Hyppää pääsisältöön

Shortdox

Audiokilpailu Shortdox – Vuoden 2022 Suomen finalistit on valittu

Shortdox 2022 TOP 10 finalistit
Kuva: Nina Varis / Yle

Audiokilpailu Shortdoxin vuoden 2022 finaalin kärkikymmenikkö on nyt valittu. Mutta mikä teoksista valitaan yleisön suosikiksi? Kuuntele TOP 10 ja äänestä suosikkiasi!

Audiokilpailu Shortdoxin vuoden 2022 kansallisen finaalin kärkikymmenikkö on nyt valittu. Mutta mikä teoksista valitaan yleisön suosikiksi? Kuuntele TOP 10 ja äänestä suosikkiasi! Eniten yleisöääniä saanut teos palkitaan 3.6. järjestettävän finaalin yhteydessä.

Haluatko mukaan seuraamaan finaalia? Pääset jännittämään voittajien julkistusta perjantaina 3.6. klo 16 tästä linkistä: https://meet.google.com/coa-rfex-vgc

Kansallisen Shortdox finaalin voittajan ja kunniamaininnan saajat valitsevat elokuvaohjaaja Siiri Halko (mm. Haikara, Zone B), räppäri Ege Zulu (mm. YleX 2022 Läpimurto-artisti) ja Yle Docstopin tuottaja Isa Mårtenson.

Kuuntele tämän vuoden TOP 10 (satunnaisessa järjestyksessä) tästä ja äänestä suosikkiasi artikkelin lopussa!

TYHJÄ TUOLI (Milla Puolakanaho, Ismo Markkula, Sini Kiias, Mariama Jabai)

Kaksi tuolia pimeässä huoneessa, taustalle heijastettu kuva kahdesta tytöstä.
Kuva: Milla Puolakanaho

Tyhjä Tuoli on tarina naisesta, joka löytää hahmoteriapiassa tehdyn tyhjä tuoli harjoituksen kautta tien kohti anteeksiantoa ja irti päästämistä kiusaajastaan.

Tyhjä tuoli - Toista Yle Areenassa

KUOLEMA (Inka Uuskoski)

Kaksi vanhusta istuu vierekkäin ulkona, nauttivat juomaa, naisella kukkaseppele päässä.
Kuva: Inka Uuskoski

Viikko ennen ukkini kuolemaa, teimme äänityksen, jossa ukkini ja mummoni kertoivat elämästään ja sen iloista ja suruista. He kertoivat myös ajatuksiaan kuolemasta. Kun ukkini kuoli, jäi mummolle suuri tyhjiö. Hän halusi vain päästä ukin luo. Meni kaksi kuukautta ja hän pääsi sinne, ukin luo, jossa he saavat olla nyt yhdessä.

HILJAISEN HÄDÄN KANTAJA (Tiina Nevanperä)

Koulurakennus.
Kuva: Tiina Nevanperä

Eikö kukaan huomannut, miksei kukaan puuttunut? Lapsen avuttomuus. Aikuisten sokeus ja kyvyttömyys. Nämä asiat vaikuttivat siihen, että minusta syntyi yksi hiljaisen hädän kantaja. Selviytyjä, joka auttaa muita. Dokumentaarinen kuvaus omista lapsuuden kipukohdista. Ja elämän kantavasta voimasta.

Hiljaisen hädän kantaja - Toista Yle Areenassa

AVARUUSERAKON HARHARETKI (Tommi J. Vieno)

Valoa kaukana avaruudessa.
Kuva: Tommi J. Vieno

"Millaista olisi vain jättää kaikki ja elää loppuelämä autuaassa yksinäisyydessä? Avaruuserakon harharetki tarkastelee runollisesti ihmisyyttä ja elämän mielekkyyttä pandemian ja sodan pelon aikana." Äänet, musiikki ja kuva: Tommi J. Vieno.

