Hyppää pääsisältöön

Askartelu ja käsityöt

Ompele uusia tyynyjä kierrätyshuovasta – kierrätä sekä tekstiilejä että tekniikkaa

Lee uskoo, että kierrätetystä materiaalista tulee luonnollinen osa sisustusta tulevaisuudessa. - Toista Yle Areenassa

Ompele tyynyjä kierrätyshuovasta. Punotun etupuolen rakenne on ihana. Kierrätyshuopa on valmistettu kierrätetyistä tekstiileistä.

Nauhaa on helppo leikata paloiksi ja punoa kuin vanhanaikaista koripunosta. Tyynyn täytteenä voi käyttää vanhoja tekstiilejä.

Sitä mukaa kun tekstiilien kierrätys kehittyy, tulee markkinoille uusia materiaaleja. Kierrätyshuovasta, joka on tehty kokonaan kierrätetystä tekstiileistä, voit tehdä esimerkiksi omia sisustusyksityiskohtia. Tähän sain inspiraation vanhasta korinpunontatekniikasta ja tein kaksi tyynyä.

Ompelutöitä kierrätyshuovasta: laukkuja ja tyynyä
Kuvateksti Tyynyt, läppärinsuojus ja kierrätyskassit on tehty kierrätyshuovasta.
Kuva: Lee Esselström / Yle

Olen tehnyt aikaisemmin kierrätyskasseja kierrätyshuovasta, jota saa metritavarana, ja suojuksen läppärille. Nyt halusin kokeilla rullalla myytävän kierrätyshuopanauhan käyttöä. Yksi rulla riittää hyvin tyynyyn, joka on enintään 40 x 60 cm. Tekemäni tyyny on 32 x 52 cm.

Täytteeksi voit käyttää vanhoja vaatteita tai muita ylimääräiseksi jääneitä tekstiilejä ja niin saat 100-prosenttisesti kierrätetyn tyynyn.

Tyynyyn tarvitset:

  • rullan kierrätyshuopanauhaa

  • pala kierrätyshuopaa metritavarana, niin suuri pala, että se riittää tyynyn takapuoleksi

  • ompelukone, sakset, mittanauha ja nuppineuloja

Tee näin:

1. Leikkaa nauhasta paloja, jotka ovat 2–3 cm pidempiä kuin haluamasi tyynyn mitta. Leikkasin 16 kappaletta lyhyempiä 35 cm:n paloja ja 16 kappaletta pidempiä 55 cm:n paloja.

2. Aseta pitkä palat pöydälle rinnakkain.

Ompelutyö kierrätyshuovasta
Kuvateksti Alku näyttää tältä.
Kuva: Lee Esselström / Yle

3. Sijoita yksi lyhyt kaitale niin, että se on kulmasta tasan ensimmäisen pitkän kaitaleen kanssa ja kiinnitä se nuppineulalla. Jatka lyhyen kaitaleen neulaamista vuoroin alle ja päälle niin, että kaikki pitkät kaitaleet tulevat kiinni lyhyeen.

4. Ota seuraava lyhyt kaitale ja pujota se päinvastoin kuin ensimmäinen. Huolehdi, että se tulee tarkasti ensimmäisen lyhyen kaitaleen viereen. Neulaa hyvin.

ompelutyö kierrätyshuovasta
Kuvateksti Puno tiiviisti ja käytä paljon neuloja.
Kuva: Lee Esselström / Yle

5. Jatka työtä samaan tapaan. Kun olet päässyt noin puoliväliin, voit irrottaa joitakin aiemmin keskellä työtä käyttämiäsi neuloja ja käyttää ne uudelleen. Säilytä neulat ulommaisissa kaitaleissa.

6. Kun olet neulannut kaikki palat kiinni punotuksi levyksi, voit leikata reunat suoriksi.

7. Mittaa punottu levy ja leikkaa yhtä suuri pala tyynyn takapuoleksi.

8. Neulaa takapuoli kiinni ja ompele reunaa pitkin suora ommel, mutta jätä yksi lyhyt sivu auki.

9. Täytä tyyny. Ehkä sinulla on vanha sisätyyny uudelleen käytettäväksi? Voit myös käyttää uudelleen tekstiilejä ja leikata ne pieniksi paloiksi, että tyynystä tulee pehmeä tai taitella vaatteet tasaisesti ja tiiviisti tyynyn sisään, niin saat tukevamman tyynyn. Jos siitä tulee epätasainen, voit täyttää sen leikatuilla tekstiilinpaloilla.

10. Ompele toinen lyhyt sivu ompelukoneen suoralla saumalla kiinni.

Nainen pitää tyynyn kädessä
Kuvateksti Lee yhden kierrätyshuopatyynyn kanssa.
Kuva: Minna Mäkelä / Yle

Lisää aiheesta Yle Areenassa

Sisältö muilla kielillä