Hyppää pääsisältöön

Strömsö

Tee pääsiäiskranssi kevätkukista – mutta käytä säästeliäästi tärkeää pajua

Vuodelta 2022
Seppele.
Kuva: Marika Lytts-Råholm/ Yle

Kevätaurinko alkaa lämmittää, ja on aika päivittää jouluinen rengaskranssi keväisemmäksi. Rengaskranssin runko, pöyränrengas terrakottaruukkuineen, palvelee edelleen pohjana.

Otetaan pois kuusenoksat ja vanhat materiaalit ja tehdään tilaa uusille.

Ympäri rengasta kiinnitetään koivunoksia sidoslangalla. Oksien sekaan pistellään sitten muutamia pajunoksia sen sijaan, että koko kranssi koristeltaisiin pajunoksilla. Näin säästämme pajua myös hyönteisille.

Ruukkuihin ja itse kranssiin asettelemme esikkoja, narsisseja ja helmihyasintteja. Narsissit, jotka kiinnitetään kranssiin, olemme irrottaneet varovasti toisistaan alkuperäisistä ruukuista ja puhdistaneet pois hiukan multaa. Sipuli säilytetään, koska kukka saa energiansa siitä ja kestää selvästi pitempään.

Primula.
Kuvateksti Esikko sopii hyvin kevätkranssiin.
Kuva: Marika Lytts-Råholm / Yle

Kastele kevätsipuleita säästeliäästi

Esikot ja sipulikasvit ovat kestäviä ja sietävät muutamia pakkasasteita, edellyttäen että ne on karaistu eivätkä tule suoraan lämpimältä kaupanhyllyltä. Jos kasveja ei ole karaistu kaupassa ne voi karaista ulkona siirtäen ne sisään yöksi tai jos on pakkasta.

Jos sijoittaa kranssin viileään paikkaan, se ei vaadi yhtä paljon vettä, kuin jos se olisi huoneenlämmössä. Huoneenlämmössä kukat kukkivat nopeammin. Esikot tarvitsevat tasaisen kosteuden ja sipulikasveja kastellaan säästeliäästi. Sipulikasvit alkavat kasvattaa vartta, jos ne saavat liian paljon vettä. Useammassa pakkasasteessa kasvit selviävät parhaiten, jos maa on hiukan kostea eikä ihan kuiva.

Narcisseja.
Kuvateksti Pääsiäislilja on sipulikasvi, joka pärjää pitkälle sipulissa olevalla ravinteella ja kosteudella.
Kuva: Marika Lytts-Råholm / Yle

Poimi pajunoksia varoen

Salix-sukuun kuuluu monia lajeja, muun muassa raitoja ja pajuja, joihin tulee pieniä ihanan pehmeitä silmuja, joita kutsutaan pajunkissoiksi. Emmekä yksistään me ihmiset pidä näistä "söpöläisistä", vaan kukkivien “kissojen” siitepöly ja nektari ovat elintärkeää ravintoa kevään varhaisille hyönteisille.

Esimerkki hyönteisestä, jota paju ja raita houkuttaa, on mehiläiskuningatar. Se herää varhain ja tarvitsee ravintoa. Tähän aikaan ei luonnossa ole paljon muuta kukkivaa, ja juuri siksi raita on avainlaji sadoille hyönteisille, jotka huolehtivat hedelmäpuidemme ja marjapensaidemme pölyttämisestä.

Eivät pelkästään raidan kukat ole tärkeitä, vaan perhoset ja kuoriaiset munivat raidan kuoren alle ja toukat elättävät itsensä silmuilla ja lehdillä.

Paju.
Kuvateksti Käytä pajunoksia harkiten.
Kuva: Marika Lytts-Råholm / Yle

Tässä neljä vinkkiä siihen, miten voit auttaa pölyttäjiä:

  1. Älä kerää kovin paljon pajunoksia keväällä. Ota vähän kerrallaan ja jätä oksia hyönteisiä varten.

  2. Leikkaa oksasaksilla. Niin syntyy siisti leikkauskohta, ja pensas tai puu paranee helpommin ja jatkaa uusien silmujen ja oksien tuottamista.

  3. Pane oksat maljakkoon ilman vettä. Kun pajunoksien antaa kuivua, ne kestävät pidempään, parhaassa tapauksessa monta vuotta.

  4. Istuta raita omaan pihaasi.

Seppele.
Kuva: Marika Lytts-Råholm / Yle

Lisää aiheesta Yle Areenassa

Sisältö muilla kielillä