Hyppää pääsisältöön

Lapset

Kurkista ulos - ja lastenohjelmien tarjontaan; kummassakin on nyt kevättä ilmassa!

Vuodelta 2022
Eelis-poika hymyilee kameralle, Eeliksen vieressä on pyöreä Pikku Kakkosen logo.
Kuva: Pikku Kakkonen / Yle

Kun lumi sulaa ja muuttolinnut palaavat, alkaa maailma vihertää niin metsässä, marketin kulmalla kuin kotipihassakin. Lapsilla toppavaatteet vaihtuvat kurahousuihin ja kumppareihin, ja lumisohjoleikit hiekkaan ja kuravelliin.

Kaivattu kevät on täällä, ja se näkyy ja tuntuu myös Pikku Kakkosessa ja Galaxissa!

Pikku Kakkosen postiin on pyydetty kuvia ja tarinoita lasten omista keväthavainnoista. Eri puolilta Suomea saapuneissa kirjeissä näkyvät ja kuuluvat lasten ajatukset. Kevätpostia ihaillaan Iinan kanssa aina tiistai-iltaisin ja perjantaiaamuisin 12.4.-6.5.2022.

Neljä lasten piirrustusta kevätaiheesta kollaasina.
Kuva: Pikku Kakkonen / Yle

21.4. alkaen Pikku Kakkosen torstai-iltojen juonnoissa Susanna nappaa katsojalapset kanssaan etsimään kevään merkkejä. Pikku Kakkosen studion ikiomassa maisemassa kevät edistyy viikko viikolta kesäkuulle asti. Yhdessä ihmetellään myös monenlaisia luonnonihmeitä, kuten talviturkkinsa kesäpukuun vaihtavaa metsäjänistä, ja kudusta kehittyviä sammakoita. Samana päivänä Susannan kevätseurannan kanssa alkaa torstai-illoissa myös upouusi sarja, kuusiosainen Eeliksen kevät. Siinä 5-vuotiaan Eelis-pojan mukana päästään tutkimaan kevättä, ja kevätluonnon ihmeitä muuttolinnuista muurahaisiin.

Kouluikäiset voivat Galaxin somekanavilla seurata Viiviä, joka testaa tänä keväänä Luonto-Liiton kevätseurantaa. Toivomme, että Viivin retket innostavat lähtemään ulos tekemään omia, hauskoja keväthavaintoja itsekseen, kaverin kanssa, tai vaikka perheen kesken. Ja mikäänhän ei maistu niin hyvältä, kuin ulkosalla nautitut pienet eväät - sen tietää Viivikin!

Galaxin juontaja Viivi hymyilee sivuttain kameralle.
Kuva: Galaxi / Yle

Ja kun kevät alkaa kääntyä kesäksi, Pikku Kakkosessa sukelletaan pintaa syvemmälle tiistaisin, 24.5. alkaen. Helmin vedenalainen maailma on sarja, joka pohjautuu luontokuvistaan palkitun Satu Vaarulan vedenalaisiin kuvauksiin sekä makean veden vesistössä että merialueella. Katsoja saa tilaisuuden eläytyä Helmi-tytön kautta vedenalaisen maailmaan, kun sukeltamisesta kiinnostunut lapsi kohtaa mitä eriskummallisimpia eläimiä, kasveja ja ilmiöitä tutustuessaan snorkkelimaskin avulla rantavesiin.

Helmi sukeltaa meduusan kanssa snorkkelit päässä.
Kuva: Pikku Kakkonen / Yle

Kevät tulee joka paikkaan, joten havainnoimaan ei välttämättä tarvitse lähteä kotipihaa kauemmas. Jos puuhasta innostuu, luontoretkellä lasten kanssa voi hyödyntää Luonto-Liiton tarjoamia kevätseuranta-materiaaleja: tutustua lajeihin tarkemmin, ilmoittaa omia luontohavaintoja, tai pelata kevätbingoa. Kevätseurantaa varten lapsille on omat lomakkeet, ja lisäksi Pohjois-Suomen kevätseuranta on huomioitu erikseen. Kuka siis bongaa ensimmäisen sinivuokon? Joko siili tai sisilisko on liikkeellä? Mikä lintu laulaa teidän pihapuussa? Luontoretkellä mieliala kohenee ja stressi helpottaa. Ihmetellään kevättä lapsen korkeudelta!

http://kevatseuranta.fi/opetukseen/
https://kevatseuranta.fi/tulostettava-lomake-lapsille/
https://kevatseuranta.fi/pohjois-suomen-kevatseuranta/
http://kevatseuranta.fi/kevatbingo/
https://kevatseuranta.fi/kevainen-varityskuva-lapsille/
https://kevatseuranta.fi/kevattuulenpolku/