen jälkiä, joita sanat voivat heihin jättää. En tunne itseäni turhaksi, kun seison luokan edessä ja näen miten lapset kuuntelevat.

Muistan noissa samoissa luokissa sanottuja sanoja yli neljänkymmenen vuoden takaa. Ja myös sen, mitä olisin halunnut kuulla, mutta kukaan ei sanonut.

Tulen hotellihuoneeseen, käyn pitkälleni sänkyyn ja nukahdan, vaikka nukun aniharvoin päiväunia. Kun herään, en hetkeen tajua missä olen.

Sitten muistan, ja samantien muistan tokaluokkalaisten puurunot. Kyllä, olen Brechtin kanssa eri mieltä! Puistakin pitää puhua. On kyse vain siitä, miten niistä puhutaan.

Sanoilla ei voi sitoa haavoja.

Mutta voi auttaa kestämään kipua?

Yrittää vaikuttaa siihen, että haavoja tulee vähemmän?

Avaa suusi ja yritä edes. Vaikka sanat tulisivat vaikeasti.

Kolme harmaa tähteä.

Istun Pietarsaaren Kaupunginhotellissa aamukahvilla ja luen Paul Celanin uutta käännöskokoelmaa Lumen ääni. Kustannusliike Parkon julkaisema Riikka Johanna Uhligin Celan-suomennos on yksi harvoja käännösrunokirjoja, joita vuoden sisällä on julkaistu.

Käännösrunoutta julkaistaan yhä vähemmän ja enimmäkseen pienkustantamoilta – runouden kääntäminen on aikaavievää ja vaativaa eikä runojen julkaiseminen ylipäätään yleensä lyö leiville. Silti kehitys on huolestuttava. Jos meiltä katoaa ikkuna muissa maissa kirjoitettuun runouteen, meiltä katoaa paljon.

Jos meiltä katoaa ikkuna muissa maissa kirjoitettuun runouteen, meiltä katoaa paljon.

Luin Celania jo nuorena: löysin hänen runonsa vähän päälle kaksikymppisenä Jukka Koskelaisen suomennosten ansiosta. Koskelaisen Celan-suomennosvalikoima Niin kuin kivelle puhutaan ilmestyi vuonna 1993. Minuun tekivät syvän vaikutuksen nuo vaikeat, hitaasti luettavat, rytmisesti lähes änkyttävän oloiset runot, joissa on paljon hiljaisuutta.

Valikoimassa on runo ”Lehti, puuton, / Bertolt Brechtille:

Mikä aika tämä on, / kun puhe / on melkein rikos/ koska siinä / sanotaan niin paljon?”

Myös Uhlig on kääntänyt saman runon uuteen kirjaan. Kirja on hieno, ja koska runot on julkaistu kahdella kielellä, pääsen tavailemaan saksan sanoja ja pohtimaan merkityksiä. Joidenkin runojen kohdalla mieleen on painunut aikaisempi suomennos ja yllätyn eroavaisuuksista.

Perusteellisessa esipuheessa Uhlig kirjoittaa: ”Ensimmäisen runokokoelman jälkeen Celan alkoi vaatia lukijoiltaan enemmän. Celan oli aina vakuuttunut runon dialogisuudesta. Näin hänen runokielensä alkoi tiivistyä.”

Kääntäjä ja runoilija tulevat tekstiensä kautta läheisiksi. Parhaimmillaan sama tapahtuu, kun lukija lukee sana sanalta hiljaisuudesta muotoutuvia merkityksiä ja tavoittaa paitsi kivun, myös kielen rikkaudesta ja mahdollisuuksista nousevan ilon.

Kolme harmaa tähteä.

Paul Celan, alkujaan Paul Antschel, syntyi vuonna 1920 Cernăuțissa Romaniassa, nykyisen Ukrainan alueella. Hän kuului saksankieliseen juutalaisvähemmistöön ja hänen vanhempansa kuolivat toisen maailmansodan aikana keskitysleireillä. Celan itse joutui työleirille pakkotyöhön. Juutalaisten kohtalo vaikutti hänen kirjoittamiseensa ja tuntuu runoissa voimakkaana pohjavirtana.

Kun Celan sai Bremenin kaupungin runopalkinnon vuonna 1958, hän puhui runoudesta pullopostina. Pulloposti on viesti. Vaikka Celanin runoja pidetään vaikeina – pullopostin perille pääseminen on aina epävarmaa – hän osoitti ne vastaanottajalle.

