Hyppää pääsisältöön

Lapset

Suunnistus on monipuolinen ja edullinen koko perheen laji – tarvitset vain kompassin ja hyvät kengät

Vuodelta 2022
Suunnistaja hyppää mättään ylitse metsässä.
Kuvateksti Suunnistus ei ole sitä mitä luulet.
Kuva: Pysy kartalla / Yle

Suunnistuksesta tulee monelle mieleen märässä metsässä rämpiminen – jopa eksyminen. Perinteinen laji on nykyään monipuolistunut ja tarjoaa myös kaupunkilaisille uusia, edullisia tapoja harrastaa.

Suunnistus on matalan kynnyksen perhelaji, jonka pariin pääsevät helposti kaikenikäiset. Harrastusmaksut ovat edulliset ja varusteista välttämättömiä ovat vain kompassi ja hyvät kengät.

– Suunnistus aloitetaan usein lapsena yhdessä vanhemman kanssa. Tai lapsen harrastuksesta innostuu helposti myös aikuinen. Kun perhe suunnistaa yhdessä, niin myös turvallisen luontosuhteen rakentaminen sujuu samalla, sanoo Suomen Suunnistusliiton tapahtumapäällikkö Timo Saarinen

Alkuun pääsee paikallisen suunnistusseuran tapahtumissa. Suunnistuskouluja järjestetään niin lapsille, perheille kuin aikuisille. Kaikki Suomen kuntosuunnistustapahtumat ja ohjeet niihin osallistumiseen löytyvät osoitteesta rastilippu.fi

Kuva on sarjasta Pysy kartalla. Kuvassa sarjan esiintyjät istuvat metsässä.
Kuvateksti Timo Saarinen opastaa nuoria suunnistajia ja Galaxin juontajia.
Kuva: Pysy kartalla / Yle

Suunnistamiseen ei tarvita suuntavaistoa

Saarinen kehuu suunnistusta monipuoliseksi lajiksi, jossa kehittyvät kestävyys, maastossa kulkemisen taito sekä ketteryys. Saarisen mukaan suunnistus sopii erilaisille harrastajille juuri siksi, että siinä pääsee tuomaan taitoja esiin, vaikkei olisi fyysisesti huippukunnossa.

– Suunnistuksessa jokainen suoritus ja rata ovat erilaisia. Keskeistä on avaruudellinen hahmotuskyky eli se, että ymmärtää karttaa ja maastoa.

Suuntavaistolla ei sen sijaan ole suunnistuksen kanssa mitään tekemistä. Kaikki tieto on löydettävissä kartasta ja kompassilla varmistetaan etenemissuuntaa.

– Vaikeinta suunnistamisessa on korkeuserojen hahmottaminen kartalta ja niiden yhdistäminen edessä näkyvään maastoon, sanoo Saarinen.

Galaxin juontaja Aaron suunnistusrastilla.
Kuvateksti Galaxin juontaja Aaron Räty on yksi Pysy kartalla -sarjan kilpailijoista.
Kuva: Pysy kartalla / Yle

Ylen Pysy kartalla -sarja näyttää mitä suunnistus voi nykyään olla

Ylen Pysy Kartalla -sarjassa näytetään kuinka monella tavalla nykyään voi suunnistaa. Metsän lisäksi siinä liikutaan puistossa, kaupungissa, trampoliiniparkissa, urheilukentälle rakennetussa labyrintissa ja hypätään myös pyörän selkään.

Sarjassa suunnistava, Yle Galaxin 14-vuotias juontaja Aaron Räty myöntää, ettei hän ollut etukäteen lajista kovin perillä ja aluksi hieman epäilytti, mitä mahtaa olla tulossa. Suunnistus osoittautui kuitenkin heti yllättävän hauskaksi.

– Oli aivan mahtavaa juosta metsässä! Lajin monimuotoisuus ja monipuolisuus yllätti minut. Kartan lukeminen ja korkeuserojen hahmottaminen oli alkuun aika hankalaa, mutta kun sen oppi, niin siitä on ollut jälkikäteenkin todella paljon hyötyä, kiittelee Aaron.

Ylen sarjan on ideoinut Suunnistusliiton Timo Saarinen yhdessä Ylellä ohjaajana toimivan Rami Saarijärven kanssa, joka on lajin pitkäaikainen harrastaja itsekin.

Pysy kartalla jakso 1: Labyrinttiin ja ulos - Toista Yle Areenassa

Suunnistus opettaa, että elämässä on erilaisia reitinvalintoja

Saarijärvelle suunnistaminen tarkoittaa myös mielenhallintaa. Hän korostaa, että suunnistajan on pidettävä koko ajan mielessään kolme asiaa: suunnitelma, ennakointi ja havainnointi. Elleivät ne pysy tasapainossa, niin suunnistaja kohtaa vaikeuksia. Jos esimerkiksi vauhti kiihtyy liikaa, niin ennakointi ja havainnointi kärsivät sen takia.

Suunnistaessa oppii konkreettisesti myös sen, että elämässä on aina erilaisia reitinvalintoja. Ja pieniä korjauksia voi tehdä koko ajan matkalla.

― Rami Saarijärvi

Suunnistaessa opitaan myös elämässä yleisesti tärkeitä taitoja, kuten ongelmanratkaisukykyä, pitkäjänteisyyttä ja nopeiden päätösten tekemistä.

– Suunnistaessa oppii konkreettisesti myös sen, että elämässä on aina erilaisia reitinvalintoja. Ja pieniä korjauksia voi tehdä koko ajan matkalla, Saarijärvi sanoo.

Mielikuva rämpimisestä on muuttumassa ja lajin suosio kasvussa

Saarisen mukaan ankeat mielikuvat suunnistuksesta johtuvat useimmiten heikoista olosuhteista ja puitteista. Syksyinen märkä metsä on pilannut monen suomalaisen mielikuvan lajista.

Puitteita parantaakseen Suunnistusliitto ja paikalliset suunnistusseurat lanseerasivat viime vuonna Valtakunnalliset Koulu kartalla -teemaviikot. Viikon aikana kouluille tarjotaan opetusmateriaaleja, karttoja sekä seurojen laatimia suunnistusharjoituksia.

– Haluamme luoda uusille sukupolville positiivisia kokemuksia suunnistamisesta. Ja toki innostaa lapsia lajin pariin, ihan kilpatasolle asti. Suunnistuksessa on nykyään myös erilaisia alalajeja, joista moni ei ole kuullutkaan, Timo Saarinen sanoo.

Lajin suosio on kasvussa, mikä näkyy esimerkiksi Jukolan viestin osallistujamäärissä. Tässä maailman suurimmassa suunnistustapahtumassa tehtiin 20 500 osallistujan ennätys vuonna 2019. Suunnistusliittoon kuuluvia suunnistusseuroja löytyy noin 320 ympäri Suomen. Jäseniä niissä on yhteensä 39 000.

– Jos lajiin haluaa tutustua ensin itsekseen, niin kannattaa ladata puhelimeen MOBO-sovellus, jossa rastien leimaus tapahtuu QR-koodilla. Mobiilisuunnistusratoja on ympäri maata ja niiden käyttäminen on ilmaista, vinkkaa Saarinen.

Pysy kartalla -sarjan jaksot löytyvät Areenasta.