Hyppää pääsisältöön

Euroviisut 2022

Viisukupla – Eurovisionsbubblan arvioi tämän vuoden biisit kaksikielisesti

Vuodelta 2022
Päivitetty 21.04.2022 12:49.
Kuvassa Katri ja Märta, Viisukuplan juontajat.
Kuvateksti Ohjelman juontajat Katri Norrlin ja Märta Westerlund.
Kuva: Barbro Ahlsted / Yle

Euroviisujen lähestyminen on varma kevään merkki. On siis hyvä aika hypätä syvälle Viisukuplan syövereihin. Viisutunnelmaan pääsee neljänä lauantaina 23.4. alkaen.

Viisukuplan, eli kaksikielisen euroviisuohjelman juontajien Katri Norrlinin sekä Märta Westerlundin johdolla käydään läpi tämän vuoden edustajien biisit kolmen jakson aikana. Neljännessä, varsinaista viisufinaalia edeltävässä jaksossa otetaan katsojien toiveita vastaan.

Viisukuplan ensimmäisen jakson vieraina ovat artisti Benjamin ja saamelaisaktivisti sekä artisti Petra Laiti. Vakivieraina ja -asiantuntijoina ovat viisuselostajat Mikko Silvennoinen ja Eva Frantz.

Eva Frantz, Mikko Silvennoinen, Katri Norrlin, Märta Westerlund, Benjamin Peltonen och Petra Laiti sitter på studiogolvet i Eurovisionsbubblan
Kuvateksti Ensimmäisen jakson vieraat ja juontajat vasemmalta oikealle: Eva Frantz, Mikko Silvennoinen, Katri Norrlin (takana), Märta Westerlund, Benjamin ja Petra Laiti.
Kuva: Barbro Ahlstedt / Yle

Tiukkaa analyysia ja viisurakkautta

Benjamin Peltonen julkaisi ensimmäisen singlensä vuonna 2014. Neljä vuotta myöhemmin Benjamin vaihtoi laulukielensä englannista suomeksi. Syyskuussa 2020 julkaistu Someveteraani-albumi ottaa kantaa internetin haasteisiin sekä Benjaminin somemenneisyyteen. Parhaiten hänet tunnetaan muun muassa Juon sut pois ja Kunnes sammutaan -hiteistä sekä esiintymisestään vuoden 2021 Helsinki Pride -konsertissa. Benjamin kertoo rakastavansa Euroviisuja ja katsoneensa niitä vuodesta 2007.

– Sieltä on varhaisimmat viisumuistoni. Erityisesti Serbian Molitva-biisi on jäänyt mieleen. Katson sen aina välillä, ja saan kappaleesta edelleen kylmiä väreitä.

Saamelaisaktivisti sekä artisti Petra Laiti on toiminut monien yhdistysten ja järjestöjen, kuten Suomen Saamelaisnuorten, hallituksissa. Hän ei epäröi ottaa kantaa, ja hänellä on viisubiiseistäkin paljon mielipiteitä. Laitin varhaisin muisto viisuista on vuodelta 2002, kun lavalla tehtiin kärrynpyörä. Hän lähtisi itse Euroviisuihin nopealla tai kasvavalla biisillä, joka toimisi isoilla stadioneilla.

– Kaikkien aikojen suosikkiviisuni on Viron edustuskappale vuodelta 2004, joka oli võronkielinen. Sydämessäni on aina tilaa vähemmistökielille.

Kerro oma mielipiteesi chatissa

Katsojat voivat jo nyt käydä kuuntelemassa tämän vuoden viisubiisit ennakkoon Areenassa. Viisukupla-ohjelmat eivät ole suoria lähetyksiä, mutta keskusteluun voi osallistua tv-lähetyksen aikana Ylen chatissa. Seuraa pitävät viime vuoden tapaan suomeksi UMK Podcastista tuttu toimittaja Henkka Remes ja ruotsiksi toimittaja Alexander Beijar. Molemmat ovat vannoutuneita viisufaneja ja olleet mukana ohjelman teossa.

Keskusteluun pääset sivulta yle.fi/euroviisut tai chat.yle.fi.

