Hyppää pääsisältöön

Yle Teema

Milka on elokuva tabuista, viattomuudesta ja himosta

Irma Huntus elokuvan Milka pääroolissa (1980).
Kuvateksti Irma Huntus on Milka.
Kuva: Yle

Elokuva nuoresta, vasta naiseuden kynnyksellä olevasta Milkasta, joka hurmaantuu äitinsä rakastajaan, Kristus-Perkeleeksi kutsuttuun työmieheen.

Rauni Mollbergin Milkan (1980) alaotsikko on Elokuva tabuista, mutta yhtä paljon elokuva kertoo nuoren tytön viattomuudesta, äidin lyhyestä onnesta ja himosta, joka sekoittaa elämän.

Milka oli toinen Mollbergin elämänmakuisista Timo K. Mukka -filmatisoinneista: Maa on syntinen laulu oli valmistunut seitsemän vuotta aikaisemmin, 1973.

Molemmissa on samaa karheutta ja väkeviä tunteita runollisen karua maisemaa vasten.

Raadollisuus ja lyyrisyys lyövät kättä, samoin uskonto ja seksuaalisuus, kuten Mukan romaaneissakin.

Nuorena kuollut Mukka ehti kuudessa vuodessa alle kolmikymppisenä tehdä mittavan yhdeksän niteen tuotannon, josta on riittänyt ammennettavaa elokuviin, teattereihin, lauluihin ja kulttuurikeskusteluihin.

Irma Huntus istuu niityllä elokuvassa Milka (1980).
Kuvateksti Milka Lapin maisemassa.
Kuva: Yle

Siinä missä Syntinen laulu on kiihkeä ja paikoin liioitellun hurmoksellinen kansankuvaus, on Tabu-romaaniin pohjautuva Milka sisäänpäin kääntynyt ja mietiskelevä: henkilöitä on vähän, ja isot asiat tapahtuvat ihmisten sisällä.

Elokuva kertoo nuoresta, vasta naiseuden kynnyksellä olevasta Milkasta, joka hurmaantuu äitinsä rakastajaan, Kristus-Perkeleeksi kutsuttuun työmieheen.

Äidille mies näyttäytyy viimeisenä – ja Milkalle ensimmäisenä – mahdollisuutena kokea seksuaalista olemassaoloa naisena.

Sukupuoliasioista tietämätön Milka menettää neitsyytensä Kristus-Perkeleelle ja tulee raskaaksi, mies katoaa ja nuoren tytön maailma romahtaa.

Mie otin sydämeni omaan käteeni.

Kirjan tavoin elokuvan draama nojaa tyyliin, jolla Milka puhuttelee Jumalaa tarinan edetessä. Elokuvan loppuun on sijoitettu puhuttelu, josta kirjan kerronta takaumina alkaa.

"Kappaleiksi, Jumala, kappaleiksi ne repivät sydämeni, ja imivät veren minun suonistani. - - - Mie otin sydämeni omaan käteeni. Omilla silmilläni tutkin teitäni, omilla huulilla suutelin haavani ja lääkitsin kipuni."

Elokuvasta on jätetty pois monologin loppulause, joka kertoo Milkan sisällä tapahtuneen muutoksen: "Näillä sanoilla minä jätän Jumalani..."

Nuorta Milkaa esittää koskettavasti suomenruotsalainen 16-vuotias Irma Huntus.

Irma Huntus elokuvan Milka pääroolissa.
Kuvateksti Irma Huntus on Milka.
Kuva: Yle

Rohkeiden alastonkohtausten vuoksi hän kertoo joutuneensa silmätikuksi kotipaikkakunnallaan Kaustisella, mistä hän muutti pois heti, kun se koulun jälkeen oli mahdollista.

Elokuvia hän ei enää ole tehnyt, mutta hänestä on tehty dokumentti Elämä on kaipuuta (Livet en längtan, 2002), jossa hän tilittää muistojaan.

Milkan äitiä elokuvassa esittää Kajaanin kaupunginteatterissa pitkän uran tehnyt Leena Suomu, jonka ilmaisuvoimaiset kasvot nähtiin sittemmin muun muassa elokuvissa Kotia päin (1989), Kivenpyörittäjän kylä (1995) ja Täällä Pohjantähden alla (2009).

Matti Turunen ja Leena Suomu elokuvassa Milka (1980).
Kuvateksti Matti Turunen ja Leena Suomu.
Kuva: Yle

Kristus-Perkeleen rooliin Mollberg otti sonkajärveläisen opettajan, harrastajanäyttelijä Matti Turusen, jonka hän oli nähnyt saman vuoden alussa tv-elokuvassa Kylymä tila (1980). Turunen oli tehnyt pienen roolin myös Jäniksen vuodessa (1977) ja teki vielä pienen roolin Elämän vonkamiehessä (1986).

Alun perin Mollberg havitteli Kristus-Perkeleeksi ruotsalaista Hollywood-tähteä Max von Sydowia, mutta tämä ei koskaan vastannut roolitarjoukseen.

Milkaan ihastuneen naapurin Auvon osassa nähdään samana vuonna Täältä tullaan elämän (1980) pääroolissa loistanut Esa Niemelä.

Mollberg palkittiin vuonna 1981 Jussi-patsaalla tuottajan roolista elokuvissa Aika hyvä ihmiseksi, Maa on syntinen laulu ja Milka.

Esa Niemelä ja Irma Huntus Mollbergin elokuvassa Milka (1980).
Kuvateksti Esa Niemelä ja Irma Huntus.
Kuva: Yle
  • Milka (1980) Ohjaus Rauni Mollberg. Käsikirjoitus Timo K. Mukan romaanin pohjalta Rauni Mollberg, Jussi Niilekselä, Seppo Heinonen, Veikko Aaltonen. Näyttelijät Irma Huntus, Matti Turunen, Leena Suomu, Esa Niemelä. Tuotanto Arctic-Filmi Oy.