Hyppää pääsisältöön

Elämä

Sadan vuoden sankarit – Suomen vanhimman ikäluokan uudet tarinat

Vuodelta 2022
Iäkkäät nainen ja mies katselevat naisen käsi ojossa osoittamaan suuntaan syksyisessä maisemassa.
Kuvateksti Sadan vuoden sankarit Toini ja Timo ovat olleet naimisissa yli 70 vuotta. Heidät tavataan heti viisiosaisen sarjan ensimmäisessä jaksossa.
Kuva: Yle

Sadan vuoden sankareissa ääneen pääsee sodan kokenut sukupolvi. Sotatarinoita heiltä on kysytty usein, tällä kertaa kysyttiin jotain aivan muuta.

Viisiosaisessa sarjassa Suomen vanhin ja kokenein ikäluokka kertoo ajatuksiaan ja kokemuksiaan elämän suurista teemoista. Sarjassa on teemajaksot rakkaudesta, ystävyydestä, perheestä, ihmissuhteista ja intohimoista.

“Mitä tulee mieleen sanasta rakkaus?”

Sadan vuoden sankareille on rakkaustarinoita ehtinyt kertyä. Mitä muistetaan ensirakkaudesta? Entä miten oma puoliso aikanaan löytyi? Miksi juuri hän? Paljon puhetta rakkaudesta siis riittää, mutta kaikkea ei voi vuosisadankaan kokemuksella selittää sanoilla.

“Se vain tuntui täällä”, sanoo 96-vuotias Lasse ja laittaa kätensä sydämelleen ja hymyilee vastustamattomasti

Iäkäs, silmälasipäinen mies katsoo hymyillen kohti
Kuvateksti Lasse, 96, kertoi rakkaudesta hymyssä suin.
Kuva: Yle

Ystävätarinoita Vinsentti-variksesta presidentti Koivistoon

“Kyllä ystävä taitaa olla koko ihmisen elämän tärkeimpiä asioita”, toteaa Väinö 98 vuoden elämänkokemuksellaan.

Sadan vuoden sankareiden ystävätarinat ovat monenkirjavia. Hyvä ystävyys voi syntyä vaikka variksen kanssa.

Viimeisillä hetkillään presidenttikin haluaa kuulla pelikavereidensa kuulumisia.

Tärkeintä ei ole miten ystävyys alkaa, vaan että se kestää. Tosiystävät pysyvät rinnalla maailman myrskyistä, menetyksistä ja kovistakin ajoista huolimatta.

Iäkäs mies istuu kaukaisuuteen katsellen olohuoneessaan kirjahyllyn edessä
Kuvateksti Matti ystävystyi Vinsentti-variksen kanssa.
Kuva: Yle

“Kaikkein rikkainta aikaa”

Jokainen on ollut joskus lapsi, jopa 100-vuotiaat! Miten kokemukset vanhemmista ovat vaikuttaneet omaan elämään, vanhemmuuteen ja valintoihin?

Sodan sukupolvelta on kuultu traagisia perhetarinoita, mutta nyt nostetaan esille myös onnellisia muistoja. Eikä myöskään unohdeta, että perhemuodot ovat aina olleet erilaisia.

“Arvaa vaan kuinka paljon mun valintoja on ihmetelty, mutta enpä siitä piittaa. Senkus ihmettelevät”, toteaa Kerttu, 96 vuotta.

Iäkäs nainen nauraa
Kuvateksti Kerttu valitsi lapsettomuuden eikä ole katunut.

Hän on nainen, joka jo varhain päätti, ettei halua lapsia. Ja päätös ei kaduta. “Päinvastoin, mulle tää on ollut oikein hyvä elämä just näin.”

Millainen on hyvä ihminen?

Perheen ja ystävien lisäksi elämään kuuluu monenlaisia muitakin ihmissuhteita. Sellaisiakin, joista ei välttämättä pidä. Siitä huolimatta pitäisi jotenkin tulla toimeen. Miten tämä onnistuu? Millainen on hyvä ihminen? Voiko hyväksi ihmiseksi kasvaa?

Sadan vuoden sankareiden tarinat toisen ihmisen kohtaamisesta ovat täynnä inhimillisyyttä, vaikka koviakin kohtaloita on tämän sukupolven elämään mahtunut.

“Siitä tuli täydellinen intohimo”

Mikä elämässä on mahtavinta? Mistä ihminen on nauttinut ja miksi? Sadan vuoden sankareissa intohimoinen suhtautuminen elämään näkyy yhä. Elämää eletään joka päivä ihan satasella.

Vuosisadan mittaisella elämänkokemuksellaan haastateltavat katsovat eteenpäin ja ovat positiivisia. Uuden harrastuksen voi aloittaa 95-vuotiaanakin ja kalenteri on täynnä tapaamisia sekä tekemistä.

Ja vaikka jalka ei enää nousisi entiseen malliin, ajatus juoksee kirkkaasti. Sadan vuoden iässä tehdään ja sanotaan, mitä itse halutaan!

Sarjan työryhmä tapasi noin sataviisikymmentä yli 95-vuotiasta henkilöä eri puolilla Suomea. Nuorimmat haastateltavat ovat 95-vuotiaita, vanhimmat 104.

Sadan vuoden sankarit TV2:ssa maanantaista perjantaihin 25.–29.4. ja TV1:ssä 27.4.

Katso heti Areenassa: