Hyppää pääsisältöön

Musiikki

Pääsiäisen musiikkiohjelmissa riittää valinnanvaraa – listasimme parasta kuunneltavaa ja katsottavaa vapaapäiville

Vuodelta 2022
Päivitetty 14.04.2022 14:05.
Lähikuvassa pääsiäiskukka-asetelma, jossa pääsiäisitipu -koriste.
Kuva: Eleni Paspatis / Yle

Pääsiäisen musiikkiohjelmat tarjoavat rauhallista tunnelmaa, keväistä riemua ja hartaita säveliä. Poimi talteen suosikkisi askartelujen ja pääsiäisherkuttelun taustalle tai syventyneeseen kuunteluun.

Pääsiäistunnelmaa ja vapaa-ajanvietettä

 • Johannes-passio Kallion kirkossa, Yle Areena

  Suuren suosion saavuttanut, koronan vuoksi pienellä kokoonpanolla toteutettu Johannes-passio kajahti Kallion kirkosta pitkäperjantaina 10.4.2020.

 • Georg Friedrich Händelin Messias-oratorio, Yle Areena

  Messias-oratorio on klassisen musiikin esitetyimpiä ja levytetyimpiä teoksia ja sen kuuluisin kuorokohtaus “Hallelujah” tunnetuimpia sävelmiä.

 • Välilevyjä: Äärellä hiljaa, Yle Areena

  Kristillinen perinne ei ole ainoa syy hiljentyä pääsiäisen alla. Kevätvalon armottomuus paljastaa pölyisten katujen lisäksi myös ajatusten, jaksamisen ja tapahtumien kipupisteitä, joille parasta hoitoa on hiljainen tarkastelu - ja ehkä jonkinlaisen armon odotus.

 • Riston Valinta, Yle Areena

  Hiljaisen viikon Riston Valinta kietoutuu suruharsoon, mutta lähetyksen musiikit loistavat myös pääsiäisaamun keltaista valoa, riemua ja toiveikkuutta.

 • Yle Klassisen pääsiäinen, Yle Areena

  Yle Klassinen soi runsaasti pääsiäisen ajan musiikkia eri aikakausilta kiirastorstain aamusta toisen pääsiäispäivän jälkeiseen aamuun saakka.

 • Faunin iltapäivä, Yle Areena / Yle Radio 1 joka päivä klo 16.10

  Faunin iltapäivissä soi pääsiäiseen sekä kevääseen sopivaa musiikkia koko pääsiäisen ajan.

 • Salome, Yle Areena

  Ohjaaja Christof Loy on tuonut Richard Straussin intensiivisen Salome-oopperan nykyaikaan. Valtaa ja seksuaalisuutta käsittelevässä teoksessa Salome kyseenalaistaa sukupuolen, alkuun mieheksi pukeutuneena, kenties suojellakseen itseään tai leikillään. Teoksen ikäraja on 16.

Kiirastorstai 14.4.

 • 11.00 Kiirastorstain Uudet levyt, Yle Radio 1 / Yle Areena

  Uusissa levyissä kuunnellaan tuoreita passio- ja requiem-levytyksiä, kun Kare Eskola keskittyy pääsiäisen ajan musiikkia sisältäviin levyihin.

 • 19.00 J. S. Bachin Matteus-passio, Yle Radio 1 / Yle Areena

  Bachin Matteus-passio kuuluu pääsiäisen perinteisiin. Münchenin Hercules-salissa viime marraskuussa äänitetyn Matteus-passion esittävät Baijerin radion sinfoniaorkesteri ja kuoro, Augsburgin katedraalin poikakuoro sekä upeat solistit. Musiikkia johtaa Simon Rattle. Teosta voi kuunnella Bach-tuntija Topi Linjaman opastamana ja osallistua samalla keskusteluun Yle Chatissa klo 18:30–22.

 • 22.00 Amazing Grace, Yle Teema / Yle Areena

  Soulin kuningattaren Aretha Franklinin kaksi gospel-konserttia Los Angelesin baptistikirkossa vuonna 1972 taltioitiin elokuvaksi, mutta kesti liki 50 vuotta ennen kuin elokuva saatiin katsojien eteen. Lopputulos on sensaatiomaisen hieno. Aamen!

Pitkäperjantai 15.4.

 • 8.05 Taiteilijatapaaminen: tanssitaiteilija Valtteri Raekallio ja kirjailija Eino Santanen, Yle Radio 1 / Yle Areena

  Valtteri Raekallion tanssiteoksissa soi musiikin ohella usein kirjallisuus. Hän löysi kirjailija Eino Santasen runot vuonna 2014, kun kuuli kirjailijan lukevan niitä ääneen navetassa.

 • 11.00 Narrin aamulaulu: Peter Schreier - johtava evankelista, Yle Radio 1 / Yle Areena

  Saksalaistenori (1935–2019) oli Bachin passioiden vaikuttava evankelista ja monille myös Mozart-roolien ja saksankielisen liedin esikuvallinen esittäjä.

 • 13.00 Laura Netzelin Stabat Mater, Yle Radio 1 / Yle Areena

  Kamarikuoro Tampere Cappella laulaa tiettävästi Suomen ensiesityksen 1890 valmistuneesta suomalaissyntyisen Laura Netzelin teoksesta Stabat Mater.

 • 13.00 Murheellisten maa, Yle Radio Suomi / Yle Areena

  Musiikkia suomalaisesta sielunmaisemasta. Vaikka tunteiden ilmaiseminen voikin joskus olla meille vaikeaa, lauluissa se kyllä onnistuu. Miltä kuulostaa suomalainen suru ja murhe musiikissa? Löytyykö laulusta myös lohtu?

