Hyppää pääsisältöön

Viikon arkisafkat

Vaihda valmisdippisi tänä vappuna muhammaraan – piknikin maistuvimmat eväät kokataan lauantaina rennosti Areenassa

Vuodelta 2022
Päivitetty 28.04.2022 13:23.
Iman ja Leena - Vapun pikniksafkat - Toista Yle Areenassa

Viikon arkisafkat -ohjelmasta tutut Iman ja Leena loihtivat helpot ja maistuvat tarjoilut vappupiknikille. Yhteiskokkaukseen voi liittyä lauantaina Areenassa klo 11 alkaen.

Ruokavaikuttajat Iman Gharagozlu ja Leena Ahokas rakastavat kutsujen järjestämistä. Heidän vappuperinteisiinsä kuuluu ulkona juhliminen säässä kuin säässä.

Iman ja Leena - Vapun pikniksafkat -ohjelman reseptit yhdistelevät Imanin lapsuuden makuja ja tuttuja yrttejä. Erityisesti tilli edustaa Imanille kesää ja kevättä.

Vapputarjoilut pöydällä.
Kuvateksti Iman ja Leena haluavat tarjoilla värikkäitä, näyttäviä ja inspiroivia herkkuja.
Kuva: Leena Ahokas

Vapun reseptit Iman ja Leena valitsivat siten, että niistä riittää isommallekin porukalle. Lisäksi eväät on helppo kuljettaa mukana piknikille tai juhliin. Reseptit ovat helppoja myös siten, ettei niihin kuulu leipomista.

– Nämä ruoat erottuvat myös hyvin arkiruoasta. Aika moni tuo vappuna nakkeja ja perunasalaattia, meidän resepteillämme tarjoat jotain spesiaalimpaa, Iman summaa.

Kulhotkin nuollaan puhtaiksi

Imanin lapsuuden maut ja perhereseptit tulevat Iranista. Perinteet eivät kuitenkaan tarkoita, etteikö makuja voisi aina kehitellä. Vappuohjelmassa Iman tarjoilee perinteikkään persialaisen kurkku-jogurtti-rusina-dipin, mutta yrteillä ja pähkinöillä tuunattuna.

– Aina kun on ollut kavereille tarjolla jotain vastaavia dippejä, niin kyllä ne kulhot on aika hyvin nuoltu puhtaiksi.

Leena ja Iman hymyilevät hymynaamailmapalloja käsissä.
Kuvateksti Iman ja Leena kehottavat ottamaan juhlissa rennosti, sillä tärkeintä on yhdessäolo.
Kuva: Mikael Norri / Yle

Ravintoloitsija Iman Gharagozlu syntyi Iranissa ja kasvoi Salossa. Nykyään hän tekee ruokasisältöä Instagramiin vaimonsa, markkinointialalla työskentelevän Leena Ahokkaan kanssa. Teininä suomalaisten vappuperinteet ihmetyttivät Imania.

– Kaikkialla muualla maailmassa on vapun aikaan mielenosoituksia, mutta Suomessa ihmiset istuvat piknikillä kylmässä. Olin sekä shokissa että ilahtunut siitä, kuinka ihmiset osaavat ottaa ilon irti pienestäkin auringonpilkkeestä, vaikka nilkat jäätyisivät.

Leena on viettänyt lapsuuden ja nuoruutensa pääkaupunkiseudulla. Nykyään vappu on hänen lempijuhlansa.

– Ovathan suomalaiset vähän sellaista torille-kansaa. Jos vain löytyy yhteinen syy juhlia ja kerääntyä, suomalaiset kyllä tekevät niin.

Juhlat, jotka ovat hauskat myös järjestäjälle

Iman Gharagozlu on perustanut Helsinkiin vuosien varrella useita menestyviä ravintoloita. Kotonaan hän pyrkii helpottamaan ruoanlaittoa ammattikokin opeilla. Ensin siivotaan työskentelytila tyhjäksi. Kaikki raaka-aineet kannattaa pilkkoa ja esivalmistella kerralla, vaikka niitä käytettäisiin useaan eri ruokalajiin.

Juhlatarjoiluja voi helpottaa valitsemalla käteviä reseptejä. Osan ruoista voi valmistaa osittain tai kokonaan jo edellisenä iltana. Iman ja Leena käyttävät arjessa ja juhlassa myös puolivalmisteita. Juhlan tuntu tulee heille tarjoilujen lisäksi ihmisistä ja kattauksesta.

Hummuksen voi ostaa valmiina kaupasta. Täydestä menee!

Leena Ahokas

– Hummuksenkin voi ostaa valmiina kaupasta. Saat siitä juhlavan, kun siirrät sen kauniiseen astiaan ja lorautat päälle vähän oliiviöljyä. Täydestä menee, Leena vinkkaa.

Juhlatunnelma nousee, kun ylittää omat ja vieraiden odotukset. Imanin ja Leenan resepteillä se onnistuu tuomalla juhliin muhammaraa valmisdippiseoksen sijaan. Liiallisuuksia kannattaa silti välttää, varsinkin jos kokkaa isolle porukalle. Iman on opetellut valmistamaan juhlatarjoilut tutuista resepteistä.

– Valitse korkeintaan yksi resepti, joka on sinulle uusi ja turvaudu muuten siihen, mitä jo osaat. Silloin itseluottamus kasvaa, eikä tule paniikkia.

Tunnelman takaa rento ote

Parasta ruoan valmistuksessa on Imanin ja Leenan mielestä yhdessäolo. Välillä sen saattaa pilata keskittymällä toisarvoisiin asioihin. Iman suosittelee rentoa otetta myös juhlien järjestäjälle.

– Meille on sivistyksen nimissä luotu tietynlaisia sääntöjä, joista osalle ihmisistä tulee hirveä paine: jos on katettu vääränlainen lautanen, juostaan hakemaan sitä, vaikka oikeasti pitäisi ottaa rennommin. Ruoka ja yhdessäolo ovat se oikea nautinto.

Etenkin Leenalle kattaus ja leikkokukat maljakossa tekevät juhlan. Joskus hän kattaa pöydän valmiiksi jopa edellisenä päivänä. Myös vieraille tulee tervetullut olo, kun heidän saavuttuaan ei kukaan enää touhua keittiössä.

– Iman tosin nauraa joskus minulle, kun pöydässä on tilaa kukille, muttei tarjoiluille.

Iman ja Leena - Vapun pikniksafkat Areenassa 30.4. klo 11. Katso ohjelmassa tarvittavat raaka-aineet tästä ja reseptit täältä. Tervetuloa mukaan kokkaamaan!