Viisukuplan chat-hostit Henkka ja Alexander.
Kuvateksti Viisukuplan chat-hostit Henkka ja Alexander.
Kuva: Barbro Ahlsted / Yle

Viisukupla – Eurovisionsbubblan

Viisukupla, jakso 1, la 23.4. klo 21.25 TV1 ja klo 00.01 Yle Areena

Artisti Benjamin ja aktivisti-artisti Petra Laiti sekä viisuasiantuntijat Mikko Silvennoinen ja Eva Frantz arvioivat vuoden 2022 edustuskappaleita. Ohjelman juontavat Katri Norrlin ja Märta Westerlund. Paikalla ollut liveyleisö on myös osa lähetystä.

Viisukupla, jakso 2, la 30.4. klo 21.25 TV1 ja klo 00.01 Yle Areena

Artistit Paul Elias ja Hanna Pakarinen sekä viisuasiantuntijat Mikko Silvennoinen ja Eva Frantz arvioivat vuoden 2022 edustuskappaleita. Ohjelman juontavat Katri Norrlin ja Märta Westerlund. Paikalla ollut liveyleisö on myös osa lähetystä.

Viisukupla, jakso 3, la 7.5. klo 21.25 TV1 ja klo 00.01 Yle Areena

Artistit Robin Packalen ja BESS sekä viisuasiantuntijat Mikko Silvennoinen ja Eva Frantz arvioivat vuoden 2022 edustuskappaleita. Ohjelman juontavat Katri Norrlin ja Märta Westerlund. Paikalla ollut liveyleisö on myös osa lähetystä.

Viisukupla, jakso 4, la 14.5. klo 21 Yle TV1 ja Yle Areena

Toivekonsertissa toteutetaan katsojien toiveita. Osallistu lähetykseen täyttämällä toivelomake, ja suosikkikappaleesi saattaa päästä osaksi lähetystä. Toiveita toteutetaan Viisukuplan lisäksi myös Radio Vegassa 4.5. ja Radio Suomessa 7.5.

Euroviisumuistio 2022

 • Euroviisut järjestetään 10.–14.5. Italian Torinossa.

 • Suomea edustaa The Rasmus kappaleella Jezebel.

 • Ensimmäinen semifinaali kilpaillaan tiistaina 10.5. kello 22.

 • Toinen semifinaali nähdään torstaina 12.5. kello 22. The Rasmus esiintyy tässä semifinaalissa ensimmäisenä.

 • Finaali nähdään lauantaina 14.5. kello 22. Yleisö voi osallistua viisukeskusteluun chatissa.

 • Semifinaalit sekä finaali näytetään Yle TV1:llä ja Areenassa.

 • Mikko Silvennoinen selostaa lähetyksiä suomeksi, Eva Frantz ja Johan Lindroos ruotsiksi, sekä Levan Tvaltvadze venäjäksi. Ensimmäistä kertaa Euroviisuja voi katsoa myös saamenkielisellä selostuksella, josta vastaavat Heli Huovinen (inarinsaame) ja Aslak Paltto (pohjoissaame).

 • Äänestää voi tekstiviestillä, puhelimella tai Euroviisujen virallisella sovelluksella. Tekstiviesti- ja puhelinäänestyksen ohjeet näkyvät suoran lähetyksen aikana.

 • Viisukupla – Eurovisionsbubblan kaksikielinen ohjelma nähdään 23.4.–14.5. Yle TV1:llä klo 21.25. Lauantaina 14.5. ohjelma esitetään Yle TV1:llä jo klo 21. Kaikki jaksot Yle Areenassa heti klo 00.01 alkaen.

 • Osallistu viisukeskusteluun lauantaisin 23.4.–14.5. osoitteessa yle.fi/euroviisut tai chat.yle.fi. Keskusteluja hostaavat suomeksi UMK Podcastin toimittaja Henkka Remes ja ruotsiksi toimittaja Alexander Beijar.

 • Seuraa viisutunnelmaa tunnisteilla #euroviisut, #ESC2022 ja #eurovision.