Samaisessa palkintopuheessaan Celan sanoi: ”Vain yksi asia pysyi käsien ulottuvilla, lähellä ja turvallisena kaikkien menetysten keskellä: kieli. Kyllä, kieli. Kaikesta huolimatta se pysyi turvana menetystä vastaan.”

Kolme harmaa tähteä.

”Ja voima ja kipu/ ja mikä minua töytäisi / ja ajoi ja pidätteli: // kaikuvat karkaus- / vuodet, // kuusten suhina, kerran, /// villiintyvä varmuus, / että tämä on sanottava toisin kuin näin.”

Lasken kirjan pöydälle kahvikuppini viereen. Katson ikkunasta ulos ja ajattelen sitä, miten Celan puhuu vaikenemisen halua vastaan. ”Vaikenemisen rajamailla”, kuten Uhlig kirjoittaa. On puhuttava. Puhuttava, jotta elämme. Villiintyvä varmuus!

Muistan mitä vastasin kaksikymppisenä, kun joku kysyi miksi kirjoitan runoja.

– Runous on ainoa kieli, jolla voin puhua kokonaan totta, sanoin.

Tarkoitin varmaankin sitä, että runossa on kerroksia ja tilaa kuulijan muotoiselle tulkinnalle. Se ei pyri väittämään mitään yhtä asiaa. Inhosin nuorena raflaavia väitteitä, joita ihmiset pudottelivat kivenmurikoina toistensa varpaille. Helppohan sillä lailla on saada toinen pysähtymään. Runo antaa kuulijan liikkua, koska se jättää tulkinnan tilan kuulijalle.

”Hyvässä runossa on tyhjä tuoli, se on lukijaa varten”, kirjoitti Caj Westerberg jossain, olen kantanut lausetta mukanani kauan. Kun tarjoan tyhjän tuolin, kutsun lukijan. Toisen ihmisen. Tule tähän, istahda hetkeksi.

Asiat ovat mutkikkaita ja pahuus tyhmyydessään vahva, mutta on näitä siltoja, joita pitkin kurkottaa kohti toista ihmistä.

Tomi Huttunen, venäläisen kirjallisuuden ja kulttuurin professori, kirjoitti Helsingin Sanomissa että sota johtaa kielen näkökulmasta aina kommunikaation romahtamiseen. Propaganda ei ole vuoropuhelua, vaan tympeää yksinpuhelua, jossa asiat yksinkertaistetaan merkityksettömyyteen, Huttunen sanoi.

Runous on vastalääke tähän, ajattelen. Vaikka runo olisi vettynyt pulloposti, josta joudun arvailemaan kirjaimia, se on silti kommunikaatiota. Eikä se tyydy tuttuun ja simppeliin, ei yritä yksinkertaistaa. Kun luen hyvän runon, tunnen että ymmärrykseeni luotetaan ja minulla ja runon kirjoittajalla on yhteys. Yhteys jopa yli aikojen ja maantieteellisten rajojen.

Siinä, että ymmärtäminen on kaikesta huolimatta mahdollista, on jotain armollista.

Runo kääntyy toiselle kielelle, ja vaikka käännös on oikeastaan uusi ja erilainen runo, sen kautta on mahdollista ymmärtää alkuperäinen vieras kieli.

Tasapainoa ja mielenrauhaa runous ei tarjoa, mutta sen antama lohtu tulee siitä, että emme ole yksin tässä levottomuudessa. Se on yhteisymmärryksen lohtu. Asiat ovat mutkikkaita ja pahuus tyhmyydessään vahva, mutta on näitä siltoja, joita pitkin kurkottaa kohti toista ihmistä.

Kolme harmaa tähteä.

Kouluvierailulla yritän auttaa lapsia löytämään sanoja. Se ei käy ihan helposti, sillä monen äidinkieli ei ole suomi. Opettelen lasten nimiä, pulpeteilla on nimilaput, eikä niissä lue Sari, Mika ja Petri, kuten vielä 1980-luvulla, vaan Esma, Viktorio ja Mahir.

– Sanat eivät useinkaan löydy heti, sanon. – Runon syntyminen voi viedä pitkän ajan. Kuinka pitkän? Monta päivää. Monta viikkoa. Joskus monta vuotta.

