Hyppää pääsisältöön

Dokumentit

Piirroskuvassa mies, joka katsoo suoraan kameraan ja makaa persialaistyyppisen maton päällä.

Kolmen Oscar-ehdokkuuden dokumentti Pako – Flee piirtää esiin pakolaisuuden raadollisimmat kasvot, ja ne ovat Suomessakin tutut

Ukrainan sota tekee dokumentista entistä ajankohtaisemman, mutta se muistuttaa myös siitä, mihin katseemme ei juuri nyt kohdistu – Afganistanista ja paperittomista, jotka elävät yhteiskunnan varjoissa.

Kun ihmissalakuljettajat sulkevat lapsen pimeään konttiin vuorokausiksi yhdessä kymmenien muiden pakolaisten kanssa, pakolaisuuden rujot kasvot piirtyvät kaikessa raadollisuudessaan ja haavoittuvaisuudessaan esiin.

Kolme Oscar-ehdokkuutta saaneessa, pakolaisuuteen pureutuvassa tanskalaisdokumentissa Flee – Pako (Flugt, 2021) seurataan lapsena Afganistanista pakenemaan joutuneen Aminin ja hänen perheensä tarinaa. Dokumentti nähdään osana Yle Dokkarifestivaalia.

Animoinnin ja sen väliin leikattujen uutisvideoiden ansiosta pienen pojan ja hänen perheensä vuosikausia kestävä pakomatka ihmissalakuljetuksineen tulee hätkähdyttävällä tavalla näkyväksi. Se, mitä kuulemme yleensä vain kerrottuna, muuttuu kuvina yhä karummaksi konkretiaksi.

Aminin ja hän perheensä pakomatka alkaa, kun neuvostojoukot vetäytyvät Afganistanista, sisällissota alkaa ja Taliban alkaa vallata alueita.

Perhe pakenee ensin Moskovaan, jossa he viisumien umpeuduttua elävät paperittomina – muiden armoille ja jatkuvassa palautuksen pelossa.

Yksi tai kaksi kerrallaan perhe pääsee vuosien kuluessa ihmissalakuljettajien avulla jatkamaan pakoaan muualle, mutta pakomatkat ovat vaarallisia, eivätkä aina onnistu.

Dokumentin aihe on surullisen ajankohtainen, eikä vain Ukrainan sodan takia.

Vain reilut puoli vuotta sitten Afganistanissa historia toisti itseään, ja uusi “Aminien” sukupolvi joutui pakomatkalle.

Lisäksi Välimerellä ihmisiä hukkuu jatkuvasti. YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan Välimeren on jo tänä vuonna ylittänyt lähes 16 000 pakolaista, joista ainakin 282 on ilmoitettu kadonneeksi tai kuolleeksi.

On osattava kysyä oikeita kysymyksiä

Tutkija ja aktivisti Sanna Valtonen ja paperittomien kanssa työskentelevä Anne Hammad näkevät työssään päivittäin ne pakolaisuuden puolet, joita tavallinen ihminen harvemmin kohtaa.

Hammad työskentelee projektipäällikkönä Diakonissalaitoksen Suojattomat-yhteisöhankkeessa, jonka työntekijät auttavat vailla virallista oleskelulupaa olevia paperittomia päivittäisissä askareissa ja oleskelulupa-asioiden setvimisessä.

Valtonen puolestaan toimii tutkijana Strategisen neuvoston rahoittamassa IDA-hankkeessa ja tutkii paperittomien ja lupalimboon juuttuneiden arkea. Hän toimii myös puheenjohtajana perustamassaan Turvapaikanhakijoiden tuki ry:ssä.

Valtosen ja Hammadin arjessa Pako-dokumentin Aminin tarina on varsin tuttu – eikä edes hurjimmasta päästä.

Valtonen on seurannut useiden perheiden pakomatkoja – muun muassa perheen, jonka kaksi alaikäistä lasta oli paennut maahan muita ennen. Muu perhe pääsi Suomeen kolmen vuoden ja useiden salakuljetusyrityksien, pidätysten ja palautusten jälkeen.

– Kun humanitaarisia käytäviä ei ole, ihmisillä ei ole mitään muuta vaihtoehtoa kuin käyttää salakuljettajia. Ihmisiä hukkuu Välimerellä koko ajan. Heillä ei ole vaihtoehtoja, Valtonen sanoo.

