Hyppää pääsisältöön

Elävä arkisto

Suomi rokotettiin kiireen vilkkaa poliota vastaan 1985 – Näin viranomaiset rauhoittelivat väkeä televisiossa ja kirittivät kansalaisia rokotettaviksi

Vuodelta 2022
Päivitetty 04.04.2022 10:19.
Syksyllä 1984 Suomessa havaittiin polio ensimmäistä kertaa 20 vuoteen - Toista Yle Areenassa

Alle kouluikäiseltä pojalta löydettiin polio Vantaalla syksyllä 1984. Tammikuussa 1985 poliotartuntoja oli Suomessa havaittu jo yhdeksän. Oli selvää, että oireettomia tartuntoja oli jo ainakin satoja. Viranomaisten oli ryhdyttävä toimeen pikavauhtia.

Tehokkaasti käynnistetty rokotekampanja pääsi maaliinsa vain puoli vuotta ensimmäisen poliotartunnan havaitsemisesta.

Rokottaminen aloitettiin lapsista, jotka olivat alttiimpia sairaudelle, mutta pian kampanjaa laajennettiin kattamaan koko väestö.

Elävää poliovirusta sisältävää rokoteainetta imeytettiin sokeripaloihin ja ne nautittiin suun kautta. AIuksi vain aikuisväestö tehosti vastustuskykyään sokeripaloilla, mutta keväällä elävää rokotetta jaettiin tehosteena myös yli 6 kuukauden ikäisille lapsille.

Lapset saivat rokoteet pääasiassa kouluissa ja aikuiset hakivat omansa terveyskeskuksista.

Suomalaiset päätettiin rokottaa poliovirusta vastaan tammikuussa 1985 - Toista Yle Areenassa

On muistettava, että mikään rokotus ei ole 100-prosenttisen tehokas, eikä 100-prosenttisen turvallinen.

Kansanterveyslaitoksen professori Kari Cantell tammikuussa 1985.

Maaliskuussa 1985 rokotekampanja oli jo tulossa päätökseensä. Rokotuskattavuus oli tällöin suuressa osaa maata kiitettävällä tasolla.

Aikaisemmin Suomessa käytetty poliorokotus oli sisältänyt inaktivoitua poliovirusta. Asiantuntijoiden tutkimusten tuloksena elävää virusta sisältävät sokeripalat olivat kuitenkin aiempaa tehokkaampia sekä turvallisempia polioviruksen torjunnassa.

Poliorokotuksen sai kampanjan jälkeenkin tavanomaisella tavalla terveyskeskuksista.

Poliorokotuskampanja oli hyvällä mallilla maaliskuussa 1985 - Toista Yle Areenassa

Pelko elävän poliorokotteen mahdollisista jälkitaudeista on osoittautunut turhaksi.

Uutistoimittaja Riitta Rahkonen maaliskuussa 1985.

Informaatiota rokotteesta sekä rokotteen hankkimisesta välitettiin mediassa pitkin kevättä, ja kampanja toteutui tehokkaasti.

Kevään 1985 jälkeen Suomessa ei ole havaittu poliotartuntoja vuoteen 2022 mennessä. Ennen tätä Suomessa oli koettu polioepidemia viimeksi 1960-luvulla.

Polio eli lapsihalvaus

Polio on viruksen aiheuttama sairaus, joka leviää ulosteiden ja ilmassa olevien hiukkasten avulla.

Poliotartunnoista suurin osa on täysin oireettomia ja tartunnan saaneilla oireet ovat yleensä hyvin lieviä. Yleisimmät oireet ovat kuume, kurkkukipu ja pahoinvointi.

Polion vakavat oireet ovat halvaus ja aivokalvontulehdus. Vakavia oireita on esiintynyt noin yhdellä prosentilla tartunnan saaneista.

Polio tarttuu todennäköisemmin lapsiin kuin aikuisiin. Polion vanha nimitys "lapsihalvaus" juontaa juurensa tästä. Aikuisilla polion vakavat oireet ovat kuitenkin todennäköisempiä kuin lapsilla.

Polio on muuntautumiskykyinen virus. Suomessa on taudin uusiutumisen takia valmius sen torjumiseen ajantasaisella suunnitelmalla. Varautumissuunnitelmaa ylläpitää Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Poliota on torjuttu Suomessa rokotteilla 1950-luvulta lähtien. Poliorokote kuuluu vuonna 2022 kansalliseen rokotusohjelmaan ja on maksuton kaikille.

Mikä on polio? (THL)