Hyppää pääsisältöön

Ohjelmavinkit

Ylen kesäohjelmisto tarjoaa uudet au pairit, audiodraaman Nylon Beatista sekä suomalaista tv-historiaa tekevän uutuusanimaation

Vuodelta 2022
Kuvakollaasi Ylen kesäohjelmiston kärkinostoista. Mä haluun olla nylon, Keltainen lumimies ja Pysäyttäkää Nyqvist.
Kuva: Yle

Kaipaatko kesääsi agenttisatiiria ja asiapodcasteja, vai ehkä yleisurheilua ja seurantarealityjä? Katso tästä, millaisen kattauksen Ylen kesäohjelmisto 2022 tarjoaa.

Toukokuu: Euroviisuja, Au paireja ja Tervon & Halmeen Suomi-seikkailua

Jari Tervo ja Jani Halme istuvat järven rannalla.
Kuvateksti Huumoripitoisessa matkadokumentissa Jari Tervo ja Jani Halme etsivät suomalaisuuden ydintä.
Kuva: Ville Sarvola / Gimmeyawallet Productions Oy

Eurovision Song Contest 2022. Kesäfiilis starttaa jokavuotiseen tapaan Euroviisuista! Tänä vuonna kisa käydään Italian Torinossa, jossa Suomea edustaa The Rasmus. 10.–14.5. Yle Areena ja Yle TV1.

Tervo & Halme tosisuomalaisuutta etsimässä on 10-osainen huumoripitoinen matkadokumentti, jossa kirjailija Jari Tervo sekä toimittaja ja luova johtaja Jani Halme reissaavat pitkin Suomea selvittämässä, mikä juuri nyt on tosisuomalaista. 17.5. Yle Areena ja Yle TV1.

Räjäytyskuva. Juuso Pekkisen uutuuspodcastissa puretaan jokaisella kaudella jokin iso aihe osiin. Avauskauden 10-osaisen sarjan aiheena on logistiikka. 24.5. Yle Areena, 4.6. alkaen Yle Radio 1.

Au pairit Panamassa. Huippusuosittujen Au pairien yhdeksäs tuotantokausi sijoittuu turkoosien merien ja upean luonnon keskelle Panamaan. Miten suomalaisnelikko sopeutuu latinoperheisiin ja vieraaseen kulttuuriin? 25.5. Yle Areena ja Yle TV1.

Uudet au pairit rivissä: Jenni, Iina, Iida ja Tiia Panamalaisella kadulla.
Kuvateksti Tropiikki kutsuu au pairit Panamaan 25.5.
Kuva: Jori Heikkinen / Yle

Moves Like Summeri -tanssikilpailu huipentuu finaaliin. Ryhmät esittävät valmiit koreografiansa Tanssin talossa Helsingissä ison liveyleisön, tuomarien ja televisiokameroiden edessä. 29.5. Yle Areena.

Kandit jatkuu uusin jaksoin. Suositussa realityssä seurataan kolmen uuden eläinlääkärikandin kesää. 30.5. Yle Areena ja 1.6. Yle TV1.

Emma Karasjoki: Miksei kukaan kertonut? -podcastissa toimittaja Emma Karasjoki käy läpi omakohtaisia kokemuksia ja selviytymiskeinoja nykyelämän ristipaineisiin. Emman kanssa aihetta käsittelee asiaan perehtynyt vieras, ja ääneen pääsee myös yleisö. 30.5. Yle Areena.

Lea. Ruotsalainen draamasarja vie naisnyrkkeilyn maailmaan. 30.5. Yle Areena ja 20.6 alkaen Yle Fem.

Kesäkuu: Kotimaisen draaman ja komedian kuukausi

Kuvassa Kakarat-sarjan päähenkilöt. Joona (Vincent Kinnunen), Asta (Elli Melasniemi), Säde (Elli Heikkinen) ja Eero (Wäinö Vänskä).
Kuvateksti Kakarat on draamasarja aikuistumisesta ja vanhemmuudesta.
Kuva: Jussi Nahkuri/Jarowskij / Jarowskij Finland Oy

Drakar – ystävyyden road trip -sarjassa neljä suomenruotsalaista nuorta miestä lähtee juhlimaan ystävyyttään matkailuautolla Norjaan. Matkaa kuitenkin varjostaa perhetragedia. 1.6. Yle Areena ja 17.7. alkaen Yle Fem.

Radiogalleria: Talo horjahti on teos, jossa kuullaan ukrainalaisten kirjailijoiden havaintoja, päiväkirjamerkintöjä ja kertomuksia sodan sisältä. 5.6. Yle Radio 1.

Kakarat. Rakastettu draamasarja saa odotettua jatkoa. Toisella tuotantokaudella 20-vuotiaat Asta ja Joona yrittävät pitää kiinni omista unelmistaan kasvattaen samalla 2-vuotiasta tytärtään. 6.6. Yle Areena ja Yle TV2.

Pysäyttäkää Nyqvist. Kesän odotetuin kotimainen sarja herätti paljon keskustelua jo ennen julkaisuaan. Satiirinen agenttikomedia julkaistaan kokonaisuudessaan Yle Areenassa 10.6. Sarja nähdään myös Yle TV1:ssä 12.6. alkaen.

Pysäyttäkää Nyqvist -sarjan hahmokaarti rivissä. Nyqvist katsoo taivaalle kun lintu kakkaa hänen päälleen.
Kuvateksti Pysäyttäkää Nyqvist on satiirinen vakoilukomedia, joka kertoo Venäjän Suomeen kohdistamasta hybridioperaatiosta.
Kuva: Ilmari Fabritius / Kirsi McGillion / Yle

Ylen kaupunkifestivaali Pointti kokoaa suomalaiset toritapahtumiin kauppatorille Vaasaan 11.6. ja Lappeenrantaan satamatorille 18.6. Myös Pikku Kakkonen lähtee kesäkuussa Leikitään Pikku Kakkosta -kiertueelle.