Piirroskuvassa näkyy muuri, jossa aukinainen ovi. Sen edessä seisoo nainen ja lapsi, edessä näkyy vuori ja nouseva tai laskeva aurinko.
Kuvateksti Pako-dokumentissa Amin joutuu pakenemaan Afganistanista äitinsä ja kolmen sisaruksensa kanssa. Perhe joutuu useiden eri salakuljettajien armoille, ja pako johtaa myös perheen hajoamiseen monen vuoden ajaksi.
Kuva: FINAL CUT FOR REAL ApS

Kun turvapaikanhakija saapuu Suomeen, hänellä voi olla takanaan vuosien pako, traumaattisia tarinoita ja pelkoja. Oman tarinan kertominen voi olla vaikeaa.

– Amin kertoi dokumentissa vasta vuosikymmenien jälkeen oman tarinansa. Se ei ole lainkaan epätyypillistä. Esimerkiksi afganistanilaiset ovat nöyriä ja yksityisiä. He eivät kerro mitään, mitä heiltä ei kysytä. Heistä pitää kaivaa kaikki ulos, Valtonen sanoo.

Jos oikeita kysymyksiä ei osata turvapaikkaprosessissa esittää, henkilö voi saada kielteisen päätöksen ja joutua palautetuksi, vaikka suojeluperusteet olisivat oikeasti täyttyneet.

Tässä kohtaa Valtonen astuu usein apuun. Hän käy läpi turvapaikanhakijoiden taustoja, auttaa heitä hakemuksissa ja yrittää selvittää, mitä heille oikeasti on tapahtunut. Hän menee turvapaikanhakijoiden mukaan Maahanmuuttoviraston haastatteluun ja pitää huolen siitä, että oikeat kysymykset tulevat kysytyiksi.

– On paljon ihmisiä, jotka ovat saaneet kolme kielteistä päätöstä, mutta he eivät ole kertoneet tarinastaan oikeastaan mitään. Heiltä ei ole kysytty oikeita asioita, vaan heidän on annettu puhua mitä sattuu, Valtonen sanoo.

Hän kertoo brutaalin esimerkiksi kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneesta miehestä, jota hänet kutsuttiin tapaamaan.

Mies piirteli kukkia ja kertoi sosiaalityöntekijöille tarinaa siitä, kuinka militiat olivat toistuvasti tulleet lohduttamaan häntä.

Valtonen kollegoineen tajusi nopeasti, että miestä oli toistuvasti raiskattu. Vyyhti lähti purkautumaan, ja mies sai apua.

Hän oli saanut kielteisen turvapaikkapäätöksen, koska hänen kertomaansa ei kukaan ymmärtänyt. Kukaan ei ollut kysynyt mieheltä, mitä lohduttaminen oikeastaan tarkoitti.

Suomessa ei ymmärretä pakolaisuutta

Aminin tarina näyttää ihmisyyden rumat kasvot yksilön kokemuksesta käsin, mutta yhteiskunnallisella tasolla.

Mies istuu pitäen kättä päänsä takana, takana näkyy muuri ja aukioleva portti, jonka edessä seisoo nainen ja poika selin katsojaan.
Kuvateksti Vaikka Amin pääsi pakenemaan, menneisyyttään ei pääse pakoon ja uuden elämän rakentaminen vaatii paljon.
Kuva: FinalCutforReal / Yle

Paperittomana vieraassa maassa Amin on täysin muiden armoilla. Suojattomana hän näkee myös muita heikossa asemassa olevia. Hyväksikäytettyjä, peloteltuja ja alistettuja ihmisiä. Vielä huonommassa jamassa olevien näkeminen ei lohduta. Se ahdistaa lisää.

Paperittomuus on iso globaali ongelma, joka näkyy myös Suomessa.

Täällä elää arvioiden mukaan muutamia tuhansia paperittomia. Polut siihen ovat moninaisia. Joku ei ole saanut turvapaikkaa, toinen on joutunut lomautetuksi, menettänyt työnsä tai eronnut ja siksi menettänyt myös oleskelulupansa.

Paperittomat elävät yhteiskunnan varjossa, jossa terveyspalveluja on käytössä rajoitetusti, toimeentulo on keksittävä jostain ja viranomaisia vältellään kiinnijäämisen pelossa.

Yöpaikka voi olla sukulaisten tai tuttavien luona, tai sitten se on ostettu yöksi kerrallaan niin sanotuilta pimeiltä patjamarkkinoilta, joissa huoneistot on täytetty patjapaikoilla.

