Hyppää pääsisältöön

Yle Teema

Onnentyttö, alkoholisoituvan iskelmätähden unohdettu tarina

Vuodelta 2022

Annasta tulee koko kansan iskelmätähti, jolla menee hiukan liian lujaa. Unohdetun tv-elokuvan pääroolissa loistaa Irina Milan, joka täyttää syyskuun alussa 75 vuotta. Elokuva on viimeksi nähty 40 vuotta sitten.

Onnentytön (1982) päähenkilö Anna on nuori jazzbändin vokalisti, joka nousee yllättäen listoille salaa levyttämällään tangoiskelmällä. Kaupallinen musiikkivalinta aiheuttaa pahoja ristiriitoja bändin sisällä.

Irina Milan iskelmälaulajattaren roolissa tv-elokuvassa Onnentyttö (1983).
Kuvateksti Kirkasotsainen Anna (Irina Milan) uran alkuvaiheessa.
Kuva: Yle

Jazzbändi kantaa Eino Kirkasojan nimeä, mutta Eino haaveilee kaupallisemmasta musiikkiurasta. Einon pikkuveli Kapula Kirkasoja on henkeen ja vereen jazzrumpali.

Eino ryhtyy puuhaamaan Annasta iskelmätähteä Kapulan selän takana. Anna jää veljesten valtataistelun välikappaleeksi.

Matti Ruohola on yhtyeen kitaristi ja manageri Eino Kirkasoja tv-elokuvassa Onnentyttö (1982).
Kuvateksti Matti Ruohola on yhtyeen basisti ja manageri Eino Kirkasoja.
Kuva: Yle
Matti Pellonpää soittaa rumpuja tv-elokuvassa Onnentyttö (1982).
Kuvateksti Matti Pellonpää on rumpali Kapula Kirkasoja.
Kuva: Yle

Orkesterin täydentävät Einon vaimo Greta koskettimissa ja kirjailijan urasta haaveileva Leo kitaran varressa. Leo vastaa orkesterin omien laulujen sanoituksista.

Markku Blomqvist ja Tarja-Tuulikki Tarsala bändin soittajina tv-elokuvassa Onnentyttö (1982).
Kuvateksti Tanssiorkesterin kosketinsoittajana Tarja-Tuulikki Tarsala ja kitaristina Markku Blomqvist.
Kuva: Yle

Leo ja Anna menevät naimisiin ja häistä tulee kostea seurapiiritapahtuma. Annan raskaus uhkaa manageriksi ryhtyneen Einon suunnittelemaa kiertuetta, jolla on tarkoitus valloittaa Skandinavia.

Merja Turusen kirjoittama tarina perheväkivallan, managerien hyväksikäytön ja alkoholismin syöksykierteeseen joutuvasta iskelmätähdestä myötäilee Laila Kinnusen tarinaa.

Kinnunen oli ensimmäinen naissolisti, jonka alkoholiongelmista kirjoitettiin Suomen skandaalilehdistössä. Nykykatsoja löytää elokuvasta paljon yhtymäkohtia myös Armi Aavikon kohtaloon.

Ir4ina Milan ja Markku Blomqvist tv-elokuvassa Onnentyttö (1982).
Kuvateksti Irina Milan ja Markku Blomqvist esittävät avioparia, jolla vielä tässä vaiheessa menee hyvin.
Kuva: Yle

Marja Turunen oli valmistunut Teatterikoulusta dramaturgiksi vuonna 1978 ja hän työskenteli dramaturgina Yleisradiolla. Vuonna 1995 hän suoritti vielä teatteritaiteen maisterin tutkinnon Teatterikorkeakoulussa.

Hän työskenteli yli 10 vuotta Helsingin Kaupunginteatterin päädramaturgina ja sai urastaan Thalia-gaalassa dramaturgipalkinnon vuonna 2020.

Onnentytön ohjasi Ylen Televisioteatterin ohjaaja Kari Franck.

