Hyppää pääsisältöön

Draama

Sonja kuittinen ja Fanni Noroila ovat fanittaneet Nylon Beatia lapsesta asti – nyt he näyttelevät idoleitaan kesällä julkaistavassa audiodraamassa

Päivitetty 14.04.2022 15:08.
Sonja Kuittinen ja Fanni Noroila katsovat kameraan iloisina.
Kuvateksti Roolit Mä haluun olla Nylon -sarjassa olivat Fannille ja Sonjalle unelmien täyttymys.
Kuva: Jukka Lintinen

Tarina Nylon Beatista jatkaa suosittujen musiikkiaiheisten draamojen sarjaa, jossa aiempina vuosina aihena ovat olleet muun muassa Armi Aavikko, Dingo ja Kikka. Mä haluun olla Nylon -sarjassa Sonja Kuittinen näyttelee Eriniä ja Fanni Noroila Jonnaa.

Jonna Kosonen (nyk. Geagea) ja Erin Koivisto (nyk. Anttila) tutustuivat alle kouluikäisinä ala-asteen pihalla. Jo yläasteella oli selvää, että heitä yhdisti musiikki ja esiintyminen, ja niinpä he hakivat MTV3:n Kiitorata-ohjelmaan. Siihen aikaan vielä Vicious Circle -nimellä tunnettu bändi tuli kisassa kolmanneksi ja sai levytyssopimuksen (kilpailussa toiseksi tuli Anna Eriksson, mutta kukaan ei muista voittajaa). Loppu on historiaa ja aika moni meistä tietääkin bändin nimeltä Nylon Beat. Bändillä oli innokas ja vahva fanikunta ja yhden jos toisenkin lapsen ja nuoren seinää koristi Nylon Beatin juliste – niin myös Sonja Kuittisen ja Fanni Noroilan.

Ei kenenkään mieliksi

Kun Nylon Beat julkaisi ensimmäisen singlensä, Oot kuin karkkia mulle, vuonna 1996 Sonja oli viisi- ja Fanni kolmevuotias. Vuosien kuluessa Nylon Beatin levyt yksi toisensa jälkeen löysivät tiensä Noroilan ja Kuittisen perheiden levyhyllyihin. Biisien sanat opeteltiin ulkoa ja siskojen ja kavereiden kanssa leikittiin Jonnaa ja Eriniä.

“Jos joku olisi sanonut pikku-Fannille, että sä tulet näyttelemään joku päivä Naikkareiden Jonnaa, niin…”

― Fanni Noroila

Sonja Kuittinen ja Fanni Noroila tutustuivat toisiinsa Teatterikorkeakoulussa vuonna 2011. Pian he huomasivat, että heitäkin yhdistää sekä rakkaus musiikkiin että rohkeus kokeilla ja olla sinut oman keskeneräisyytensä kanssa.

Kaksi vuotta myöhemmin he olivat perustaneet rap-duon nimeltä SOFA. Loppuun asti Naikkari-faneiksi itseään tituleeraavat Sonja ja Fanni olivat enemmän kuin innoissaan, kun sarjan ohjaaja Jarno Kuosa soitti ja pyysi heidät mukaan sarjaan. Fanni valikoitui Jonnan rooliin ja Sonja Erinin. Asenne, energia sekä yhteinen fanitus- ja bändikokemus olivat Jarnon mukaan Sonjan ja Fannin ehdottomia voimavaroja. Siksi hänestä tuntui luontevalta tarjota rooleja juuri heille.

Nylon Beatin levyjä myytiin vuosina 1995–2006 yli puoli miljoonaa kappaletta. Yhtyeen julkaisemista 11:ta albumista kahdeksan myi kultaa ja seitsemän platinaa. Lisäksi bändi palkittiin vuonna 1999 Vuoden yhtyeen Emma-pystillä. Menestyksen lisäksi Jonna ja Erin ovat tehneet pioneerityötä myös asenteellaan ja toimineet esikuvana kokonaiselle sukupolvelle. Toisaalta Nylon Beat sai koko uransa ajan vähättelyä osakseen. Heidän laulutaitoaan ja koko artistiuttaaan kyseenalaistettiin ja vuosituhannen vaihteessa he “voittivat” Rumba-lehden Vuoden iljetys ja Vuoden seksiobjekti -palkinnot.

Erin Koivisto (nyk. Anttila) ja Jonna Kosonen (nyk. GeaGea) vilkuttavat kameralle.
Kuvateksti Erin ja Jonna olivat 19-vuotiaita Nylon Beatin esikoislevyn ilmestyessä.
Kuva: Seppo Sarkkinen

“Te ette sit saa mennä sinne missään toppahousuissa. Onko selvä?”

― lainaus draamasta

Ja mitä tekee Nylon Beat? Tulee keikalle toppahameissa.

- Naikkarit oli häpeilemättömästi just sellaisia kuin olivat. On ollut ihana seurata sellaisia tyyppejä, jotka antaa vaan mennä eivätkä suorita mitään kuvaa tai yritä miellyttää ketään, Sonja ylistää.

- Ja just tämä oli Nylon Beatissa maagista, Fanni jatkaa.

