Hyppää pääsisältöön

Askartelu ja käsityöt

Etsitkö inspistä sopivaan askarteluun tai käsityöhön kesäksi? Tässä parhaat vinkit joka säälle

Olika hantverk
Kuva: Kollage: Marika Lytts-Råholm / Yle

Moni meistä rentoutuu käsitöiden parissa. Olen listannut tähän vinkkini kesää varten. Toivottavasti löydät inspistä luovaan lomaan, rentoutumiseen rannalla tai puuhasteluun sadepäivänä.

Klikkaa sinisiä linkkejä avataksesi artikkelit, joista löydät mainitun työnkuvauksen, ohjevideon ja lisää vinkkejä.

Tee kirpparilöytöjä

Pitsiliinataulut seinällä
Kuvateksti Kierrätä virkattuja liinoja, joiden reunat ovat repaleiset.
Kuva: Juha Leskelä /Yle

Kesäkirppari on sana, joka on minusta yhtä ihana kuin jäätelö. Olen tuskin ainoa, joka pitää kirpputoreista varsinkin kesällä. Käytä tilaisuus hyväksi ja etsi virkattuja liinoja, koska niistä voit tehdä muun muassa taideteoksia seinälle tai näkösuojan ikkunaan.

Neulo

Neulominen on käsityö, jota useimmat suomalaiset harrastavat, joten ei ole siis ihme, että me neulomme myös kesällä. Suomen kesä vaatii usein myös parin villasukkia kesämökille. Tästä artikkelista löydät Strömsön neulemallit ja neulontavinkit.

neulottu huivi
Kuvateksti Sama yksinkertainen malli tuottaa erilaisen tuloksen sen mukaan, millaisen langan valitset.
Kuva: Yle/ Esa Saari

Yksinkertaisen ja ilmavan huivin voi neuloa ohuesta langasta, ehkä bambusta, puuvillasta tai pellavasta, niin siitä tulee täydellinen projekti otettavaksi mukaan rannalle.

Jos haluat mieluimmin virkata, niin tiskiriepu tai pienet pesulaput ovat mainio pikkuprojekti taskuun otettavaksi.

Puutarharunoile

Kiviä tekstillä maalla kasvien välillä
Kuvateksti Kirjoita omia runojasi kukkapenkkiin.
Kuva: Carina Ahlskog /YLE

Leikkimielistä kesäpuuhaa, joka päästää mielikuvituksen lentoon, on kirjoittaa sanoja koristekiviin, joilla niin vanhat kuin nuoretkin voivat innostua kielelliseen luovuuteen ulkona.

Solmeile makrameeta

Itsetehdyt makrameelyhdyt
Kuvateksti Kierrätetyistä lasipurkeista tehtyjä, makrameesolmuilla koristeltuja lyhtyjä.
Kuva: Juha Leskelä/ Yle

Aloita kesä valmistamalla oma riippumatto makrameekoristein.

Josefiinan solmuin koristeltu lyhty sopii hyvin kesäsisustukseen ja valaisee loppukesän iltoina. Artikkelista Leen pieni makrameekoulu löydät ohjevideoilta vaihe vaiheelta eri solmujen teon käytettäväksi omissa luomuksissasi.

Tee seurapeli

Yksi kesäjuttu on 20 Strömsövuoden jälkeen ehdoton suosikkini, piknikpeitto, jossa on seurapeli. Vuonna 2008 tein kankaalle painamalla erilaisia pelilautoja ja ompelin viisi erilaista pelilautaa piknikpeittoon. Kun mukaan liittää pienen pussin, jossa on fiksuja pelinappuloita, on koko kesä pelastettu.

Ompele

Nainen pitää pellava istuinalusta kädellä
Kuva: Juha Leskelä /Yle

Ompele pellavakankaasta pyyhkeitä laudeliinoiksi saunaan. Ne voivat olla myös mukava lahja jollekin, jonka luona käyt kesällä.

Symaskin, nåldyna, klänningar och kjolar.
Kuvateksti Hameita ja mekkoja on helppo ommella itse.
Kuva: Yle/Lee Esselström

Opettele ompelemaan vaatteita itse. Olen koonnut kaikki ohjeet aloittelijoille ja kokeneemmille ompelun ystäville kokooma-artikkeliin, josta löydät linkit moniin muihin ompeluprojekteihin. Sen kautta löydät vinkkejä ja kikkoja, opit keksimään, piirtämään ja leikkaamaan kaavoja ja kaiken, mitä tarvitset vaatteiden ompelemiseen alusta asti. Esimerkiksi kesäisen ja ihanan hameen ompeleminen pienelle tai suurelle voisi ehkä kiinnostaa.

Ristipisto taulu Strömsöstä
Kuvateksti Ristipistokirjailu on ihana tapa rentoutua.
Kuva: Yle/ Lee Esselström

Kirjailutyö on helppo ottaa mukaansa ajankuluksi rannalle tai matkalle. Täältä löydät mallin tuttuun Strömsö-sitaattiimme kehystettynä vihreillä ristipistolehdillä.

Paikkaa ja korjaa

Puhki kuluneet housunpolvet kuuluvat kesään. Jos haluat säästää rahaa ja ympäristöä, tarjoan monta vinkkiä siitä, miten voit korjata reiän housuissa, mutta myös, miten voit paikata ja korjata muita vaatteita.

Värjää lankaa

Langan värjääminen kasveilla kuuluu kesäisiin puuhiin. Käytä tilaisuutta hyväksesi ja värjää lupiineilla kesäkuussa ja muilla kasveilla silloin, kun niitä saa luonnosta.

Askartele lasten kanssa

Kolme eriliaisia keppihevosia
Kuvateksti Kierrätä parittomat sukat ja tee niistä keppihevosia.
Kuva: Yle/ Lee Esselström

Kepparihyppely on kuntoa kohottavaa liikuntaa, joka voi hauskuttaa perhettä ympäri vuoden. Jos sinulla ei vielä ole keppihevosta, teet sen helposti ja nopeasti parittomasta sukasta. Mukavaa käsityötä koko perheelle.

Miniaskarteluja voit tehdä lasten kanssa sadepäivänä. Kotoa löytyvillä materiaaleilla pääset jo pitkälle.