Hyppää pääsisältöön

Elossa 24h

“Lääkärinä vihaa kuolemaa”

Lääkärinä vihaa kuolemaa - Toista Yle Areenassa

Muonion hyvinvointikeskuksen johtavan lääkärin Teemu Taulavuoren päivään mahtuu lukuisia potilaskohtaamisia, kandit pääsevät harjoittelemaan ammattiaan Turussa ja Leevi, 17, saa viimeiset syöpähoitonsa.

Muonion johtava lääkäri Teemu Taulavuori toteaa, että lääkäriä kuolema ärsyttää, eihän sitä vastaan muuten taisteltaisi.

Taulavuoren päivään mahtuu lukuisia potilaskohtaamisia, mutta hän ehtii silti jutustelemaan potilaidensa kanssa. Pienellä paikkakunnalla suuri osa heistä tai heidän läheisistään on Taulavuorelle tuttuja.

– Kaikki sairaudet ovat p***eestä. On haaste lääkärille antaa potilaalle hoitoa, josta hän myös hyötyy, hän pohtii, kun yksi sairaalaan tuoduista potilaista menehtyy.

Työpäivän jälkeen kotitilalla odottaa perhe ja navettatyöt. Taulavuori on nimittäin innostunut alkuperäiskarjan kasvatuksesta.

Muonion hyvinvointikeskuksen johtava lääkäri Teemu Taulavuori
Kuvateksti Johtava lääkäri Teemu Taulavuori

Turussa viidennen vuoden lääketieteen opiskelijat eli kandit pääsevät harjoittelemaan tulevaa ammattiaan oikeilla potilailla. Ohjaajan kanssa tulevaan ammattiin on turvallista harjoitella. Päivän toimiin kuuluu niin luomen leikkaaminen kuin allergiaoireista kärsivän tytön tapaaminen.

Viidennen vuoden lääketieteen opiskelijat eli kandit harjoittelevat ammattiaan TYKSissä.
Kuvateksti Kandit: Aaro, Ida, Linnea ja Ronja

Leevin, 17, kahdeksan kuukauden eristys ja sairastaminen päättyy juhlakellon soittoon Tampereen yliopistollisessa sairaalassa. Hän saa viimeiset sytostaattihoidot kivessyöpään. Heidi-äitiä raskaan hoitojakson päättyminen liikuttaa.

– On tässä ollut pakko oppia elämään hetkessä ja nauttimaan ihan äärimmäisen pienistäkin asioista.

Syöpäosaston henkilökunta tulee taputtamaan, kun Leevi pääsee solumyrkkyhoidon jälkeen kilauttamaan kelloa.

Leevi, 17, saa halauksen Heidi-äidiltään viimeisen sytostaattihoitonsa jälkeen.
Kuvateksti Leevi ja Heidi-äiti

Perinnöllinen aivolihastauti rappeuttaa kuopiolaisen Johannan, 47, terveyttä vääjäämättömästi.

– Eniten minua surettaa, että perhe joutuu näkemään tämän.

Sairaus on levinnyt joka puolelle Johannan kehoa ja aiheuttaa elimissä vaurioita. Johanna kertoo, että erityisesti hänen aivoissaan on paljon vaurioita. Välillä, kun sairaudessa on menossa parempi vaihe, hän pääsee liikkumaan omin jaloin.

Johanna ei ole halunnut menettää elämänhaluaan ja positiivista otetta. Viimeiselle matkalle hän toivoo, että jaloissa on pinkit korkkarit ja peukalot on aseteltu pystyyn.

Johanna, 47, haluaa pysyä positiivisena vakavasta sairaudestaan huolimatta.
Kuvateksti Johanna

Potilas on Helsingissä, mutta sydänsairauksien erikoislääkäri etäyhteyden päässä Tampereella. Näin kardiologi Pekka Raatikainen välillä työskentelee.

Raatikaisella on omasta työhuoneestaan Tampereelta ääni- ja kuvayhteys Meilahden sairaalan toimenpidehuoneeseen ja hän pystyy liikuttelemaan salin työvälineitä omalta kotitietokoneeltaan.

Helsingissä on paikalla kardiologi Hannu Parikka ja yhdessä Raatikaisen kanssa he suorittavat katetriablaation. Menetelmä on todettu toimivaksi esimerkiksi tilanteissa, jossa kardiologi on matkoilla tai vaikkapa koronaeristyksessä kotonaan.

Kuusankoskella vaikeaa masennusta hoidetaan aivoihin annettavalla sähkövirralla.

Elossa 24h esitetään TV1:llä 11.4.-17.4.2022 joka päivä klo 20. Ohjelma on nähtävissä myös Yle Areenassa. #elossa24h