Mä haluun olla Nylon on fiktiivinen sarja, mutta se on saanut inspiraationsa oikeiden henkilöiden tarinoista, haastatteluista ja bändistä kirjotetuista kirjoista. Käsikirjoittaja Kaisa Kuikkaniemen mukaan Nylon Beatin tarina kerrotaan vaaleanpunaisten siiderinkatkuisten huumorilasien läpi tummempia draaman sävyjä unohtamatta. Fanni antaa kiitosta sarjan tekijöille siitä, että bändin hieno tarina kuullaan kaunistelematta, mutta myös revittelemättä.

Ystävyys on yhtyettä tärkeämpi

Kesän audiodraama kertoo tarinan yhdestä aikakautemme suosituimmista bändeistä, mutta ennen kaikkea se kertoo tarinan ystävyydestä. Jonna ja Erin lupasivat toisilleen jo uransa alkuaikoina, että mikään ei tulisi heidän ystävyytensä väliin.

Vuonna 2002 he joutuivat valinnan eteen.

“Joko loppuu meidän kahden ystävyys tai sit loppuu Nylon Beat.”

― lainaus draamasta

Tuon kohtauksen äänittäminen liikutti näyttelijöitä Sonjaa ja Fannia. Toisaalta he ihailevat Jonnaa ja Eriniä rohkeasta päätöksestä päästää irti ja luopua.

- Jos ei ole enää hauskaa, ei tarvitse väkisin vääntää, Sonja toteaa.

Sonja Kuittinen ja Fanni Noroila kasovat toisiaan ja hymyilevät.
Kuvateksti SOFA on sekä lyhenne kaksikon etunimistä että sanoista Se on fakin aitoo. Bändin tekemää musiikkia kuullaan 14.4.2022 ensi-iltansa saavassa Tytöt, tytöt, tytöt -elokuvassa.
Kuva: Jukka Lintinen

Ilman ystävyyttä ei olisi SOFA:a eikä SOFA:a ole ilman ystävyyttä. Tästä Sonja ja Fanni haluavat myös pitää kiinni.

– Meidän elämänfilosofiamme on se, että ystävyys ja ystävät ennen töitä, uraa tai menestystä.

Unelmatyö

Sonja Kuittinen ja Fanni Noroila eivät koskaan päässeet Nylon Beatin keikalle – paitsi nyt!

– On ollut hauskaa, että nyt olemme päässeet elämään keikkatilanteita ja leikkimään niitä. Juuri niitä tilanteita, mitä pienenä seurattiin telkkarista, Sonja hehkuttaa.

Eka keikka on vähän niin kun menis ensimmäistä kertaa avantoon.

― lainaus draamasta

Sarjassa päästään kulkemaan Nylon Beatin mukana aina ensimmäiseltä keikalta ja ensimmäisestä tv-haastattelusta, bändin uran päättäneelle comeback-kiertueelle. Tuon matkan aikana Jonna ja Erin kasvavat sekä aikuisiksi että artisteiksi ajassa, joka oli hyvin toisenlainen kuin meidän aikamme.

Jonna Kosonen (nyk. GeaGea) ja Erin Koistinen (nyk. Anttila) laulamassa Nylon Beatin keikalla.
Kuvateksti Hurja keikkatahti piti Nylon Beatin kiireisenä. Bändi tuli tunnetuksi Suomeni jokaisessa kolkassa.
Kuva: Mika Kanerva

Kun Sonja ja Fanni tulivat valituksi rooleihin, heidän ei tarvinnut alkaa googlata taustatietoa artisteista, sillä entisinä faneina tiesivät jo kaiken. He eivät kuitenkaan alkaneet imitoida esikuviaan vaan halusivat tehdä roolit omalla tavallaan.

- Tärkeintä oli se, että Jonnan ja Erinin välinen suhde ja energia välittyy, Sonja painottaa.

Ja siinä on onnistuttu.

- Tää on ollut unelmatyö ja tää on ollut niin hauskaa!

Eikä vähiten sen takia, että työtä on saanut tehdä hyvän ystävän kanssa.

Fanni Noroila ja Sonja Kuittinen äänitysstudiossa.
Kuvateksti Tää on ollut niin hauskaa!” Sekä Sonja että Fanni kertovat, että ilmapiiri äänityksissä on ollut erityinen ja tahtovat kiittää siitä koko työryhmää.
Kuva: Jukka Lintinen

Mä haluun olla Nylon – tarina Jonnan ja Erinin ystävyydestä

20-osainen Mä haluun olla Nylon -audiodraama on kuunneltavissa Yle Areenassa 30.6. ja Yle Radio Suomessa 4.7 alkaen.

Rooleissa mm. Fanni Noroila, Sonja Kuittinen, Juha Pulli, Mika Piispa, Maria Järvenhelmi ja Maruska Verona

Käsikirjoitus: Kaisa Kuikkaniemi

Dramaturgi: Paula Salminen ja Joel Mäkipää (harjoittelija)

Ohjaus: Jarno Kuosa

Äänisuunnittelu: Anders Wiksten

Yle Draaman tuottaja Pekka Ruohoranta, apulaistuottaja Eveliina Solja

Tarina Nylon Beatista jatkaa suosittujen musiikkiaiheisten draamojen sarjaa, jossa aiempina vuosina ovat olleet aiheina mm. Armi Aavikko, Dingo, Kikka ja Gösta Sundqvist. Kaikki kuunneltavissa Yle Areenassa!