Hyppää pääsisältöön

Ruoka ja juoma

Leivo juhlava focaccia – koristele italialainen leipä yrteillä ja kasviksilla

Hymyilevä nainen pitää käsissään pellillistä focaccialeipää
Kuva: Elisabeth Morney / Yle

Italialaista peltileipä focacciaa voi muunnella loputtomiin. Ruokaisalla täytteellä siitä sukeutuu lounas, ja juhlavalla kukkakoristelulla se sopii juhlaan.

Sekä makeat että suolaiset täytteet sopivat tähän leipään, joka saa makua oliiviöljystä. Teemme siitä nyt kolme erilaista muunnelmaa.

Taikina on kuin maalauspohja, ja sen pintaan voi helposti sommitella vaikkapa mielikuvituksellisen kukkakedon. Voit halutessasi hahmotella kuvan leivinpaperin päälle, ennen kuin painelet täytteet taikinan pintaan.

Hymyilevä nainen pitää käsissään uunipellillistä focacciaa keittiössä
Kuvateksti Elin Skagersten-Ström tekee focacciaansa kukkakedon.
Kuva: Elisabeth Morney / Yle

Kokeile kylmäkohotusta yön yli

Taikinan kohoamista pitää hidastaa pariin otteeseen, jotta se ei tapahdu liian nopeasti. Hyvä konsti tähän on antaa taikinan kohota jääkaapissa seuraavaan aamuun.

Ota taikina silloin jääkaapista tuntia ennen paistamista. Anna sen kohota ja paista focaccia sitten tavalliseen tapaan. Ehdoton aamiaissuosikki!

Focaccia.
Kuvateksti Paista focaccia kauniin kullanruskeaksi.
Kuva: Strömsö / Yle

Focaccia

Valmistusaika: 80 min, josta valmisteluaika 60 min

Ainekset

  • 15 g tuorehiivaa

  • 2 ½ dl vettä

  • 450 g vehnäjauhoja

  • 1 tl suolaa

  • 1 tl sokeria tai hunajaa

  • 5 rkl oliiviöljyä

    Aprikoosi-pähkinätäyte

  • oliiveja

  • 5 rosmariininoksaa

  • 10 kuivattua aprikoosia

  • 20 cashewpähkinää

  • 1 tl merisuolaa

  • oliiviöljyä

    Suklaa-marjatäyte

  • maitosuklaata

  • kuivattuja karpaloita

  • sormisuolaa

  • oliiviöljyä

    Kukkaketotäyte

  • kirsikkatomaatteja

  • paprikaa

  • oliiveja

  • punasipulia

  • ruohosipulia

  • timjamia

  • rosmariinia

  • sormisuolaa

Ohjeet

1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää vehnäjauhot, suola, sokeri ja oliiviöljy.

2. Vaivaa taikinaa 5–10 minuuttia. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi, noin 30 minuuttia.

3. Sivele vuoka oliiviöljyllä. Kumoa taikina vuokaan ja painele se litteäksi. Anna taikinan kohota vuoan reunaan asti.

4. Painele taikinaan täytteet ja ripota pinnalle suolaa. Paista focacciaa 210-asteisessa uunissa 20–30 minuuttia tai kannen alla grillissä 15–20 minuuttia, tai kunnes leipä on saanut kauniin värin. Grillissä lämmönlähteen ja vuoan väliin kannattaa laittaa esimerkiksi folioon kääritty ritilä.

Focaccia.
Kuvateksti Focaccia sopii mainiosti aamiaispöytään.
Kuva: Strömsö / Yle

Lisää aiheesta Yle Areenassa

Sisältö muilla kielillä