Hyppää pääsisältöön

Askartelu ja käsityöt

Tee oma makrameekoristeinen riippumatto

Vuodelta 2022
Hängmatta
Kuva: Yle/Lee Esselström

Kaksi trendiä, jotka ovat säilyttäneet asemansa, ovat liukuvärjäys ja makrameesolmut. Olen luonut tuotteen, jossa ne yhdistyvät ja sulostuttavat sisustusta sisällä tai ulkona.

Oman riippumaton tekeminen ei ole ollenkaan vaikeaa, mutta jos haluaa koristella sen makrameesolmuin, joutuu näkemään hiukan vaivaa, ennen kuin se on valmis.

Valitse itse, teetkö yksinkertaisen version pelkästä kankaasta ja naruista vai haluatko panostaa sekä omiin ripustusnauhoihin että koristehapsuihin. Tämä on lisäksi puuhaa, jota voi hyvin tehdä ulkona kesällä, jos niin haluaa.

Täydellisen palkinnon ja nautinnon saa sitten, kun voi asettua itse tekemäänsä riippumattoon, jonka värin on itse valinnut ja toteuttanut.

Tarvikkeet:

 • pellavakangas 100 x 250 cm

 • kangasväri

 • suolaa

 • käsineet

 • ruokalusikka

 • sekoitustikku

 • palju värjäämistä varten

 • makrameelankaa

 • kuminauhaa

 • ilmoitustaulu

 • neuloja

 • teippiä

 • sakset

 • puuhelmiä

 • pyörösauva

 • 4 metallirengasta

 • 2 karbiinihakaa

 • ripustusköyttä
  Tarkemmat ohjeet siitä, miten solmit ne kolme erilaista makrameesolmua, joita tähän riippumattoon tarvitaan, eli leivonpää, silmusolmu/puolipolvi ja kaksoistasosolmu, löydät tästä artikkelista.

Tee näin:

1. Leikkaa pellavakangas haluamasi kokoiseksi. Leikkasin sen kokoon 94 cm x 250 cm. Muista, että pellavakangas kutistuu reilusti!

2. Pese kangas ennen värjäystä. Väännä, mutta jätä märäksi.

3. Sekoita kangasväri pakkauksen ohjeen mukaisesti. Usein seokseen lisätään suolaa.

4. Jos haluat tehdä liukuvärjäyksen, kuten minä tein, eli voimakkaamman värin lyhyille sivuille ja hennomman keskelle, niin taita kangas kaksin kerroin lyhyet sivut vastakkain ja jätä keskiosa (siis taite) kokonaan värjäämättä.

5. Kasta noin 5–10 cm värjäysveteen ja ripusta loppu kankaasta paljun yläpuolelle. Syötä lisää kangasta alas noin 10 minuutin välein, jotta värjäyksestä tulee liukuva. Tein yhteensä kuusi eri sävyä. Kasta lopuksi vähän lisää kangasta vain hiukan värjäysveteen. Väännä ja huuhtele pois ylimääräinen väri. Ripusta kuivumaan. Värjättyjen päiden pitää olla alempana kuin keskikohdan.

ombre
Kuvateksti Liukuvärjäys
Kuva: Yle/Lee Esselström

6. Sillä välin, kun kangas kuivuu, voi käyttää aikaa kiinnitysnauhojen ja koristehapsujen solmimiseen lyhyille sivuille.

7. Leikkaa 4 kpl makrameelankaa, jotka ovat vähintään 8 kertaa niin pitkiä kuin ripustusnauhojen lopullinen pituus.

8. Ota yksi langoista ja mittaa keskikohta. Solmi yksi leivonpää metallirenkaan ympärille. Täältä löydät ohjevideon leivonpään tekemisestä.

9. Tee sama asia vielä toisen kerran ensimmäisen langan viereen. Valitse nyt kumman puolen leivonpäistä haluat ylöspäin.

lärkhuvud
Kuvateksti Kaksi leivonpäätä renkaassa.
Kuva: Yle/Lee Esselström

10. Keri vasemmanpuoleinen lanka keräksi ja vedä se kokoon kuminauhalla. Tee samoin oikeanpuoleiselle langalle. Näin on helpompi työskennellä. Kerästä syötetään lisää lankaa tarpeen mukaan. Kaksi keskimäistä lankaa saa olla suorana pöydällä. Niitä kutsutaan tukilangoiksi, joiden ympärille tehdään jatkossa solmuja.

11. Solmi tavallinen puolipolvi vuorotellen vasemmalta ja oikealta kahden keskellä olevan tukilangan ympärille. Täältä löydät ohjevideon puolipolven (silmusolmun) tekemisestä.

12. Kun olet saanut tehtyä vähintään 50 cm pitkän nauhan, kiinnitä kaksi uutta lankaa leivonpäällä ensimmäisen alun viereen ja solmi toinen samanlainen nauha ensimmäisen viereen renkaaseen.

enkelt halvslag
Kuvateksti Kiinnitysnauhat solmitaan yksinkertaisin puolipolvin vuoroin vasemmalta ja oikealta.
Kuva: Yle/Lee Esselström

13. Nyt sinulla on rengas, jossa on kaksi nauhaa. Sitten otetaan toinen rengas ja tehdään samoin. Näistä tulee kiinnitysnauhat, jotka kiinnitetään pyörösauvoihin molempiin lyhyihin sivuihin.

14. Tee koristehapsut alla olevan kuvauksen mukaan.

Näin teet koristehapsurivin:

A. Riippumatostani tulee 80 cm leveä, joten haluan 80 cm leveä hapsurivi. Siihen tarvitaan 90 cm pitkä pala makrameelankaa.