Tv-elokuvan pääroolissa nähdään monitaitoinen laulajatähti Irina Milan, joka oli hylännyt iskelmällisen urapolun jo 1960-luvun lopulla ja siirtynyt musiikillisesti haastavampien laulelmien esittämiseen.

Irina Milan laulaa tv-elokuvassa Onnentyttö (1982).
Kuvateksti Uran alussa Anna antautuu musiikille.
Kuva: Yle

Levytyksillään Milan ei ole koskaan noussut listasuosikiksi, koska on tietoisesti halunnut tarjota epäkaupallista vaihtoehtomusiikkia.

Levytysuransa huippuvuosilta hänet muistetaan kaupallisen Syksyn sävel -kilpailun toisinajattelijana, jonka dramaattiset esitykset Miesparka (1975), Vanhan riekon laulut (1976), Piru mieheks (1977) ja Surun lempilapsi (1980) jäivät kauas yleisösuosikkien pistemäärästä.

Lahjakkaana esiintyjänä Milan oli näytellyt naispääroolin myös Jaakko Pakkasvirran elokuvassa Pedon merkki (1981) ja tehnyt samana vuonna kiitetyn debyytin myös näyttämöllä Edith Piafina Intimiteatterin tuotannossa Bravo! (1981).

Levytysura jäi kymmeneksi vuodeksi tauolle, kun Milan keskittyi näyttämöuraan. Vaativia musikaalirooleja riitti Helsingin kaupunginteatterin Chicagosta Catsiin ja Mambo Kingsiin. Milan toimi myös teatterin lauluvalmentajana ja antoi laulutunteja.

Onnentytön pääroolissa Milan pääsee sekä näyttelemään että laulamaan täysin palkein. Rooli on dramaattinen, mutta Milan suoriutuu siitä liioitteluun sortumatta. Lopun epätoivoinen comback-yritys riipaisee ja Annan blues kumpuaa syvältä ja käy sydämeen.

Irina Milan comebackiä yrittävänä iskelmälaulajana tv-elokuvassa Onnentyttö (1982).
Kuvateksti Alkoholisoitunut Anna (Irina Milan) ja epäonnistunut comeback.
Kuva: Yle

Annan aviomiestä esittää Markku Blomqvist, Kirkasojan muusikkoveljeksiä Matti Ruohola ja Matti Pellonpää, heidän äitiään Birgitta Ulfsson. Sivuroolissa Annan viettelemänä nuorena soittajana nähdään Kari Heiskanen. Hotellin siivoojana Annan ryöpytyksen kohteeksi joutuu Irma Seikkula.

Kari Heiskanen ja Irina Milan tv-elokuvassa Onnentyttö (1982).
Kuvateksti Nuori keikkamuusikko (Kari Heiskanen) heittää päihtyneen Annan (Irina Milan) ulos hotellihuoneestaan.
Kuva: Yle

Julkkishäissä vieraina vilahtavat muun muassa 1960-luvun aidot tähtimuusikot Vieno Kekkonen, Eila Pienimäki, Jörgen Petersen ja Ritva Mustonen.

Onnentyttö nähdään televisiossa ensimmäisen kerran 40 vuoteen, nyt restauroituna HD-versiona 6. syyskuuta 2022. Samalla elokuva juhlistaa 3. syyskuuta 1937 syntyneen Irina Milanin 75-vuotispäivää.

Irina Milan tv-elokuvassa Onnentyttö (1982).
Kuvateksti Irina Milanin roolisuoritus huokuu karismaa ja taitoa.
Kuva: Yle
  • Onnentyttö (1982). Rooleissa Irina Milan, Markku Blomqvist, Matti Ruohola, Matti Pellonpää, Birgitta Ulfsson, Tarja-Tuulikki Tarsala, Carl Mesterton, Esko Nikkari, Kari Heiskanen, Anja Pohjola, Elvi Saarnio, Irma Seikkula, Saara Ranin, Anna-Liisa Kirjavainen, Harri Tirkkonen. Musiikki Esa Nieminen. Käsikirjoitus Merja Turunen. Ohjaus Kari Franck. Tuotanto TV1 Televisioteatteri.