Avaruuserakon harharetki - Toista Yle Areenassa

N*ISEN ÄÄNI (Iida Nousiainen)

Kaksi mikrofonia, kuvassa myös ohjelman nimi.
Kuva: Iida Nousiainen

Kuka puhuu (ja millä äänellä)? Ketä kuunnellaan? N*isen ääni on hieman kaoottinen mutta hyvin tarkkanäköinen katsaus siihen, millaisia ääniä olemme tottuneet kuulemaan ja millaisia mielikuvia ne meissä herättävät. Teksti & edit: Iida Nousiainen. Rooleissa: Iida Nousiainen, Juuso Kunelius, Antti Melkko ja Nalle Elmgren. Musiikit ja äänitehosteet: Freesound.org

N*isen ääni - Toista Yle Areenassa

MITÄ KUULUU? (Janna Käsmä)

Kuulolaitteet ihmisen kämmenillä.
Kuva: Krista Mikkilä

Miltä äänimaailma kuulostaa, kun kuulovammainen kuulee sen ensi kertaa sisäkorvaistutteilla? Janna Käsmä kertoo dokumentissa kuulemisen kokemuksista.

Mitä kuuluu? - Toista Yle Areenassa

PALAVA RAKKAUS (Anu Keränen)

Meri tai järvi jonka taustalla metsän silhuetti ja punertava taivas.
Kuva: Anu Keränen

Aika, jossa elämme, on täynnä kyyneliä ja menetettyjä, arvokkaita ihmishenkiä. Teokseni on omistettu 14-vuotiaana menehtyneelle tyttärelleni, joka hävisi taistelunsa keuhkokuumetta vastaan. Millainen on se hetki, kun todellisuus yllättää ja tuijottaa syvälle sisimpään silloin, kun kaikki on jo liian myöhäistä? Teoksen musiikin on säveltänyt Ellu Malkamäki.

Palava rakkaus - Toista Yle Areenassa

AURINGONSÄTEIDEN LAULUA (Jarno Kajova)

Nainen kävelee kadulla opaskoiran kanssa.
Kuva: Jarno Kajova

Arja on sokea. Ympäröivä maailma arvoituksellinen. Askel on reipas ja varma, paitsi silloin, kun Arja pysähtyy kuuntelemaan auringonsäteiden laulua. ”Ne on aika hienoja maisemia, kun ei mitään näe.”

Auringonsäteiden laulua - Toista Yle Areenassa

SIRPALE (Helena Sauranen)

Piirros jossa tulppaaneja maljakossa.
Kuva: Helena Sauranen

Mitä tapahtuu, kun oma kehonkuva vääristyy? - Kaikki hajoaa sirpaleiksi ihan kuin vaasi pudotessaan. Sirpale on dokumentti siitä, miltä oman kehonkuvan vääristyminen tuntuu.

MILTÄ ISYYS TUNTUU? (Ronja Huovinen)

Mies kävelee taluttaen kädestä pientä lasta.
Kuva: Ronja Huovinen

Isyys on muuttunut. Aikaisempien sukupolvien isähahmot, meidän isämme, ovat monelle jääneet etäisiksi ja tunteiltaan viileiksi henkilöiksi. Pääsin viettämään aikaa milleniaali-isien kanssa ja haastattelemaan heitä nykyisän roolista ja heidän tuntemuksistaan. 2020-luvulla faijat puhuu tunteistaan.

Miltä isyys tuntuu? - Toista Yle Areenassa

Shortdoxin kansallinen finaali järjestetään perjantaina 3.6.22. Yleisöäänestyksen voittaja palkitaan finaalin yhteydessä.

Tiedoksi

Ylen esiraatina toimivat tuottajat Heikki Soini ja Staffan von Martens, äänisuunnittelija Jyrki Häyrinen, toimittaja Riikka Rahi, linjatuottaja Nina Varis sekä apulaistuottaja Arja Kotiranta.

Esiraati kiinnitti huomiota etenkin teosten tarinallisuuteen, dramaturgiaan, tekniseen toteutukseen ja äänikerrontaan.

Suomen finaali järjestetään 3.6.

Tuomaristoon kuuluvat tänä vuonna elokuvaohjaaja Siiri Halko, räppäri Ege Zulu ja tuottaja Isa Mårtenson.

Kansallisen kilpailun voittanut teos edustaa Suomea pohjoismaisessa finaalissa syksyllä 2022.