Hyppää pääsisältöön

Askartelu ja käsityöt

Tee omaa taidetta kodin ja puutarhan koristeeksi – täältä löydät inspistä ja kesäisiä vinkkejä

Vuodelta 2022
Kollaassi.
Kuva: Collage: Susanna Ström-Wilkinson / Yle

Voi olla päiviä, jolloin emme ole täysin uppoutuneita elämän välttämättömyyksiin ja velvollisuuksiin.

Sellaisena päivänä, ehkä kesäisenä ja aurinkoisena, voi kohottaa katseensa työstä, irrottautua arjesta ja kysyä: Mitä haluaisin tehdä tänään?

Jos vastaus on jotain tyyliin ”ehkä maalata jotain", "tehdä jotain omin käsin" tai "tuo nurkka näyttää vähän tyhjältä ja ikävältä – sille täytyy tehdä jotain", niin kannattaa jatkaa lukemista.

Olemme nimittäin koonneet tähän luovia, erikoisia ja taiteellisia juttuja, joita Camilla Forsén-Ström on tehnyt Strömsössä viime vuosina. Jotkin niistä ovat pienempiä ja sopivat hienosti puuhasteluun sisällä ja toiset taas ovat tilaa vaativia ja sotkuisia ja soveltuvat ulkona tehtäviksi.

Jos haluat tarkempia tietoja, löydät ne klikkaamalla tekstissä olevia sinisiä linkkejä. Niiden kautta pääset artikkeleihin, joissa on kuvia, selityksiä ja vinkkejä.

Aloita luonnoksesta

Täytyy olla suunnitelma! Tai täytyy ja täytyy – on hyvä olla suunnitelma! Jos luonnostelee ensin vähän paperille ja yrittää miettiä, on yleensä helpompi päästä alkuun. Ajatus selkiytyy, löytää muotoja ja oikeita mittasuhteita, aikoo sitten maalata, piirtää, koristella, valaa tai tehdä jotain muuta kolmiulotteista.

Jokainen tekemäsi luonnos harjaannuttaa käden ja silmän yhteistyöhön

― Camilla Forsén-Ström

Tästä löydät joitakin vinkkejä siitä, mitä pitäisi muistaa, kun tekee luonnoksen.

Perhoskirja.
Kuvateksti Camilla hahmotteli muutamia pieniä perhosia vihkoonsa, ennen kuin ryhtyi tekemään suurempia.
Kuva: Yle/Alexandra Wärn

Taidetta puutarhaan

Voi kestää hetken ennen kuin puutarha alkaa toden teolla viheriöidä ja kukoistaa, joten miksi et maalaisi muutamia ihania, suurikokoisia perhosia? Perhosissa riittää valinnanvaraa. Camilla valitsi kolme tavallisinta perhosta, nimittäin neitoperhosen, suruvaipan ja nokkosperhosen.

Kolme perhosia.
Kuvateksti Nokkosperhonen, neitoperhonen ja suruvaippa jättikoossa.
Kuva: Yle/Minna Mäkelä

Voi myös tehdä puutarhakilpiä muistin tueksi, jotta muistaa, mitä kukkapenkeissä on – muisti ei ehkä aina ole niin pitkä kuin luulisi.

Tallriksskyltar i blomrabatt.
Kuvateksti Kukkien nimet näyttävät kauniilta kirjoitettuna ja sopivat hyvin yhteen vanhojen parittomien posliiniasettien kanssa.
Kuva: Yle/Strömsö

Vanhojen pinnatuolien maalaaminen on täydellistä kauniin kesäpäivän puuhaa. Tämä tuoli on koristeltu norjalaisittain "rosemaling"-menetelmällä.

Koristettu tuoli
Kuvateksti Erilaiset perintökalut tai pinnatuolit kesän kirpparikierrokselta voivat olla juuri se, mitä kotiisi tarvitset.
Kuva: Yle/Juha Leskelä

Luonnossa ja puutarhassa on valtavasti inspistä erikokoisiin taideprojekteihin. Mehiläisen leikkaaminen linolevyyn ja pienten taideteosten tekeminen tai sienten hattujen valaminen betoniin on hieno tapa ikuistaa kesä.

