Tasan sata vuotta sitten syntyi yksi elokuvahistorian legendaarisimmista roistoista – mestariohjaaja Fritz Langin luoma elokuvasarja Areenassa ja Teemalla
Manipulaattori ja muodonmuuttaja Mabuse on legendaarinen elokuvaroisto, joka ilmestyi valkokankaalle tasan sata vuotta sitten. Areena ja Teema esittävät viisi Mabuse-filmiä.
Fritz Lang ohjasi useita rikoselokuvia, jotka kuuluvat genrensä parhaimmistoon – M, Mabusen testamentti, Gangsterikuningas... Mabuse, jonka esikuva on kirjallinen, Norbert Jacquesin ensimmäisen maailmansodan jälkeiseen kaaokseen ja yhteiskunnalliseen turmelukseen luoma hahmo, ei jättänyt ohjaajaa rauhaan.
Salaperäinen Mabuse, jota kukaan ei tuntenut oikealta nimeltä, mahdollisti mitä moninaisimpia aiheita: kolmiodraamaa, kostoa, murhia ja itsemurhia, petoksia ja salaliittoja, ja korostetusti identiteetin muodonmuutoksia. Mabuse oli naamioitumisen mestari.
Tasan sata vuotta sitten, 27.4.1922, ensi-iltansa saanut Tohtori Mabuse – ihmispeto (Dr. Mabuse, der Spieler) on nimensä mukaisesti aikaansa kuvaava teos. Käsityksemme 1920-luvusta kiteytyy tähän 270-minuuttiseen mammuttiin. Se on jaettu kahteen osaan: tarina alkaa isommalla kuvalla, valtiosopimusten varkaudella, pörssikeinottelulla ja väärän rahan levittämisellä ja jatkuu henkilökohtaisemmalle tasolle, jossa ihmiselämiä tuhoava Mabuse lopulta kohtaa oman tuhonsa ja muuttuu oikeasti hulluksi. Suurelokuvan jälkimmäinen osa tunnetaan suomalaisella nimellä Tohtori Mabuse – rikosten pyörteissä.
12 vuotta myöhemmin valmistunut äänielokuva Tohtori Mabusen testamentti (Das Testament des Dr. Mabuse) käy ihan eri kierroksilla – se ei ole vain huikea toimintaelokuva, vaan sen synty pohjusti myös legendaa Langin suhteesta natseihin ja hänen maastapaostaan.
Elokuvaa katsellessa voi kyllä miettiä, miten erilaiseksi koko taiteenlajin historia olisi muuttunut, jos kolmatta valtakuntaa ei olisi tullut ja Hollywood ei olisi saanut voimainjektiota kaikista sinne paenneista lahjakkuuksista.
Palattuaan Hollywoodista Länsi-Saksaan 27 vuoden jälkeen Fritz Lang suostui vielä kerran käsittelemään Mabusea. Elokuvan nimi Tohtori Mabusen 1000 silmää (Die 1000 Augen des Dr. Mabuse) viittaa ihmisten valvontaan kameroiden ja mikrofonien avulla – tapahtumapaikkana on hotelli, johon natsit olivat asentaneet täydellisen seurantajärjestelmän. Sisältö myötäilee tavanomaista agentti/jännitystarinaa ilman suurempia elokuvallisia innovaatioita. Teos jäi Langin viimeiseksi mutta oli tienavaaja koko sarjalle uusia Mabuse-filmatisointeja. Oikeudet hahmoon oli hankkinut Artur Brauner jonka studiolta tuli liukuhihnalta elokuvaviihdettä.
Nuori Brauner näki Mabusen testamentin Wienissä 1933. Hänen omien sanojensa mukaan se oli kokemus, joka johdatti hänet elokuva-alalle. Brauner tuotti vuoden 1946 jälkeen yli kolmesataa elokuvaa CCC-Atelierin puitteissa. Yrityksistään huolimatta hän ei saanut Langia ympäripuhuttua tekemään Testamentista uutta versiota.
Werner Klingerin lopulta ohjaama Testamentin remake on itsessään ihan katsomisen arvoinen. Se on pinkeänä aikansa tunnettuja saksalaisia näyttelijöitä, ja pikantin lisämausteen tuo sivuroolissa esiintyvä Ann Sawo eli Anneli Sauli, jonka prostituoitu hahmo auttaa rikoskomisario Lohmannia; häntä taas taas esittää Gert Fröbe, jonka jälkimaailma tuntee parhaiten Mr. Goldfingerinä.
Johan Förnäs on Ylen elokuvahankkija.
Elokuvat ovat katsottavissa Areenassa 27.4.2022 alkaen lokakuun loppuun asti, ja ne esitetään televisiossa Teemalla sunnuntaipäivisin 29.5.–26.6.2022.