Hyppää pääsisältöön

Musiikki

Popmusiikki vie kuulijan teini-iän tunnelmiin ja juuri tämä tekee siitä aina suosittua, tietävät musiikkitoimittajat Susanna Vainiola ja Pekka Laine

Vuodelta 2022
Musiikkitoimittajat Susanna Vainiola ja Pekka Laine seisovat työhuoneen levyhyllyn edessä vinyylilevyt käsissään maaliskuussa 2022.
Kuva: Laura Korhonen / Yle

Varoittamatta radiosta kuuluu iki-ihana nuoruuden popkappale. Musiikki on pikakelausnappula ensirakkauteen. Makeansuolaista tunnetta kaipaa lisää, mutta samalla vähän nolottaa. Tätä on popmusiikin nostalgia.

Teini-iän tunteet ovat erottamaton osa popmusiikkia. Musiikki soi koko nuoren ihmisen tunnekirjon laajuudelta. Juuri teini-ikäänsä eläville se on balsamia haavoille, ja ikäkauden jo ohittaneille se on nostalgiaa. Musiikkitoimittaja Susanna Vainiolalle tämä kaikki on arkipäiväistä työtä.

– Tunnistan tämän päivän popissa teini-iän. Se on ihana asia, kuin käsi siellä Nutella-purkilta yllätettynä, että tässäkö minä nyt olen. Siinä on ne saundit ja tunnelma. Minusta tuntuu, että se on koko ajan läsnä, pystyn hirveän helposti kertomaan sen teini-iän tarinan.

Musiikkitoimittajat Susanna Vainiola ja Pekka Laine pohtivat nostalgiaa Susanna ja Pekka puhuvat popmusiikista -audiosarjan ensimmäisessä jaksossa.

– Ei nostalgiassa sinänsä ole mitään väärää, Laine sanoo ja jatkaa: Ongelma alkaa siitä, jos ajatellaan, että on kulttuurinen ravintoympyrä, ja nostalgia on yksi asia siellä. Jos nostalgian ylikuluttaminen johtaa siihen, että ei syödä mitään muuta kuin sitä, ja myöhemmin tehdään terveystarkastus kulttuuriselle ravintoympyrälle, todetaan veriarvojen olevan ihan päin mäntyä ja suonien tukkeutuneen.

Musiikin avulla voi katsoa peruutuspeiliin tai elää nuoruuttaan tässä hetkessä

Susanna Vainiola pohtii omaa musiikkinostalgiaansa poimimalla ohjelmasta esimerkin:

– Me soitetaan ohjelmassa Arttu Wiskarin Mökkitie ja The Weekndin kappale How Do I Make You Love Me? Mä tajusin nyt, mikä ero näissä esimerkeissä on. Arttu Wiskarissa on antauduttu, nyt ollaan keski-ikäisiä ja muistellaan, kun ajeltiin iskän sylissä mökkitiellä. En innostu siitä. Mutta Weekndissä kuuluu sopivan nostalginen saundi, ollaan nykyhetkessä. Ollaan niitä nuoria.

Musiikkitoimittaja Susanna Vainiolaa naurattaa työhuoneen levyhyllyn edessä maaliskuussa 2022.
Kuvateksti Musiikkitoimittaja Susanna Vainiolaa naurattaa työnsä äärellä.
Kuva: Laura Korhonen / Yle

Nostalgian kieltäminen ei ole hyvä juttu. Toisaalta, pelkästään nostalgiassa kieriskeleminen ei myöskään toimi. Totuus löytyy jostain siitä välistä. Pekka Laine kertoo, että hän on aina tunnistanut työssään ihmisten nostalgianälän ja voiman. Musiikkitoimittaja ei itse koe nostalgisia tunteita muistellessaan omia nuoruusvuosien suosikkejaan.

– Kuuntelen yhä paljon sellaista musiikkia kuin nuorena. Musiikkimaussani tietyt asiat eivät ole muuttuneet, vaan sinne on tullut paljon lisää. Kunnioitan ihmisten nostalgia-taipumusta, enkä suhtaudu siihen ivallisen kriittisesti.

Jos olet popkulttuuriin parissa kasvanut, usein siihen liittyy ajatus, että ollaan ajan kärryillä mukana.

Pekka Laine

Ajassa soivan popmusiikin lisäksi voi katsoa taaksepäin. Innostavaa kuunneltavaa voi löytyä vuosikymmenten takaa. Moni popmusiikin ystävä on kuin aarteenetsijä ja ikivanha musiikki on löytäjälleen aina uutta. Pekka Laine tunnistaa ilmiön seuratessaan nuoria artisteja.

– Ne on ihan tohkeissaan, kun ne löytänyt sen vanhan musan. Mä pystyn eläytymään siihen tunteeseen hyvin voimakkaasti, koska se on myös oma tarinani. Mulle 40-, 50- ja 60-lukujen amerikkalainen musa on ihmemaa, johon minä olen aikoinaan rakastunut.

Musiikkitoimittaja Pekka Laineella on vinyylilevy käsissään. Kuva on otettu Laineen olkapään takaa, kuvassa takana viherseinä. Kuva on otettu maaliskuussa 2022.
Kuvateksti Pekka Laine tarkastelee vinyylilevyä.
Kuva: Laura Korhonen / Yle

Susanna Vainola ja Pekka Laine ovat musiikkitoimittajia ja he kuuntelevat ammatikseen musiikkia, joka soi Yleisradion kanavilla. Monelle popmusiikin aktiivinen kuuntelu rajoittuu teinivuosiin. Vainiolalle ja Laineelle musiikin kuuntelusta tuli työura, jota yli 50-vuotiaat ammattilaiset alati työssään pohtivat.

Susanna ja Pekka puhuvat popmusiikista -audiosarjan ensimmäisessä jaksossa pitkän linjan musiikkitoimittajat pilkkovat nostalgian kaiken kattavaa vaikutusta popmusiikkiin. Jaksoissa risteillään sujuvasti populaarikulttuurin yleisestä pohdinnasta musiikin tarkkasilmäisiin havaintoihin ja ihan henkilökohtaisiin mieltymyksiin saakka. Nostalgian lisäksi jaksoissa käsitellään mm. rappioromantiikkaa, elokuvien ja tv-sarjojen ääniraitoja, popmusiikin tyyliä sekä idoleita ja epäjumalia.

10-osainen Susanna ja Pekka puhuvat popmusiikista -audiosarja julkaistaan 31.3. alkaen Areenaan aina torstaisin klo 7 ja Yle Radio Suomessa jaksot esitetään torstaisin klo 18.10.