Hyppää pääsisältöön

Draama

Intohimoiset Naikkari-fanit eivät koskaan päässeet Nylon Beatin keikalle, mutta nyt he näyttelevät idoleitaan tarinassa ystävyydestä

Päivitetty 30.06.2022 08:54.
Sonja Kuittinen ja Fanni Noroila katsovat kameraan iloisina.
Kuvateksti Roolit Mä haluun olla Nylon -sarjassa olivat Fannille ja Sonjalle unelmien täyttymys.
Kuva: Jukka Lintinen

Tarina Nylon Beatista jatkaa suosittujen musiikkiaiheisten draamojen sarjaa. Ysärin suosikkibändin laulajia näyttelevät SOFA-yhtyeen laulajat Sonja Kuittinen ja Fanni Noroila.

Jonna Kosonen (nyk. Geagea) ja Erin Koivisto (nyk. Anttila) tutustuivat alle kouluikäisinä ala-asteen pihalla. Jo yläasteella oli selvää, että heitä yhdisti musiikki ja esiintyminen, ja niinpä he hakivat MTV3:n Kiitorata-ohjelmaan Vicious Circle -nimisellä bändillään.

Bändi tuli kisassa kolmanneksi ja sai levytyssopimuksen (kilpailussa toiseksi tuli Anna Eriksson, mutta voittaja on unohtunut).

Loppu on historiaa ja aika moni tietää bändin nimeltä Nylon Beat. Bändillä oli innokas ja vahva fanikunta ja yhden jos toisenkin lapsen ja nuoren seinää koristi Nylon Beatin juliste – niin myös SOFA-yhtyeen Sonja Kuittisen ja Fanni Noroilan.

Kuuntele: Mä haluun olla Nylon -musiikkidraama Areenassa

Rohkeus olla oma itsensä yhdistää fanit ja idolit

Kun Nylon Beat julkaisi vuonna 1996 ensimmäisen singlensä Oot kuin karkkia mulle, Sonja Kuittinen oli viisi- ja Fanni Noroila kolmevuotias.

Vuosien kuluessa Nylon Beatin levyt yksi toisensa jälkeen löysivät tiensä tyttöjen levyhyllyihin. He opettelivat biisien sanat ulkoa ja leikkivät idoleitaan.

Kun Kuittinen ja Noroila tutustuivat toisiinsa Teatterikorkeakoulussa vuonna 2011, he huomasivat, että heitä yhdistää sekä rakkaus musiikkiin että rohkeus kokeilla ja olla sinut oman keskeneräisyytensä kanssa.

Kaksi vuotta myöhemmin nämä Naikkari-fanit olivat perustaneet rap-duon nimeltä SOFA.

Sonja Kuittinen ja Fanni Noroila kasovat toisiaan ja hymyilevät.
Kuvateksti SOFA on sekä lyhenne kaksikon etunimistä että sanoista Se on fakin aitoo. Bändin tekemää musiikkia kuullaan 14.4.2022 ensi-iltansa saavassa Tytöt, tytöt, tytöt -elokuvassa.
Kuva: Jukka Lintinen

Duon energia sekä yhteinen fanitus- ja bändikokemus olivatkin keskeisiä syitä sille, että Nylon Beat -sarjan ohjaaja Jarno Kuosa pyysi heidät audiodraaman päärooleihin.

Fanni Noroila valikoitui Jonnan rooliin ja Sonja Kuittinen Erinin. Molemmat ovat työstään enemmän kuin innoissaan.

Naikkarit oli häpeilemättömästi just sellaisia kuin olivat. On ollut ihana seurata sellaisia tyyppejä, jotka antaa vaan mennä eivätkä suorita mitään kuvaa tai yritä miellyttää ketään, Sonja Kuittinen ylistää.

Ja just tämä oli Nylon Beatissa maagista, Fanni Noroila jatkaa.

Erin Koivisto (nyk. Anttila) ja Jonna Kosonen (nyk. GeaGea) vilkuttavat kameralle.
Kuvateksti Erin ja Jonna olivat 19-vuotiaita Nylon Beatin esikoislevyn ilmestyessä.
Kuva: Seppo Sarkkinen

Mä haluun olla Nylon on fiktiivinen sarja, mutta se on saanut inspiraationsa oikeiden henkilöiden tarinoista, haastatteluista ja bändistä kirjotetuista kirjoista.

Käsikirjoittaja Kaisa Kuikkaniemen mukaan Nylon Beatin tarina kerrotaan vaaleanpunaisten siiderinkatkuisten huumorilasien läpi tummempia draaman sävyjä unohtamatta.

Kyseessä onkin tarina yhdestä aikakautemme suosituimmista bändeistä, mutta ennen kaikkea tarina ystävyydestä.

Jonna ja Erin lupasivat toisilleen jo uransa alkuaikoina, että mikään ei tulisi heidän ystävyytensä väliin.

Vuonna 2002 he joutuivat valinnan eteen.

“Joko loppuu meidän kahden ystävyys tai sit loppuu Nylon Beat.”

lainaus draamasta

Tuon kohtauksen äänittäminen liikutti myös näyttelijöitä. Toisaalta he ihailevat idoleitaan rohkeasta päätöksestä päästää irti ja luopua.

– Jos ei ole enää hauskaa, ei tarvitse väkisin vääntää, Sonja Kuittinen toteaa.