 • 14.00 Olli Haapakankaan Jokapojan jousikvartetti, Yle Radio Suomi / Yle Areena

  Jokapojan soitintunnilla tartutaan yhtä aikaa neljään soittimeen. Jousikvartetti on klassisen musiikin vastine rockbändille ja Meta4in soidessa ei Beatles-vertauksilta vältytä. Säveltäjälle jousikvartetto on kuninkuuslaji.

 • 17.10 Mielimaisema, Yle Radio 1 / Yle Areena

  Riikka Holopainen kuuntelee ja kuunteluttaa musiikkia ja tarinoita yksinäisyydestä, hiljaisuudesta ja lohdutuksesta.

 • 19.00 J. S. Bachin Johannes-passio, Yle Radio 1 / Yle Areena

  Bachin passioita kuunnellaan pääsiäisen aikaan ympäri maailmaa. Amsterdamin Concertgebouw -konserttisalissa 10.4. äänitetyssä konsertissa kuulee myös suomalaisääntä, sillä yksi solisteista on suomalainen tenori Arttu Kataja.

Lankalauantai 16.4.

 • 11.00 Näistä levyistä en luovu, Yle Radio 1 / Yle Areena

  Pääsiäisviikonlopun vieraana kanttori Tommi Niskala. Niskalan mukaan musiikki kaikissa muodoissaan on Jumalan lahja ihmisen kokonaisvaltaiseksi hyväksi. Musiikki jatkaa usein siitä, mihin sanat loppuvat.

 • 19.00 Yle Hetan musiikkipäivillä, Yle Radio 1 / Yle Areena

  Yle vierailee pääsiäisenä Hetan Musiikkipäivillä, Euroopan Unionin pohjoisimmalla klassisen musiikin festivaalilla. Kahdessa konsertissa kuullaan muun muassa muuttolintujen ääniä ja keskiajan ja uuden ajan kohtaamisia.

 • 21.00 Freddie Mercury: loppunäytös, Yle Teema / Yle Areena

  Dokumenttielokuva kertoo Queenin karismaattisen vokalistin viidestä viimeisestä vuodesta. Freddie Mercury kuoli aidsiin vuonna 1991. Lisäksi muistellaan huimaa muistokonserttia Wembley-stadionilla pääsiäisenä 1992.

 • 22.30 Freddie Mercuryn muistolle, Yle Teema / Yle Areena

  Freddie Mercuryn kunniaksi Lontoon Wembley-stadionilla järjestettiin pääsiäisenä 1992 muistokonsertti, jota yhä pidetään yhtenä rockhistorian hienoimmista tapahtumista. Tuosta konsertista tulee tänä pääsiäisenä kuluneeksi 30 vuotta.

Ensimmäinen pääsiäispäivä 17.4.

 • 15.30 Pariisi juhlii, Yle Teema / Yle Areena

  Ranskan kansallispäivälle 14. heinäkuuta on jo muodostunut perinne suuresta konsertista Eiffel-tornin juurella. Kesällä 2021 esiintyivät Ranskan kansallisorkesteri ja kuoro Simone Youngin johdolla sekä upeat solistit.

Toinen pääsiäispäivä 18.4.

 • 9.05 Muistojen bulevardin pääsiäinen, Yle Radio 1 / Yle Areena

  Muistojen bulevardi tuo pääsiäsitunnelmaa. Soitossa mm. Amazing grace Elvis Presleyn esittämänä, Vanha virsi Taalainmaan karjamajoilta jazz-versiona sekä Johann Sebastian Bachia.

 • 12.00 Joutsenlampi, Yle Teema / Yle Areena

  Kansallisbaletin 100-vuotisjuhlan kunniaksi David McAllister on tehnyt suomalaisille uuden koreografian Pjotr Tshaikovskin rakastettuun balettiin, kunnioittaen teoksen pitkiä perinteitä. Teoksella on pitkä historia myös Kansallisbaletissa, joka esitti sen ensimmäisenä teoksenaan sata vuotta sitten.

 • 14.00 Yle Live Knipi: Katkoviivoja ja tien varsia, Yle Radio Suomi / Yle Areena

  Knipi on Egotripistä tuttu laulaja-lauluntekijä, joka on vuosien aikana tehnyt kappaleita myös muille ja lopulta viime vuosina myös itselleen.

 • 18.00 Kokoyön Vigilia, Yle Radio 1 / Yle Areena

  Kokoyön Vigilia on Lauri Mäntysaaren säveltämä tunnin mittainen kuoroteos, jonka kertautuvat teemat rakentavat rukousten rauhaisaa valtakuntaa. Key Ensemblen esitys kuullaan suorana Turun Martinkirkosta.

 • 20.05 Keinuva talo: Spirituaalit soivat toivoa, Yle Radio 1 / Yle Areena

  Toinen pääsiäispäivä on toivon ja ilon päivä. Afrikkalaisamerikkalainen hengellinen kansanmusiikki, spirituaalit, näyttää monet merkityksensä vapautuksen musiikkina. Valinnoissa svengaavia ja henkeviä kappaleita.

 • 21.00 Sydänjuurilla, Yle Radio 1 / Yle Areena

  Amanda Kauranteen ohjelman teemana on itkuvirret.

Edit 14.4.2022 klo 14.05 ohjelmatietoja päivitetty