Hyppää pääsisältöön

Puutarha

Varaslähtö kevääseen – viljele pientä ja vihreää ikkunalaudalla

Pieniä herneenversoja kasvamassa astiassa ikkunalla
Kuva: Marika Lytts-Råholm / Yle

Vaikka maa on jäässä ja vain auringonsäteet todistavat, että kevät on tulossa, voi multasormia alkaa syyhyttää.

Innokkaimmat viljelijät ovat alkaneet kasvattaa chiliä ja paprikaa, jotka siirretään vähitellen lämpimään kasvihuoneeseen, mutta viljelemisen voi aloittaa ja ottaa varaslähtö kevääseen, vaikka ei ole kasvihuonetta tai kasvimaata.

Yrttejä ruukussa.
Kuvateksti Tässä itää porkkanaa, auringonkukkaa ja valkosipulia.
Kuva: Marika Lytts-Råholm / Yle

Kasvata versoja ikkunalaudalla

Parissa viikossa saa pieniä herneenversoja, jotka ovat sekä maistuvia että kauniita katsella. Liota herneitä yön yli, ennen kuin pistelet ne multaan.

Krassi ja chiansiemenet kasvavat parissa päivässä, jos ripottelee siemenet kostealle rievulle tai talouspaperille.

Siemeniä kostutetun tiskirätin päällä
Kuvateksti Riepu pitää pitää tasaisen kosteana.
Kuva: Marika Lytts-Råholm / Yle

Auringonkukansiemenistä pienessä multamäärässä saa myös nopeasti syötäviä versoja. Voi kokeilla myös muita siemeniä ja katsoa, itävätkö ne. Pienet versot ovat hyviä leivän päällä ja koristeena.

Puhdistettuja maitokartonkeja ennen kylvöä pöydällä
Kuvateksti Maitopurkit ovat täydellisiä viljelyastioita.
Kuva: Marika Lytts-Råholm / Yle

Kasvata sellaisesta, mitä olet heittämässä pois

Salaatin-, porkkanan- ja sipulinkannat, jotka alkavat kasvaa, ja jotka tavallisesti heitetään pois, voivat muuttua uudeksi ruuaksi.

Porkkanoiden päät ja salaatin loppu lautasella vieressä valkosipuleita pöydällä
Kuvateksti Ennen kuin heität ruuantähteet pois, voit tehdä viljelykokeilun.
Kuva: Marika Lytts-Råholm / Yle

Salaatinkannat voi ottaa talteen ja panna vesilasiin niin, että juuriosa hipoo vettä. Uusia juuria alkaa ilmestyä nopeasti ja vähitellen alkaa kasvaa uusia salaatinlehtiä.

Salaattia lasissa.
Kuvateksti Käytä hammastikkuja pitämään salaatti paikoillaan.
Kuva: Marika Lytts-Råholm / Yle

Porkkanankannasta voi nousta uusi naatti, jos sen työntää sentin verran multaan tai asettaa se lautaselle, jolla on vettä.

Porkkanan päät kasvamassa ruukussa
Kuvateksti Naatit, jotka maistuvat persiljan ja porkkanan risteytykseltä, ovat hyviä salaatissa.
Kuva: Marika Lytts-Råholm / Yle

Valkosipulinkynnet, jotka alkavat työntää uutta versoa, maistuvat usein hiukan liian kitkeriltä ruuanlaittoon, mutta jos pistää ne multaan niin, että vain kärki näkyy, verso jatkaa kasvamista.

Versot alkavat myös kasvaa, jos valkosipulinkynnet panee veteen ja mukaan vaikka koristekiviä ympärille niin, että kynnet pysyvät pystyssä juuripää vedessä.

Versoja voi sitten käyttää ruuanlaittoon aivan kuten ruohosipulia, vaikka ne maistuvat valkosipulilta.

Puna- tai keltasipulia tai purjosipulin juuripäästä voi myös kasvattaa versoja panemalla ne vesilasiin tai hyasinttimaljakkoon niin, että juuriosa hipoo vettä. Lisää vettä säännöllisesti ja vaihda vesi joka toinen päivä.

Sipulia laseissa.
Kuvateksti Kaikki, mitä sipuli tarvitsee verson kasvattamiseen, on itse sipulissa.
Kuva: Marika Lytts-Råholm / Yle

Kokeile myös selleriä, muita juureksia tai kasviksia, joista on jäljellä osa juurta tai kanta. Parhaan tuloksen saa niistä kannoista, joista jo näkyy jotain pientä vihreää kasvun alkua.

Kasvata tomaattia ja kurkkua ikkunalaudalla

Kasviksia voi mainiosti kasvattaa ikkunalaudalla, vaikka se vaatiikin enemmän aikaa ja vaivaa kuin versojen ja naattien kasvatus. Erotukseksi versoista ja naateista, jotka pärjäävät ilman ravinteita, vaativat sekä tomaatti että kurkku ylimääräisiä ravinteita jaksaakseen tuottaa satoa

Erilaisia siemenpusseja tuolilla
Kuvateksti Valitse lajikkeita, jotka soveltuvat ruukkuviljelyyn. Lue pussista tai kysy puutarhamyymälästä.
Kuva: Marika Lytts-Råholm / Yle

Koko ajan kehitellään uusia lajikkeita, jotka soveltuvat ruukkuviljelyyn. Jotkin tomaattilajikkeet kasvavat vain 30 cm korkeiksi.

Kurkkuja ruukkuviljelyyn on huomattavasti vähemmän kuin tavallisia kasvihuonekurkkuja, ja ne korjataan noin 5–8 cm mittaisina lajikkeesta riippuen.

Tomaattia ja kurkkua voi kasvattaa ikkunalaudalla ympäri vuoden, mutta talvella vaaditaan lisävaloa, jos haluaa satoa. Kesällä voi tietenkin siirtää taimet parvekkeelle tai terassille, jos haluaa.

Ravinteina voi käyttää tavallista vesiliukoista ravinnetta, joka sekoitetaan veteen, ravinnepuikkoja, jotka pistetään ruukkuun tai pellettejä, jotka liuotetaan ensin veteen. Käytä mielellään luomuravinteita ja noudata pakkauksen ohjeita.

Pidä yrtit elossa tiskirievun avulla

Yrttiruukuissa on vaikea pitää kosteutta tasaisena, jotta ne pysyisivät hengissä enemmän kuin päivän tai pari ostamisen jälkeen. Yksi vinkki on silloin, että tiskirievusta leikkaa sopivan palan ja kietoo sen multapaakun ympärille.

Basillika keittiössä
Kuvateksti Kastele yrttiruukkua lautaselle ja anna tiskirievun hoitaa loput.
Kuva: Marika Lytts-Råholm / Yle

Juurimöykkyä kastellaan altapäin, mihin ne usein ovat alussa tottuneet. Jos on yrttien suurkuluttaja, voi lisäksi ottaa pistokkaita esimerkiksi basilikasta suuremman sadon saamiseksi.

Hymyilevä nainen ja mies keittiössä
Kuvateksti Lena Gillberg ja Nicke Aldén.
Kuva: Marika Lytts-Råholm / Yle

Ikkunalaudalta ei saa suurta satoa, mutta jos kaipaa viljelykautta, voi ottaa varaslähdön kevääseen ja onnistua monessa kokeilussa!