Hyppää pääsisältöön

Elossa 24h

“Elämälle kiitos”

Vuodelta 2022
Skuuttailun kahdet kasvot - Toista Yle Areenassa

Plastiikkakirurgi Patrik Lassus korjaa potilaan nenää käsityönä, Laila, 73, saa hyviä uutisia syöpälääkäriltään ja Jonathanin, 5, aivokasvainta tutkitaan Tampereella.

Meritoitunut plastiikkakirurgi Patrik Lassus kohtaa Helsingissä tutun potilaan. Jarin, 59, nenästä on poistettu kasvain ja arpikudos vetää nenän pahasti vinoon. Sen muotoa yritetään korjata jo kolmatta kertaa.

Lassus muistuttaa, että plastiikkakirurgia on käsityöala, jossa ei ole valmiita kaavoja, miten edetä. Nyt päädytään ottamaan potilaan kylkirustoa nenän tukirakenteeksi.

Plastiikkakirurgi Patrik Lassus korjaa potilaan nenän leikkauksella.
Kuvateksti Plastiikkakirurgi Patrik Lassus

Joona, 24, joutui neljä päivää sitten sähköpotkulaudalla kolariin autoilijan kanssa työmatkalla. Hänen kasvonsa ja kallonsa ovat saaneet vakavia vammoja. Hän odottaa leikkausta, että pääsisi eteenpäin toipumisessa.

– Sitä syöpää oli joka puolella. Luusto, maksa, imusolmukkeet. Ei osannu ajatella, että mitenkä tässä käy, muistelee Laila, 73.

Karmaiseva löytö huomattiin viisi vuotta sitten silmämelanooman jatkotutkimuksissa.

Turun yliopistollisen keskussairaalan syöpälääkäri Kalle Mattila ehdotti kokeellista hoitoa ja Laila päätti osallistua, sillä muita hoitomuotoja ei ollut. Hoitoputki on päättymässä ja Laila menee viimeiselle käynnille Mattilan luo kuulemaan tilanteen.

– Elämälle kiitos, Laila toteaa kiitollisena hoidoista.

Laila ja hänen puolisonsa Manne ovat saapuneet kuulemaan Lailan viimeisten syöpähoitojen tulokset.
Kuvateksti Laila ja puoliso Manne

Kolme kuukautta sitten Jarin, 46, jalat eivät toimineet lainkaan. Karmean auto-onnettomuuden jälkeen Jari oli jo Oulun yliopistollisen sairaalan teholla tajunnut, että nyt kävi pahasti. Selkäydinvaurio ja useat rikkoontuneet luut veivät liikuntakyvyn.

Sinnikäs kuntouttaminen alkoi istumaan opettelemisella ja sitten pyörätuolin käyttämisellä. Luottamuksellinen yhteistyö fysioterapeutti Seija Riekin kanssa on edennyt hyvin ja Jari pystyy kävelemään pieniä matkoja keppien avulla. Riekki sanookin, että usein terapeutti uskoo alkuvaiheessa enemmän kuntoutumiseen kuin potilas itse. Tätä perjantaita Jari on odottanut kovasti, sillä hän pääsee onnettomuuden jälkeen ensimmäistä kertaa viikonloppulomalle kotiinsa.

Jari, 46, kuntouttaa itseään kävelyrobotin avulla.
Kuvateksti Jari

Tiistaina Tampereella alkanut Emmin ja Annen Pilke-projekti eli oma lapsi etenee tänään. Pari päivää sitten kerätyt munasolut on hedelmöitetty. Edessä on alkionsiirto ultraääniohjauksessa Emmin kohtuun.

Viisivuotiaalla Jonathanilla on hyvänlaatuinen aivokasvain. Sitä on hoidettu kokeellisilla lääkkeillä vuoden ajan Tampereella Lasten lääketutkimuskeskuksessa. Tänään hänen päänsä kuvataan ja nähdään, mitä kasvaimen koolle on tapahtunut.

Jonathan, 5, saa nähdä tuoreet magneettikuvat aivokasvaimestaan.
Kuvateksti Sauli Palmu, Jonathan ja vanhemmat

Jaksossa seurataan myös Lahden ensihoitoyksikön päivää. Lisäksi tutustutaan Kotkassa matalan kynnyksen hoitoyksikköön, jossa nuoret potilaat saavat yhdestä paikasta tarvitsemansa sosiaali- ja terveyspalvelut.

Elossa 24h esitetään TV1:llä 11.4.-17.4.2022 joka päivä klo 20. Ohjelma on nähtävissä myös Yle Areenassa. #elossa24h