Hyppää pääsisältöön

Ylen tiedotteet

Yle aloittaa ukrainankieliset uutiset

Vuodelta 2022
Päivitetty 02.05.2022 11:28.
Lähikuva pad-laitteesta, jonka näytöllä Yle.fi etusivu.
Kuva: Laura Mainiemi / Yle

Yle aloittaa ukrainankielisen uutispalvelun 4. toukokuuta. Ukrainankielinen uutispalvelu yhdessä Ylen venäjän- ja englanninkielisten uutispalveluiden kanssa tarjoaa ukrainalaisille oleellista informaatiota omalla äidinkielellään.

“Venäjän hyökkäys Ukrainaan on saanut miljoonat ukrainalaiset pakenemaan kodeistaan ja etsimään turvaa muista maista. Yksistään Suomeen arvioidaan tulevan 40 000‒80 000 pakolaista. Haluamme osaltamme tukea pakolaisten ja muiden Suomessa asuvien ukrainalaisten arkea ja helpottaa heidän integroitumistaan suomalaiseen yhteiskuntaan. Yksi keinoista on uutispalvelun tarjoaminen omalla äidinkielellä”, toteaa Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen.

Uutiset pohjautuvat Yle Uutisten suomenkielisiin sisältöihin. Uutiset käännetään Ylen uutisista ukrainaksi konekäännöspalvelujen avulla. Käännökset tarkistaa ukrainankielinen toimittaja aina ennen uutisen julkaisua. Ukrainankieliset uutiset julkaistaan Yle.fi:ssä.

“Olemme testanneet konekäännöspalveluja hyvin tuloksin. Tekoälypohjainen kääntäminen mahdollistaa uutissisältöjen tarjoamisen yhä useammalle kielelle vähentämällä ja nopeuttamalla kääntämiseen liittyvää työtä. Kone hoitaa siis rutiinin ihmisen apuna ja valvonnassa. Tulevaisuudessa näemme yhä enemmän ihmisen ja tekoälyjärjestelmien yhteistyötä”, kertoo Yle News Labin demokratian ja digitalisaation päällikkö Aki Kekäläinen.

Joka arkipäivä julkaistaan tärkeimmät ja kohderyhmää kiinnostavimmat ukrainankieliset uutiset tekstimuodossa. Ukrainankielisessä uutisoinnissa painotetaan valtakunnallisia pääuutisia sekä uutisia, joiden arvioidaan kiinnostavan ukrainalaispakolaisia. Uutispalvelun alkuvaiheessa pyritään tarjoamaan uutisten lisäksi myös hyödyllistä informaatiota pakolaisille olennaisista käytännön asioista.

“Korona-aikana tarjosimme nopeasti uutispalvelua somaliksi, arabiaksi, kurdiksi ja persiaksi. Tuolloin oli tärkeää tarjota luotettavaa ja ajantasaista tietoa koronavirustilanteesta, riippumatta siitä, osasivatko kyseiset kohderyhmät suomen kieltä. Yhtä lailla nyt on erittäin tärkeää tarjota ajantasaista tietoa tärkeimmistä uutisaiheista ukrainalaispakolaisille omalla äidinkielellään”, toteaa Ylen erityisuutisten vastaava tuottaja Marko Krapu.

Lisätiedot:
Marko Krapu, vastaava tuottaja, erityisuutiset, marko.krapu@yle.fi
Aki Kekäläinen, päällikkö, Demokratia ja digitalisaatio, aki.kekalainen@yle.fi
Tiedotetta korjattu klo 10.40. Aiemmin tiedotteessa kerrottin, että palvelu löytyy sekä Yle.fi:stä että Yle-sovelluksesta. Poistettu tieto Yle-sovelluksesta. Palvelu löytyy Yle.fi:stä.

Sisältö muilla kielillä