Välitunnilla istun opettajanhuoneessa, kun kännykkä piippaa. Kaksikymmentävuotias poikani lähettää viestin.

– Kirjotin runon, tai ehkä biisin, haluutko lukea? – Oho, totta kai, pistä tulemaan.

Viime viikkoina olemme puhuneet pojan kanssa tietenkin paljon maailmantilanteesta. Tekstin nimi onkin Aseeni. Sanasto on sotaisaa, suoraan uutisista. Runon puhuja kulkee ase olalla. Mutta: Vain oikeudelle se laulaa / katkoo julmuuden limaista kaulaa. Runon lopussa selviää aseen laatu:

Aukeaa rynkkyni hana / ja piipusta tulee – sana.

– Täähän on hyvä! tekstaan. – Saanko siteerata lapsille täällä koululla? Jos puhutaan sanan voimasta?

Saan luvan.

Mitä sanoinkaan itse parikymppisenä: runous on kieli, jolla voin puhua totta.

Kuvaavaa, ajattelen luokkaan kävellessäni, että poika on kirjoittanut sotauutisten ahdistaessa nimenomaan runon. Hän lukee aika paljon, mutta ei ole koskaan ollut erityisesti runoon päin suuntautunut. Tekstissä on rap-lyriikan kaikuja ja sen voisi lukea lavalla ääneen.

Mitä sanoinkaan itse parikymppisenä: runous on kieli, jolla voin puhua totta.

Se tulee apuun, kun asiat ovat monimutkaisia ja kun uutisia alkaa olla vaikea ymmärtää. Se kurkottaa kohti hämmennystä, tätä yhteistä.

Kolme harmaa tähteä.

Kun viikko Pietarsaaressa on takana, istun junassa matkalla Helsinkiin. Ikkunan takana juoksee metsää, puita, lisää metsää. Olen väsynyt, pidän kirjaa sylissä, mutta näen mitä siinä lukee. Vähän sanoja, hyvin valittuja. Juna heiluu, mutta sanat pysyvät paikoillaan. Yritän luottaa niihin.

”Oivallus, siskoni sanoi.

Nyt se on tässä.

Mutta pimeydessä on vaikea nähdä.

Jalansija täytyy löytää

Ennen kuin sen päälle laskee painonsa.”

(Louise Glück, suomentanut Anni Sumari)

Kirjailija Johanna Venho nojaa puunrunkoon.
Kuvateksti Johanna Venho on palkittu runoilija ja kirjailija, jonka teoksia on käännetty useille kielille. Venhon romaani Ensimmäinen nainen (WSOY) oli kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaana vuonna 2019. Viimeisin romaani Syyskirja (WSOY, 2021) kertoo Tove Janssonista.
Kuva: Heli Sorjonen

Lainatut runot

Bertolt Brecht: Niille, jotka tulevat meidän jälkeemme (Bertolt Brecht: Runoja 1914 - 1956, suom. Brita Polttila. Tammi 1964)

Paul Celan: Lehti (Niin kuin kivelle puhutaan, suom. Jukka Koskelainen. NVL & Tammi 1993)

Paul Celan: Ja voima ja kipu (Lumen ääni, suom. Riikka Johanna Uhlig. Kustannusliike Parkko, 2021)

Louise Glück: Syksy (Talvisia reseptejä kollektiivista, suom. Anni Sumari. Enostone 2021)

Hannele Huovi: Kuinka maailmat syntyivät (Hiiri mittaa maailmaa. Tammi 2019)

Mariska: Peikkokeitto – Runoja ihme otuksista (Tammi 2021)

Juho Ojanen: Aseeni (julkaisematon, 2022)

Johanna Venho on vuonna 2022 Ylen Tanssiva karhu -runopalkinnon raadin puheenjohtaja. Palkintoa on jaettu vuodesta 1994. Raati arvioi 1.4.2021–31.3.2022 julkaistuja runokokoelmia ja käännösrunoutta. Teoksia voi jättää 31.3.2022 saakka. Lisätietoja antaa tuottaja Jouni Tulonen, etunimi.sukunimi@yle.fi.

Edit 28.3. klo 10:27: Korjattu virhe artikkelissa kohdassa "Tasapainoa ja mielenrauhaa runous ei tarjoa (...)." Aiemmin kohdassa luki "Tasapainoa ja mielenrauhaa runous ei tajua (...)."

Keskustelu