Hyppää pääsisältöön

Puutyöt

Rakenna kaappi tikkataululle – avaa se aurinkoisella säällä ja sulje sateella

Vuodelta 2022
Rakenna kaappi tikkataululle – avaa se aurinkoisella säällä ja sulje sateella - Toista Yle Areenassa

On korkea aika pyyhkiä pölyt urheilulajista, joka on melkein kadonnut ihmisten tietoisuudesta, eikä niin saa käydä tälle hauskalle kesäpuuhalle – on aika päästää tikanheitto valokeilaan.

Tikkataulut on usein tehty paperista, valkoisista ja mustista paperikaistaleista, jotka on kieputettu punaisen keskipisteen ympärille. Koska paperi ei kestä vettä erityisen hyvin, tikkataulut menevät yleensä pilalle sateessa.

Mies verstaassa.
Kuvateksti Jim rakentaa kaapin puutavarasta, joka on jäänyt yli erilaisista kunnostusprojekteista.
Kuva: Juha Leskelä / Yle

Tikkataulua suojaavaan kaappiin tarvitset vain takaosan ja kaapin, joka muodostuu neljästä seinästä ja jonkinlaisesta ovesta. Takaosan yläpuolelle on hyvä tehdä katto. Katon voi tehdä leveästä laudasta tai vanerilevystä.

Tikkataulu on kotimainen keksintö

Ennen aikaan, kuten on tapana sanoa, kun ei oikein tarkasti tiedä ajankohtaa, tikkatauluja oli myynnissä joka huoltoasemalla. Jokaisen ulkorakennuksen seinällä oli tikkataulu eikä ollut sellaista kesämökkiä, ettei siellä olisi voinut heittää tikkaa. Tikanheitto on juurtunut syvälle suomalaisten sielunelämään, eikä se ole ihme, sillä se on periaatteessa kotimainen keksintö.

Messinkisarana.
Kuvateksti Messinkiyksityiskohdilla kaapista saa erityisen hienon.
Kuva: Juha Leskelä/ Yle

Leluneuvos Juho Jussila (1874–1947) oli opettaja ja tehtailija. Hän perusti leikkikalutehtaan, joka valmisti hienoja puuleluja. Juho loi myös kesien iloksi tikkataulun englantilaisen darts-pelin innostamana. Hän teki taulusta yksinkertaisemman version, ja niin syntyi tikkataulu sellaisena kuin se tunnetaan edelleen – pelinä, joka sopii paremmin suomalaiseen makuun.

Tikkaurheilu.fi tarjoaa tikanheiton säännöt.

Kaappi seinällä.
Kuvateksti Jos sataa, kaapinovet suljetaan, niin tikkataulu pysyy kuivana ja hienona seuraavaan kertaan.
Kuva: Juha Leskelä / Yle

Lisää aiheesta Yle Areenassa

Sisältö muilla kielillä