Hyppää pääsisältöön

Elossa 24h

“Liikuntarajoitteisuus on vain ominaisuus mussa”

Vuodelta 2022
Martin, Elli, Eino, Tinja ja Joona kertovat minkälaista on elää nuoruutta sairauden kanssa.

Tinja, 24, toivoo tasavertaista kohtelua vammastaan huolimatta, Elli, 23, elää nuoruuttaan näkymättömien sairauksien kanssa ja Eino, 31, käy läpi tuntemuksiaan syöpädiagnoosin jälkeen.

Millaista on elää ainutkertaista nuoruutta sairauden kanssa ja toisaalta millaista on olla nuori sairaudesta huolimatta? Viisi nuorta kertoo elämästään avoimesti ja omin sanoin Elossa 24h -sarjan “lyhärisarjassa” Yle Areenassa.

Synnynnäisen lihasrappeumasairauden “FSHD:n” kanssa elävä Tinja, 24, liikkuu sähköpyörätuolilla eikä pysty lihasten heikkouden takia hymyilemään. Muiden ihmisten ennakkoluulot harmittavat Tinjaa, joka toivoo tasavertaista kohtelua vammastaan huolimatta. Tinja kokee liikuntarajoitteisuuden olevan vain ominaisuus hänessä, samalla tavalla kuin hänen ruskeat silmänsä.

Kaverit ovat Tinjalle kaikki kaikessa ja ovat iso osa hänen tukiverkostoaan. Iän mukanaan tuomat muutokset kehossa ja ulkonäössä saavat syntymäpäiväänsä viettävän Tinjan mietteliääksi.

¨Kausi 6: "Mä en pysty hymyilemään" - Toista Yle Areenassa

Elli, 23, elää nuoruuttaan useiden erilaisten näkymättömien sairauksien kanssa. Koska Ellin sairaudet ovat näkymättömiä, olettavat muut ihmiset hänet aina terveeksi. Jatkuvat fyysiset ja psyykkiset oireet lamauttavat kuitenkin nuoren naisen elämää ja Elli kokee jäävänsä paitsi monesta asiasta.

Elli haluaa lisätä tietoisuutta siitä, kuinka paljon fyysiset sairaudet vaikuttavat myös mielenterveyteen ja eristävät muista ihmisistä. Instagramin kautta Elli on saanut kauan kaipaamaansa vertaistukea. Myös poikaystävä Tuomas on Ellin tukena hyvinä ja huonoina hetkinä.

¨Kausi 6: "Mun sairaudet ei näy ulospäin" - Toista Yle Areenassa

Sähköpotkulautaonnettomuuteen työmatkallaan joutunut Joona, 24, purkaa järkyttyneitä ensitunnelmiaan pari päivää onnettomuuden jälkeen. Nuoren miehen suunnitelmat menivät uusiksi mutta eniten Joonaa surettaa läheisten huoli hänestä. Vaikka Joona sai onnettomuudessa vakavia vammoja kasvojen ja pään alueelle, kokee hän silti olevansa onnekas, ettei hänelle käynyt pahemmin.

Muutama viikko kasvokirurgisen operaation jälkeen Joonan toipuminen on edennyt mutta onnettomuus pyörii edelleen hänen mielessään päivittäin. Kuntoutuminen vaatii malttia, eikä Joona vielä pääse palaamaan kiipeilyharrastuksen pariin.

"En enää koskaan aja sähköpotkulaudalla" - Toista Yle Areenassa

Martin, 24, joutui syksyllä 2021 luopumaan lupaavasta urastaan ammattijääkiekkoilijana pahentuneen sydänsairauden vuoksi. Elämänmuutos oli nuorelle miehelle suuri käännekohta elämässä, eikä kyyneleiltäkään vältytty. Martin on omasta mielestään elämänsä kunnossa, mutta pahimmassa tapauksessa aortan repeytymä voi aiheuttaa hänelle hengenvaaran.

Käynti Turun yliopistollisen keskussairaalan sydänpolilla antaa lisätietoa mahdollisesta leikkausoperaatiosta.

¨Kausi 6: "Pahimmas tapaukses mun sydän repeis" - Toista Yle Areenassa

Sosiaalisen median vaikuttajana tunnettu Eino, 31, löysi kehostaan oudon patin ja alkoi googlettamaan oireitaan. Vaikka Googlen puoleen kääntymistä kehotetaan välttämään, piti internetistä luettu diagnoosi Einon kohdalla lopulta paikkansa: kivessyöpä. Kasvain leikattiin pois onnistuneesti, eikä hän ole tarvinnut muita syöpähoitoja. Ensimmäisen kontrollikäynnin tuloksia Eino aikoo juhlistaa shamppiksella - olivat tulokset sitten hyviä tai huonoja.

Einolle sairaudesta puhuminen julkisesti ei ollut itsestäänselvää. Hän kokee sen kuitenkin tärkeäksi, jos sillä voi auttaa muita ja herättää ajatuksia siitä, että syöpä voi osua kenen tahansa kohdalle.

¨Kausi 6: "Google antaa aina diagnoosiksi syövän" - Toista Yle Areenassa

Nuorten tarinat Yle Areenassa 11.4. alkaen.
Joona, Martin ja Eino nähdään myös Elossa 24h-sarjan kuudennen tuotantokauden jaksoissa Yle TV1:llä 11.4.-17.4.2022 kello 20:00 ja Yle Areenassa 11.4. alkaen.