Ilman ystävyyttä ei olisi SOFA:a eikä SOFA:a ole ilman ystävyyttä. Tästä Kuittinen ja Noroila haluavat myös pitää kiinni.

– Meidän elämänfilosofiamme on se, että ystävyys ja ystävät ennen töitä, uraa tai menestystä.

Ihaillut, mutta myös vähätellyt artistit

Nylon Beatin levyjä myytiin vuosina 1995–2006 yli puoli miljoonaa kappaletta. Yhtyeen julkaisemista 11:ta albumista kahdeksan myi kultaa ja seitsemän platinaa.

Lisäksi bändi palkittiin vuonna 1999 Vuoden yhtyeen Emma-pystillä.

Toisaalta Nylon Beat sai koko uransa ajan vähättelyä osakseen. Heidän laulutaitoaan ja koko artistiuttaan kyseenalaistettiin ja vuosituhannen vaihteessa he “voittivat” Rumba-lehden Vuoden iljetys ja Vuoden seksiobjekti -palkinnot.

Siitä millainen yhteiskunta Suomi oli 1990–luvulla ja miten Nylon Beatin tyttöenergia muutti Suomea, kertoo Yle Areenassa julkaistu neliosainen Nylon-Suomi -podcast.

Jonna Kosonen (nyk. GeaGea) ja Erin Koistinen (nyk. Anttila) laulamassa Nylon Beatin keikalla.
Kuvateksti Hurja keikkatahti piti Nylon Beatin kiireisenä. Bändi tuli tunnetuksi Suomeni jokaisessa kolkassa.
Kuva: Mika Kanerva

Sonja Kuittinen ja Fanni Noroila eivät koskaan itse päässeet Nylon Beatin keikalle – paitsi nyt!

– On ollut hauskaa, että nyt olemme päässeet elämään keikkatilanteita ja leikkimään niitä. Juuri niitä tilanteita, mitä pienenä seurattiin telkkarista, Kuittinen hehkuttaa.

Sarjassa päästään kulkemaan Nylon Beatin mukana aina ensimmäiseltä keikalta ja ensimmäisestä tv-haastattelusta bändin uran päättäneelle comeback-kiertueelle saakka.

Tuon matkan aikana Jonna ja Erin kasvavat sekä aikuisiksi että artisteiksi ajassa, joka oli hyvin toisenlainen kuin meidän aikamme.

Fanni Noroila ja Sonja Kuittinen äänitysstudiossa.
Kuvateksti Tää on ollut niin hauskaa!” Sekä Sonja että Fanni kertovat, että ilmapiiri äänityksissä on ollut erityinen ja tahtovat kiittää siitä koko työryhmää.
Kuva: Jukka Lintinen

Kun Sonja Kuittinen ja Fanni Noroila tulivat valituksi rooleihin, heidän ei tarvinnut alkaa googlata taustatietoa artisteista, sillä entisinä faneina tiesivät jo kaiken. He eivät kuitenkaan alkaneet imitoida esikuviaan vaan halusivat tehdä roolit omalla tavallaan.

– Tärkeintä oli se, että Jonnan ja Erinin välinen suhde ja energia välittyy, Sonja painottaa.

Ja siinä on onnistuttu.

– Tää on ollut unelmatyö ja tää on ollut niin hauskaa!

Eikä vähiten sen takia, että työtä on saanut tehdä hyvän ystävän kanssa.

Radio Suomessa on torstaina 30.6. suuri Nylon Beat -ilta kello 18-21. Lähetyksessä vierailevat Nylon Beatin laulajat Jonna Geagea ja Erin Anttila (kello 18-19), sarjan käsikirjoittaja ja ohjaaja (kello 19-20) sekä näyttelijät Fanni Noroila ja Sonja Kuittinen (kello 20-21).

Mä haluun olla Nylon – tarina Jonnan ja Erinin ystävyydestä

20-osainen Mä haluun olla Nylon -audiodraama on kuunneltavissa Yle Areenassa 30.6. ja Yle Radio Suomessa 4.7 alkaen.

Yle Areenassa on myös neliosainen Nylon-Suomi -podcast, jossa käsitellään 1990-luvun Suomea ja sitä miten tyttöenergia muutti sitä.

Audiodraaman rooleissa mm. Fanni Noroila, Sonja Kuittinen, Juha Pulli, Mika Piispa, Maria Järvenhelmi ja Maruska Verona

Käsikirjoitus: Kaisa Kuikkaniemi

Dramaturgi: Paula Salminen ja Joel Mäkipää (harjoittelija)

Ohjaus: Jarno Kuosa

Äänisuunnittelu: Anders Wiksten

Yle Draaman tuottaja Pekka Ruohoranta, apulaistuottaja Eveliina Solja

Tarina Nylon Beatista jatkaa suosittujen musiikkiaiheisten draamojen sarjaa, jossa aiempina vuosina ovat olleet aiheina mm. Armi Aavikko, Dingo, Kikka ja Gösta Sundqvist. Kaikki kuunneltavissa Yle Areenassa!

Lue lisää:

"IhQdaa", saldoraja ja mp3-soitin — tällaista oli teini-ikäisen elämä vuosituhannen vaihteessa

Essee: Olin tyytyväinen kiltti tyttö, kunnes tajusin, ettei hymyilemällä pääse minnekään

Spice Girls - kuinka girl power muutti maailmaa - Toista Yle Areenassa