Kasper Strömman ja Suomen saunat -sarjassa toimittaja Kasper Strömman suuntaa violetti kylpytakki liehuen hikiselle matkalle suomalaiseen saunakulttuuriin. 23.6. Yle Areena, 26.6. Yle Fem ja 30.6. Yle TV1.

Vegas sommarpratare. Supersuosittu kesäinen keskusteluohjelma käynnistyy juhannuksen jälkeen. 27.6. Yle Areena ja Yle Vega.

Mitä olisi kesä ilman tiistai-iltaisia Allsång på Skansen -lähetyksiä suorana Tukholmasta? Juhannuksen jälkeen kahdeksana peräkkäisenä tiistaina on aika virittäytyä tunnelmaan Pohjoismaiden suurimman yhteislaulukuoron kanssa. 28.6. Yle TV1.

Kuvassa audiosarjassa Eriniä ja Jonnaa näyttelevät Sonja Kuittinen ja Fanni Noroila.
Kuvateksti Audiodraamassa "Mä haluun olla Nylon" Jonnaa näyttelee Fanni Noroila ja Eriniä Sonja Kuittinen.
Kuva: Jukka Lintinen / Yle

Mä haluun olla Nylon on yksi kesän ehdottomista kohokohdista! Audiodraama kertoo 1990–2000-luvun suositun tyttöbändin Nylon Beatin eli Jonnan ja Erinin tarinan. 30.6. Yle Areena ja 4.7. alkaen Yle Radio Suomi.

...Eikä unohdeta Tulevaisuuksien kesää Yle Radio 1:ssä ja Yle Teemalla. Etenkin kesäkuussa kanavilla nousevat esiin sekä utopiat että dystopiat, niin aiempien sukupolvien näyt kuin nykyisetkin.

Heinäkuu: Yleisurheilun MM-kisat ja Keltaisen lumimiehen seikkailuja

Keltainen Lumimies-animaatiosarjan hahmot poseeraavat.
Kuvateksti Keltaisen lumimiehen äänirooleissa kuullaan mm. Arttu Wiskari ja Minttu Mustakallio.
Kuva: Gigglebug Entertainment Oy

Heti heinäkuun ensimmäinen päivä päästään nauttimaan ainutlaatuisen hienosta, kotimaisesta uutuusanimaatiosarjasta Keltainen lumimies. Napapiirin pohjoispuolella sijaitsevan kylän elämä alkaa lipsua lapasesta, kun valtava, hervoton ja hyvin keltainen lumimies ystävystyy kahden 12-vuotiaan serkuksen kanssa.

Sarja tekee suomalaista tv-historiaa: se on kaikkien aikojen ensimmäinen Disney-suomalaistuotanto. 1.7. Yle Areena ja 7.8. alkaen Yle TV2.

Kahden tähden reissu -sarjassa Yle Kioskin Aleksi Rantamaan ja Lloyd Libison tarjoilevat lisää Suomi-matkailua! Kaksikko kiertää minimibudjetilla suomalaisia nähtävyyksiä, ravintoloita sekä leirintäalueita, joita heidän seuraajansa “eivät suosittelisi pahimmille vihamiehillekään”. Yle Areena 11.7.

Yleisurheilun MM-kisojen tapahtumapaikkana on Yhdysvaltojen yleisurheilun mekkana tunnettu Eugene Oregonin osavaltiossa. 15.–24.7.

Kesällä 2022 vietetään kaikkien aikojen yleisurheilukesää, kun Ylen kanavilla nähdään paitsi yleisurheilun EM- ja MM-kisat, mutta myös kotimaiset ykköstapahtumat Paavo Nurmi Games -kilpailut (kesäkuu) ja Kalevan kisat (elokuu). Lisäksi Yle välittää yksinoikeudella kaikki kotimaisen GP-sarjan kilpailut toukokuun lopulta elokuun loppuun.

Elokuu: Justimus-huumoria ja Oudon kesän trilleriä

Nuori tyttö ja poika tanssivat hitaita bileissä.
Kuvateksti Outo kesä on draama-trilleri myrkyllisestä ystävyydestä ja kasvamisen vaikeudesta.
Kuva: Johanna Naukkarinen /Made Oy

1.8. hypätään The Flying Finns -dokumenttisarjan kyytiin! Uutuussarja vie katsojan rallimaailman sisään. Rallilegendat eri vuosikymmeniltä kertovat, miltä tuntuu uhmata fysiikan lakeja, ajaa pidon rajalla ja mennä sen yli. 1.8. alkaen Yle Areena ja Yle TV2.

Justimus-kolmikko tulee taas! Juho Nummelan, Joose Kääriäisen ja Sami Harmaalan uusi sketsisarja Justimus, Kuuma peruna luo huumoria tämän ajan keskustelun kuumista perunoista. 5.8. Yle Areena.

Yleisurheilun EM-kisat käydään Münchenissä osana suurta, monilajista EM-kisatapahtumaa. 15.–21.8.

Rikollisen profiili -podcastissa sukelletaan synkempiin vesiin. Rikos- ja oikeustoimittaja Vera Miettisen uudessa podcastissa käsitellään rikollisten mielenmaisemaa. Sarjassa haastatellaan kokeneita rikostutkijoita ja kriminaalipsykologian asiantuntijoita. 17.8. Yle Areena.

Outo kesä. Kesä päätetään sangen värisyttävissä tunnelmissa: Outo kesä on draama-trilleri parikymppisten Minnan ja Ainon myrkyllisestä ystävyydestä ja kasvamisen vaikeudesta. 19.8. Yle Areena.