Leivo juhlava focaccia – koristele italialainen leipä yrteillä ja kasviksilla
Italialaista peltileipä focacciaa voi muunnella loputtomiin. Ruokaisalla täytteellä siitä sukeutuu lounas, ja juhlavalla kukkakoristelulla se sopii juhlaan.
Sekä makeat että suolaiset täytteet sopivat tähän leipään, joka saa makua oliiviöljystä. Teemme siitä nyt kolme erilaista muunnelmaa.
Taikina on kuin maalauspohja, ja sen pintaan voi helposti sommitella vaikkapa mielikuvituksellisen kukkakedon. Voit halutessasi hahmotella kuvan leivinpaperin päälle, ennen kuin painelet täytteet taikinan pintaan.
Kokeile kylmäkohotusta yön yli
Taikinan kohoamista pitää hidastaa pariin otteeseen, jotta se ei tapahdu liian nopeasti. Hyvä konsti tähän on antaa taikinan kohota jääkaapissa seuraavaan aamuun.
Ota taikina silloin jääkaapista tuntia ennen paistamista. Anna sen kohota ja paista focaccia sitten tavalliseen tapaan. Ehdoton aamiaissuosikki!
Focaccia
Valmistusaika: 80 min, josta valmisteluaika 60 min
Ainekset
15 g tuorehiivaa
2 ½ dl vettä
450 g vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 tl sokeria tai hunajaa
5 rkl oliiviöljyä
Aprikoosi-pähkinätäyte
oliiveja
5 rosmariininoksaa
10 kuivattua aprikoosia
20 cashewpähkinää
1 tl merisuolaa
oliiviöljyä
Suklaa-marjatäyte
maitosuklaata
kuivattuja karpaloita
sormisuolaa
oliiviöljyä
Kukkaketotäyte
kirsikkatomaatteja
paprikaa
oliiveja
punasipulia
ruohosipulia
timjamia
rosmariinia
sormisuolaa
Ohjeet
1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää vehnäjauhot, suola, sokeri ja oliiviöljy.
2. Vaivaa taikinaa 5–10 minuuttia. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi, noin 30 minuuttia.
3. Sivele vuoka oliiviöljyllä. Kumoa taikina vuokaan ja painele se litteäksi. Anna taikinan kohota vuoan reunaan asti.
4. Painele taikinaan täytteet ja ripota pinnalle suolaa. Paista focacciaa 210-asteisessa uunissa 20–30 minuuttia tai kannen alla grillissä 15–20 minuuttia, tai kunnes leipä on saanut kauniin värin. Grillissä lämmönlähteen ja vuoan väliin kannattaa laittaa esimerkiksi folioon kääritty ritilä.