Kollaassi.
Kuva: Strömsö / Yle

Piirrä, maalaa ja matki taiteilijaa, josta pidät

Erinomainen tapa päästä alkuun piirtämisessä on pitää taidepäiväkirjaa, eli piirtää vähän joka päivä. Miksei aloittaisi ihan alusta A:lla – yhdelle sivulle kaunis kirjain ja toiselle jotain, mitä kirjaimesta tulee mieleen.

Tecknade ansikten.
Kuvateksti Camillan taidepäiväkirjan ensimmäinen sivu.
Kuva: Yle/Juha Leskelä

Manga on japanilainen sarjakuvatyyli, joka on erityinen tapa piirtää kasvot. Tästä saat kikat siihen, miten luot vaihe vaiheelta omia japanilaisvaikutteisia sarjakuvahahmoja.

Istahtaminen puutarhaan maalaamaan ei ole hullumpi ajatus sekään. Kukkien ja maisemien maalaaminen on hieno kesäperinne, jolle taiteilijat kaikkialla maailmassa ovat omistautuneet. Jos tarvitset apua päästäksesi alkuun maisemamaalauksessa, voit noudattaa Camillan seitsemää vaihetta ja ylittää mahdollisesti itsesi.

Taiteilija, jonka nimi oli Georgia O’Keeffe katseli kukkia hyvin tunkeilevasti. Camilla inspiroitui hänestä ja teki joitakin läpikuultavia akvarelleja.

Vesivärimaalaus
Kuvateksti Kun paperi on vielä märkä, voit käyttää tummempia sävyjä ja luoda varjoja.
Kuva: Yle/Juha Leskelä

Kolmiulotteisuudessa on jotain erityistä

Koriste-esineen tekeminen paperimassasta on sekä sotkuista että hauskaa. Perinteinen sanomalehtipaperi-tapettiliisteriyhdistelmä toimii niin lapsille kuin aikuisillekin.

Nainen tehty papier maché -tekniikalla.
Kuvateksti Aurinkoa ottava leidi on projekti, joka vie muutaman päivän. Tapettiliisteriin kastettujen paperien pitää kuivua pari päivää kerrosten välillä.
Kuva: YLE / Esa Saari

Jonkin kolmiulotteisen tekeminen on aina jännittävää. On paljon vaikeampaa ennustaa lopputulos, kun tuotokseen tulee sekä korkeutta, leveyttä että syvyyttä, kun että se olisi vain litteä.

Askartelusavi on myös materiaali, joka voi yllättää. Jos saat aurinkoisena kesäpäivänä päähäsi painaa kesäkukkia savitauluihin tai tehdä lävistimellä pyörylöitä seinäinstallaatioon, voi olla, että tunnet ylittäneesi itsesi.

Savitauluja Strömsön salissa
Kuvateksti Massaefektiä ei pidä aliarvioida.
Kuva: Strömsö / Yle

Vaeltele ympäriinsä ja katso, mitä löydät

Ihan tavallinen kesäinen kävelyretki voi myös tarjota yllätyksiä. Metsästä löydät ehkä hienoja kiviä ja käppyräisiä oksia, jotka voivat saada taiteellisen kipinän syttymään – keräät mukaasi vähän luonnonmateriaalia, menet kotiin ja teet väliaikaisen installaation. Rannalla on ehkä ajopuun kappaleita, jotka ovat enemmän kuin vanhoja, kuivuneita puunpaloja – niistä tulee ehkä taideteos.

Tavlor gjorda av drivved, föreställande fiskar
Kuvateksti Ruosteisista nauloista tuli kalalle hampaat.
Kuva: Svenska Yle/Camilla Forsén-Ström

Lisää aiheesta Yle Areenassa

Sisältö muilla kielillä