Seksi on nöyryytetyn naisen koston avain, mutta hinta on viattomuus: Kino Klassikossa Luis Buñuelin Tristana
Buñuelin draamassa nuori nainen päätyy herrasmiehen suojatiksi ja vangiksi – ja kostaa. Surrealistin yleisöystävällisimpiin kuuluvan draaman nimiosassa on Catherine Deneuve.
Jos Luis Buñuel ja hänen surrealisminsa selittämättömine yksityiskohtineen ovat tuntuneet liian vaikealta palalta, voi Tristana (1970) olla oiva paikka aloittaa tutustuminen tähän elokuvataiteilijaan. Uskonto, rakkaus, intohimo, perversiot, sorto, rappio, vanhuus, kunnia, seksi ja kuolema ovat sen teemoja siinä missä monen muunkin Buñuelin elokuvan, mutta tyyliltään Tristana on hänen selkeimpiä ja yleisöystävällisimpiä elokuviaan ja varsin perinteisesti kerrottu melodraama nöyryytyksistä ja kostosta. Se oli jopa ei-englanninkielisen elokuvan Oscar-ehdokkaana.
1920-luvun Toledossa iäkäs herrasmies Don Lope (Fernando Rey) ottaa kauniin nuoren naisen Tristanan (Catherine Deneuve) huostaansa tämän äidin kuoltua. Don Lope on lempeä, kohtelias, heikkojen puolustaja ja taipumaton niin poliittisissa kuin taloudellisissa kunniakysymyksissä. Mutta hän on myös kyltymätön naistenmies ja samalla kun hän toitottaa vapaudesta ja intohimosta, hän alkaa piirittää Tristanaa ja käytännössä vangitsee hänet taloonsa.
Tristana alkaa inhota miestä mutta yrittää kääntää asetelmat päälaelleen. Hän nousee kapinaan ja karkaa taiteilijan (Franco Nero) matkaan, mutta palaa vanhuksen luo alistamaan ja nöyryyttämään häntä.
Tristanassa perinteinen autoritaarinen roolimaailma on jähmettynyt paikoilleen vuosisataisen uskonnollisen ja patriarkaalisen vallankäytön seurauksena. Vanha aristokraatti yrittää tyrannin tavoin hallita kaikkia ympärillään, vaikka häntäkin taloudellinen köyhtyminen on jo alkanut nakertaa.
Vanha aristokraatti yrittää tyrannin tavoin hallita kaikkia ympärillään.
Tämä perinteinen miehinen valta saa elokuvassa vastaansa uuden vallankumouksellisen voiman seksuaalisuudesta. Tristana edustaa alistettuja ja riistettyjä naisia, mutta hänenkin ainoa keinonsa saada valtaa perustuu tähän samaiseen riistoon. Seksuaalisuutta käyttämällä Tristana alkaa kamppailla vastaan ja kostaa kärsimiään fyysisiä ja henkisiä nöyryytyksiä. Samalla Tristana kuitenkin menettää viattomuutensa.
Tristana on buñuelilainen painajainen miehen ja naisen välisestä sodasta. Sen tarina sijoittuu aikakauteen, jolloin yhteiskunta oli vuosisataisten perinteiden jäljiltä miesten hallitsema, mutta itse elokuva henkii oman tekoaikansa vasemmistolaisia ja feministisiä aatteita, jotka olivat 1960-luvun lopulla nousseet yhä vahvemmin esiin. Nyt jokainen voi itse tutkia, miltä elokuva ja sen ajatukset näyttävät nykyisenä me too -aikakautena.
Tristana Kino Klassikossa lauantaina 2.4.2022. Elokuvailta alkaa Teemalla klo 21.00.
"Tässä olisi mahdollisuus eksploitaatiokostoleffaan art house -kuteissa"
Onko Tristana ollut omana aikanaan radikaali elokuva? Ainakaan se ei ole vanhentunut ja monilta osin se on kuranttia kamaa, toteaa toimittaja, kriitikko Kaisu Tervonen.
Catherine Deneuven rooliin asettuu näyttelijä Aksa Korttila. Deneuven esittämä Tristana on nainen mahdottomassa tilanteessa, jossa hänellä tuskin on valtaa omaan itseensä. "Kun itse katsoin elokuvaa, ajattelin, että tämähän on melkein satiiri. Kuinka paljon tälle tilanteelle voi nauraa?"
Katso Kalle Kinnusen vetämä Enemmän elokuvasta -keskustelu kokonaan!