Silti paperittomuus on monelle parempi vaihtoehto kuin paluu. Kotona saattaa odottaa vielä pahempaa: kidutusta, hengenlähdön uhkaa ja häpeää.

– Vaikka Maahanmuuttovirasto ei ole tunnistanut oleskeluluvan kriteereitä, eivät ne ihmiset kotoaan ole huvikseen lähteneet, Anne Hammad sanoo.

Tätä nyky-Suomessa ei kuitenkaan hänen mukaansa ymmärretä.

– Ihmiselle on valtava päätös jättää kotinsa, perheensä ja tutun ympäristönsä ja lähteä aivan toisenlaisiin olosuhteisiin. Nämä ovat meille niin vieraita asioita. Viimeisestä sodasta on kulunut niin kauan, että tarinatkin alkavat jo unohtua. Viimeiset viisi viikkoa ovat kuitenkin tuoneet asian lähemmäs, Hammad sanoo viitaten Ukrainan sotaan.

Ukrainan sota näyttää kuitenkin myös sen, mihin katseemme ei kohdistu.

Afgaanien, ja monien muiden jatkuvan konfliktin maissa elävien tilanne on jo unohtunut.

– Irakissa, Afganistanissa ja monissa maissa sotaa on käyty jo niin pitkään, että todellisuus on hämärtynyt esimerkiksi siitä, mitkä elinolosuhteet ovat. Irakissa ihmisten kiduttaminen ja tappaminen on jokapäiväistä, Hammad sanoo.

Lisäksi, toisin kuin Aminin tapauksessa, monella pakenemaan joutuvalla afgaanilla, kuten hazaroilla, ei ole edes passia. Se tekee tilanteesta vielä hankalamman.

– Ilman passia ei voi hakea muuta oleskelulupaa, esimerkiksi työhön tai opiskelijuuteen liittyvää. Se tekee heistä täälläkin äärettömän haavoittuvia, Sanna Valtonen sanoo.

Pakolaisuus on selviytymistaistelua

Paolla on kova hinta. Sen Aminin tarina piirtää kipeästi esiin.

Dokumentti haastaa katsojan miettimään, miten vuosien pako, pelossa ja valheessa eläminen ja perheestä ja juuristaan eroon joutuminen vaikuttavat ihmiseen: hänen ihmissuhteisiinsa, turvallisuuden tunteeseensa, luottamukseensa muita kohtaan, kykyyn rakentaa tulevaisuuttaan ja elää.

Amin kertoo, että turvallisessakin paikassa hänen on vaikea tuntea oloaan turvalliseksi.

Anne Hammad tunnistaa Aminin kertomuksen. Hänen mukaansa monista lapsina tai teini-ikäisinä Suomeen paenneista huomaa, että he ovat kaikesta vähän varuillaan.

– Ihminen on siitä outo olento, että jos hän kokee huononkin vaihtoehdon turvallisemmaksi, hän selviytyy. Mutta jos ajattelemme Maslowin tarvehierarkiaa, niin selviytymistaistelu on siellä alimmalla portaalla, Hammad sanoo.

Aminin tarina on selviytymistarina. Sillä on ainakin nyt onnellinen loppu.

Piirroskuvassa kaksi miestä seisoo keittiössä ja pussaa toisiaan.
Kuvateksti Amin joutuu pitkään salaamaan myös seksuaali-identiteettinsä. Myös luottamuksen rakentaminen toiseen on työn takana.
Kuva: FinalCutforReal

Mutta menneisyys ei koskaan katoa, kuten Pako näyttää.

Elämän rakentaminen pelon, pakenemisen, yksinäisyyden ja epäluottamuksen päälle ei ole helppoa. Tämän todellisuuden kanssa miljoonat ihmiset joutuvat elämään joka päivä: UNHCR:n mukaan yksi 95:stä ihmisestä maailmanlaajuisesti on joutunut pakenemaan kodeistaan.

Dokumentin tv-esityksen yhteydessä 7.4.2022 pidettiin chat, jossa olivat tämän jutun haastateltavat Sanna Valtonen ja Anne Hammad. Voit lukea chat-keskustelun tästä chat.yle.fi.

Ohjelma ei ole enää saatavilla

Katso täältä Yle Areenan Dokkarifestivaalin koko ohjelma.