B. Solmi langan päihin solmut, joiden välissä on 80 cm.

C. On hyvä käyttää solmimisalustaa. Valitettavasti ilmoitustauluni oli vain 60 cm, mutta se onnistuu silti hyvin, kun teippaan päät 10 cm ulos molemmista sivuista. Neulaa lanka kiinni tasaisin välein.

D. Leikkaa 36 makrameelankaa, jotka ovat 2 m pitkiä.

E. Mittaa jokaisen langan keskikohta ja kiinnitä ne leivonpäillä tasaisin välein vaakasuoraan lankaan (80 cm pitkään). Nyt sinulla on 36 tukilankaa (kaksinkertaista), joihin voit solmia.

makrame
Kuvateksti Solmi 36 kaksinkerroin taitettua lankaa leivonpäällä.
Kuva: Yle/Lee Esselström

F. Aloitin rivillä kaksoistasosolmuja. Solmittuna neljällä langalla. Ohjeet solmujen tekemiseen löydät ohjevideosta täältä.

tejpning
Kuvateksti Teippaa päät, niin ne on helpompi pujottaa puuhelmien läpi.
Kuva: Yle/Lee Esselström

G. Seuraavalle kerrokselle halusin helmet, joten jätin kaksi ensimmäistä lankaa ja otin kaksi seuraavaa ja teippasin niiden päät yhteen, että sain pujotettua ne helmen läpi. Joskus voi olla tarpeen leikata teippipäähän kärki. Sijoita puuhelmi pari senttiä kaksoistasosolmurivin alle. Jätä kaksi seuraavaa lankaa ja teippaa yhteen kaksi seuraavaa ja pujota uusi puuhelmi. Jatka kerroksen loppuun. Puuhelmiä tulee yhteensä 17. Kaksi viimeistä lankaa jätetään ilman helmeä kuten toisessakin reunassa.

makrame
Kuvateksti Puuhelmet koristehapsuissa.
Kuva: Yle/Lee Esselström

H. Leikkaa nyt pois kaikki teipinpalat, niin että langat ovat taas vapaana solmittaviksi.

I. Aloita taas vasemmalta ja ota neljä ensimmäistä lankaa ja solmi kolme kaksoistasosolmua peräkkäin pystysuoraan.

J. Ota neljä lankaa ja tee samoin. Jatka loppuun asti.

K. Aloita taas vasemmalta. Jätä kaksi ensimmäistä lankaa ja solmi kaksoistasosolmu neljällä seuraavalla. Jatka kerros loppuun. Kaksi viimeistä lankaa jää ilman solmua, kuten toisessakin reunassa.

L. Aloita vasemmalta neljällä ensimmäisellä langalla ja solmi kolme kaksoistasosolmua peräkkäin samoilla neljällä langalla. Ota seuraavat neljä ja tee samalla tavalla. Jatka koko kerros.

M. Ota nyt kaksi ensimmäistä lankaa ja solmi ne ihan tavalliseksi solmuksi. Ota seuraavat neljä ja solmi ne tavalliseksi solmuksi. Jatka kerros loppuun.

N. Jätä niin pitkät hapsut kuin haluat, mielellään vähintään 20 cm pitkät ja leikkaa hapsurivi tasaiseksi.

makrame
Kuvateksti Valmiit koristehapsut.
Kuva: Yle/Lee Esselström

15. Tee kaksi samanlaista koristehapsuriviä.

16. Sahaa kaksi pyörösauvaa, jotka ovat halkaisijaltaan vähintään 3,5 cm ja 100 cm pitkiä. Poraa 8 mm:n reikä (tai reikä, joka vastaa nauhasi paksuutta) kumpaankin päähän, noin 5 cm päästä.

17. Ompele nyt itse riippumatto. Silitä kangas ja tee ensin käänteet pitkiin sivuihin.

18. Taita ja ompele kumpaankin lyhyen sivuun nauhakuja, joka vastaa pyörösauvasi paksuutta. Ompele kaksoissauma noin puolen sentin välein vahvistukseksi.

makrame
Kuvateksti Ompele koristehapsurivi kiinni käsin.
Kuva: Yle/Lee Esselström

19. Ompele nyt kiinni koristehapsurivi kummankin lyhyen sivun alapuolelle. Ompelin ne käsin, mutta vahvistin ompeleet päistä ompelukoneella.

20. Teippaa ripustusnauhan kaikki neljä päätä yhteen.

rundstav
Kuvateksti Teippaa neljä lankaa yhteen ja pujota ne pyörösauvassa olevasta reiästä.
Kuva: Yle/Lee Esselström

21. Pujota pyörösauva riippumaton nauhakujaan. Pujota yhteenteipattu ripustusnauha pöyrösauvan päässä olevasta reiästä. Vedä kireälle ja tee solmu. Irrota teippi. Anna nauhojen riippua hapsuina ja leikkaa ne tasaisiksi. Solmi toinen ripustusnauha kiinni toiseen päähän.

22. Tee samoin toisella lyhyellä sivulla.

23. Pane karbiinihaka jokaiseen metallisilmukkaan, niin riippumatto on helppo ripustaa ja ottaa pois.

hängmatta
Kuvateksti Riippumatto on paikoillaan.
Kuva: Yle/Lee Esselström

24. Solmi kiinni kaksi metallirengasta puuhun sopivan etäisyyden päähän toisistaan ja ripusta riippumatto.

25. Lepää ja nauti kesästä! Olet sen ansainnut!

Lee Esselström
Kuvateksti Lee riippumatossa.
Kuva: Yle/Susanna Ström-Wilkinson

Lisää aiheesta Yle Areenassa

Sisältö muilla kielillä