Sanapeleistä tuli uusi villitys – muistatko nämä viisi hauskaa tapaa leikkiä sanoilla?
Verkossa pelattavat sanapelit kuten Wordle ja Sanuli ovat viime aikoina koukuttaneet monia. Molemmat ovat simppeleitä sanapelejä, joissa pelaajan pitää arvata, mistä kirjaimista sana muodostuu.
Maailmanlaajuiseen suosioon noussut nettipeli Wordle on yhdistelmä Onnenpyörää ja vanhaa Mastermind-nappulapeliä. Verkossa pelattavan pelin idea on yksinkertainen: pelaaja yrittää arvata viisikirjaimista sanaa. Suomenkielisessä Sanuli-pelissä voi arvata myös kuusikirjaimisia sanoja, ja sanat ovat peräisin Kotimaisten kielten keskuksen nykysuomen sanalistasta. Jos Wordle tai Sanuli alkavat kyllästyttää, aina voi palata seuraavien klassikkojen pariin.
Hirsipuu on väkivaltaisesta lähtökohdastaan huolimatta kiltti sanapeli
Hirsipuu on sanapeli, jota varten tarvitaan vain kynä, paperi ja kaveri. Jos mukana on ripaus mielikuvitusta ja leikkimieltä, pelistä tulee parempi. Hirsipuu on arvauspeli kahdelle tai useammalle pelaajalle.
Tavallisesti yksi pelaaja miettii sanaa ja toinen yrittää arvailla tuota sanaa ehdottamalla eri kirjaimia. Arvattava sana näytetään arvaajalle rivinä alaviivoja. Niiden lukumäärä vastaa sanan kirjainten lukumäärää.
Aina kun arvaajan ehdottama kirjain ei esiinny sanassa, arvuuttaja piirtää yhden osan kuvaan, josta on määrä valmistua hirsipuu. Jos arvaaja aikoo voittaa, sana täytyy arvata ennen kuin kaveri on saanut piirrettyä valmiiseen hirsipuuhun myös tikku-ukon roikkumaan.
Tämän yksinkertaiselta vaikuttavan pelin avulla voi kyllä saada aikaan hyvin epäselviä tilanteita ja monimutkaisia kiistoja arvattavan sanan oikeaoppisuudesta.
Sanaristikot aktivoivat myös rokkarin aivoja
Ristisanatehtävät eli sanaristikot ovat suosituimpia sana-arvoitustyyppejä. Monella on kokemusta ristikon täyttämisestä tai ainakin muisto sukulaisesta, joka niiden kanssa on pähkäillyt. Vihjeiden ratkaisu on luonnollisesti sitä palkitsevampaa mitä vähemmän käyttää apunaan internetin hakukonetta tai olkapään takana neuvovaa kaikkitietäjää.
Sanaristikot eivät ole pelkästään vanhemman väen harraste. Niitä voi täyttää vaikka keikkareissulla oleva rocktähti. Nightwish-yhtyeen Tuomas Holopainen on intohimoinen sanaristikoiden ratkaisija. Holopainen puhui harrastuksestaan Aristoteleen kantapää -ohjelmassa ja kertoi, että ratkomisen lisäksi hän myös laatii ristikkoja.
Scrabble on maailman suosituin sanapeli
Suomalainen pelaaja on pulassa, jos omassa telineessä on harvinaisempia kirjaimia kuten F, G, tai C. Moni varmasti muistaa jostain peli-illasta oman tai kaverin turhautumisen, kun telineeseen on jäänyt vain vaikeita kirjaimia eivätkä pelikaverit millään usko, että figco tai bacgu voisivat olla oikeita sanoja.
Hassusti nimetyssä pelissä pelaajat keräävät pisteitä vuorotellen laudalle laatimistaan sanoista. Tässä vuonna 1938 kehitetyssä sanapeliklassikossa otetaan kangaspussista kirjainlaattoja, joita kukin pelaaja säilyttää edessään omissa telineissään. Kirjainlaatat ovat pisteytetty niiden harvinaisuuden mukaan.
Scrabblessa päämääränä on muodostaa kirjaimista sanoja pelilaudan ruudukolle vasemmalta oikealle tai ylhäältä alas, mutta välillä pöydässä istuu pelikaveri, jonka tavoite on vain kehitellä hassuja sanoja.
Hyvät sanaselittäjät ärsyttävät Alias-pelissä
Alias on lautapeli, jossa pelaajat selittävät toisilleen sanoja pelikorteista. On yllättävää, miten jännittävän tunnelman voi saada aikaiseksi vain selittämällä sanakortissa olevia sanoja joukkueen toiselle jäsenelle samalla kun hiekka valuu tiimalasissa. Aika loppuu tietysti aina kesken parhaan selityksen. Sitten on vain siirrettävä nappulaa pelilaudan polulla oikeita vastauksia vastaavan pistemäärän verran ja odotettava seuraavaa selitysvuoroa.
Aliasta on myyty maailmanlaajuisesti yli viisi miljoona kappaletta ja pelistä on tehty yli 20 kieliversiota. Universaalia pelissä on myös se, että lähes aina peli-iltaan osuu se yksi pariskunta, jolla ajatukset osuvat ärsyttävän helposti yhteen. He saavat ihmeellisen paljon oikeita vastauksia hyvinkin niukkojen vihjeiden perusteella. Aristoteleen kantapäässä muisteltiin tämän suomalaisen sanaselityspelin 30-vuotista historiaa.
Sananmuunnokset ovat naurattaneet niin koulun pihoilla kuin viihdeohjelmissa
Sananmuunnoksia varten ei tarvita pelilautaa tai käyttöliittymää eikä edes kynää tai paperia. Tarvitaan vain vähän vaivannäköä. Lähes kaikilla meillä oli koulun pihalla se luokkakaveri, joka jaksoi keksiä aina vaan uusia ja uusia sananmuunnoksia, joista osa oli hieman kaksimielisiä.
Näyttelijä Aku Hirviniemi nosti muutama vuosi sitten sananmuunnokset isosti esille, kun hän esitti Putous-ohjelmassa sketsihahmo pastori Usko Eevertti Luttista, jolla oli tapana viljellä kaksimielisiä sananmuunnoksia. Sananmuunnosten harrastajaa varmasti huvittaa, jos esimerkiksi urheilija on televisiohaastattelussa suora ja huoleton ja mainitsee sanaparin finaalin asti.
Jalostettu muoto sananmuunnoksista on kontinkieli eli leikkikieli, jossa jokaisen sanan jälkeen lisätään sana ’kontti’, ja sitten tehdään samanlainen kirjainten tai tavujen vaihdos kuin sananmuunnoksessa. Näin on osattu puhua tiettävästi jo 50-luvulta lähtien.
Jäikö listasta uupumaan joku sinulle tärkeä sanapeli? Voit käydä lisäämässä artikkelin kommenttikenttään omat sanapelimuistosi. Myös Aristoteleen kantapää-ohjelman tekijät ovat sanapelien ystäviä. Tuoreessa jaksossa mietitään, mikä uusissa verkossa pelattavissa sanapeleissä kiehtoo ja koukuttaa. Vieraana on tamperelainen ohjelmoija Jaakko Husso, joka kehitti Wordlen suomenkielisen version eli Sanulin. Ohjelman ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Lasse Nousiainen.
