Hyppää pääsisältöön

Elämä

100-vuotiaat naiset avoimina rakkaudesta ja erotiikasta – ota neuvosta vaari!

Vuodelta 2022
Sadan vuoden sankarit - Annikki: Eritellään intohimo ja kiima - Toista Yle Areenassa

Ylen uusi Sadan vuoden sankarit -dokumenttisarja antaa puheenvuoron Suomen vanhimmalle sukupolvelle. Sarjassa noin satavuotiaat suomalaiset jakavat kokemuksensa rakkaudesta ja vinkkinsä lemmen liekin nostatukseen.

Annikki, 95, on räväkkä ja suorasanainen nainen. Hän ei häpeile puhua siitä, mistä parisuhteessa hänen mielestään on oikeasti kysymys. Annikin kokemuksen mukaan alun hormonimyrskyn laannuttua tilalle tulee joko suuri rakkaus tai ero. Parisuhde vaatii kuitenkin elinikäistä kemiaa ja ellei sitä ruoki, elämällä ei ole merkitystä.

“Ellei ole tunteita eikä erotiikkaa, ei ole myöskään parisuhdetta. Nää on kaks niin tärkeetä”.

Annikki, 95

Annikki kokee, että jäi lapsena vaille rakkautta. Äiti kohteli lapsia kylmästi mielenterveyssyistä ja isä väisteli ongelmia pysymällä pois kotoa. Kiivain nuoruus osui sota-aikaan. Hän työskenteli sairaanhoitajana ja eläkkeelle jäätyään alkoi totetuttaa itseään tanssien ja tanssia ohjaten.

– Tanssihan on hyvin intiimi tapahtuma. Kosketusta. Kyllä siellä sytty näitä parisuhteita. Eihän kuuskymppinen mikään nunna ole, herra paratkoon!

Nuoremmille pareille Annikki antaa tärkeän neuvon.

Sadan vuoden sankarit - Annikki: Ei saa valua sisar-velisuhteeseen - Toista Yle Areenassa

Kerttu, 96, ei koskaan mennyt naimisiin eikä halunnut lapsia. Hän on aina tiedostanut, että kaipaa elämäänsä muutakin sisältöä kuin lapsiperheen arkea.

Rakkaus on aika vaikea asia onnistuakseen eikä sitä pidä yrittää väkisin. Liian suuri urakka!

Kerttu, 96

Kertun valinta aiheutti usein hämmästelyä, mutta hän ei toisten mielipiteistä välittänyt.

– Mä toisin sanoen en halua semmosta riesaa ittelleni ja sille perheelle, että mä en kuitenkaan jaksakaan sitä elämää. Niin mä en alotakaan ollenkaan. Tykkään lapsista juuri niin paljon, etten halua niitä rääkätä, Kerttu vastasi ihmettelijöille napakasti.

Vaikka Kerttu ei avioitunut, oli hänellä kuitenkin etäsuhde 50 vuoden ajan. Kerttu asui työnsä vuoksi Tampereella, puoliso Helsingissä. Yhteinen lomapaikka perustettiin tasa-arvoisesti kaupunkien maantieteelliseen puoliväliin Hämeenlinnaan.

– Meni ihan sujuvasti. Ihan sujuvasti, kun elää just sillain, kun se menee.

Kerttu peräänkuuluttaa malttia ja ajatustyötä parisuhteen muodostamiseen.

Sadan vuoden sankarit - Kerttu: Ottakaa rauhallisesti - Toista Yle Areenassa

Rakkaus, parisuhde ja erotiikka eivät ole vain nuorempien etuoikeus. Kun eräs pari löysi toisensa kypsällä iällä, olivat Annikin neuvot tarpeen.

Sadan vuoden sankarit - Annikin vinkki - Toista Yle Areenassa

Ja jos tarttette sukupuolivalistusta, ni ottakaa yhteyttä.

Annikki, 95
Iäkäs pariskunta selin kuvaan istumassa puiston penkillä järven rannassa

"Sadan vuoden sankareissa Suomen vanhin ja kokenein ikäluokka kertoo ajatuksiaan ja kokemuksiaan elämän suurista teemoista. Rakkauden mysteerin lisäksi sarjassa on teemajaksot ystävyydestä, perheestä, ihmissuhteista ja intohimoista. Sarjan työryhmä tapasi noin sataviisikymmentä yli 95-vuotiasta eri puolilla Suomea. Nuorimmat haastateltavat ovat 95-vuotiaita, vanhimmat 104. Sadan vuoden sankareissa nähdään energisiä, valloittavia ja upeita persoonia. Ohjelman tähdillä on yhteensä tuhansien vuosien elämänkokemus!"

– Teppo Similä, toimittaja

Jaa meidän kanssamme 95 vuotta täyttäneen suomalaisen kertomus tai mieleenpainunut kokemus elämän varrelta. Kommentointi on avoinna 29.4.2022 klo 16 saakka! Kommentointi on päättynyt, kiitos kaikille osallistuneille.

Katso koko sarja Areenassa: