Hyppää pääsisältöön

Yle Teema

Murhamysteeri pikkupojan näkökulmasta – Kino Klassikossa Graham Greenen ja Carol Reedin Valheitten talo

Pieni poika pitelee kaiteen pienoista ja katsoo niiden välistä. Kuva elokuvasta Valheitten talo.
Kuva: Studiocanal

Lapsuuden salaiset kuvitelmat kohtaavat aikuisten petollisen ja vaarallisen maailman, kun suurlähetystössä tapahtuu epäilyttävä onnettomuus.

Carol Reedin ohjaama englantilainen elokuvaklassikko Valheitten talo (The Fallen Idol, 1948) kuvaa, kuinka lapsuuden salainen fantasian ja kuvittelun maailma kohtaa aikuisten yhtä salaperäisen mutta todellisen, usein myös petollisen ja jopa vaarallisen maailman. Nuori Philippe-poika uskoo tietävänsä kaiken, kun poliisit saapuvat suurlähetystöön tutkimaan traagista onnettomuutta ja alkavat epäillä murhaa. Kukaan ei kuitenkaan tunnu kiinnittävän pojan sanomisiin tarpeeksi huomiota. Ja ymmärtääkö Philippe itsekään mitä hän on nähnyt?

Valheitten talo sijoittuu lontoolaiseen suurlähetystöön, jonka isäntä on lähtenyt viikonlopuksi matkalle. Hänen poikansa Philippe (Bobby Henrey) on jäänyt kotiin palvelusväen kanssa ja pääsee todistamaan lähetystön hovimestarin (Ralph Richardson), hänen vaimonsa (Sonia Dresdel) ja rakastajattarensa (Michèle Morgan) kolmiodraamaa.

Elokuvan erikoisuus piilee sen tarkoin harkitussa ja taitavasti toteutetussa lapsen näkökulmassa. Tapahtumat nähdään Philippen silmin ja usein jopa hänen perspektiivistään. Pojan vaillinaiset elämänkokemukset ja mielipiteet kuitenkin värittävät hänen tulkintojaan, ja katsoja tulkitsee pojan näkemän usein toisin.

Mies ja nainen kamppailevat suuren portaikon yläpäässä. Kuva elokuvasta Valheitten talo.
Kuva: Studiocanal

Carol Reed teki kirjailija Graham Greenen kanssa yhteistyötä kolmessa elokuvassa, joista kuuluisin on Kolmas mies (1949). Myös tämä, juuri sitä ennen valmistunut Valheitten talo on mestariteoksen asemassa. Kaksikon kolmas, myöhäisempi elokuva Miehemme Havannassa (1959) on sen sijaan jäänyt hieman kevyemmän luokan teokseksi.

Reedin ja Greenen yhteistyön tuloksena Valheitten talo on elokuvan epätavallisempia lapsikuvauksia. Philippe on moninkertaisesti ulkopuolinen – ulkomaalainen Englannissa, lapsi aikuisten maailmassa, väliaikaisesti vailla vanhempiaan ja ylipäänsä eräänlainen poikkeama lähetystön suljetussa ja muodollista arvokkuutta henkivässä tilassa. Hän joutuu todistamaan mutta ei ymmärrä aikuisten salaperäistä maailmaa ja sen intohimoja sekä täysin vierasta seksuaalisuutta. Aikuisten elämä näyttäytyy uhkaavana ja eristettynä mutta kiehtovana, salaperäisenä ja potentiaalisesti vaarallisena - aivan kuten kalterien taakse suljetut eläintarhan villipedot.

Greene antoi elokuvan menestyksestä ansion Reedille ylistäen tämän empatiaa kaikkia henkilöhahmoja kohtaan sekä kykyä paitsi löytää joka rooliin oikeat näyttelijät, myös ohjata heitä. Phillipeä esittävän Bobby Henreyn tapauksessa Reed korosti pojan ulkopuolisuutta kertomalla hänelle vain tarpeen mukaan palasia juonesta ja yritti kuvata hänen kohtauksiaan ilman muita näyttelijöitä aina kun se oli mahdollista.

Valheitten talo Kino Klassikossa lauantaina 23.4.2022. Elokuvailta alkaa klo 21.